Analiză VL. Comparaţie bugetară între Sibiu, Oradea, Craiova şi Galaţi. Cine alocă mai mulţi bani pentru dezvoltarea oraşului

Analiză VL. Comparaţie bugetară între Sibiu, Oradea, Craiova şi Galaţi. Cine alocă mai mulţi bani pentru dezvoltarea oraşului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

„Avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani!”. „Niciodată în istoria recentă, oraşul nu a mai avut un buget estimat la o valoare atât de mare!”. Asemenea afirmaţii au fost făcute de autorităţi sau de presa locală, însă nu la Galaţi, unde bugetul a fost catalogat ca fiind unul de criză, ci la Oradea şi Sibiu. Cu ce suntem noi mai prejos decât alţii am încercat să aflăm dintr-o analiză comparativă a bugetelor pe 2017.

Consiliul Local ar putea decide marţea viitoare contractarea unui împrumut de o sută de milioane de lei pentru zece obiective de investiţii de care Galaţiul are nevoie. Înainte ca aleşii să spună „da” sau „nu”, am fost curioşi dacă Galaţiul a alocat, în bugetul consolidat pe 2017, mai mulţi sau mai puţini bani pentru investiţii decât alte oraşe importante – Sibiu, Oradea şi Craiova. Ne-am raportat la datele publicate de HotNews.ro, în cadrul analizei „Cât investesc în dezvoltare oraşele româneşti?”.

Potrivit datelor comunicate de Primăria Galaţi, bugetul consolidat al oraşului pe 2017 se ridică la 746,5 milioane de lei. Din aceşti bani, 79,8 la sută (595,9 milioane de lei) sunt alocaţi pentru funcţionare, iar 20,16 la sută (150,5 milioane de lei) sunt pentru dezvoltare, adică investiţii.

"Mi se pare inadmisibil ca un oraş de mărimea Galaţiului, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, să beneficieze de o sumă atât de mică pentru investiţiile Galaţiului. Din păcate, aşa cum funcţionează inclusiv societăţile din subordinea Consiliului Local, mai mult de atât nu putem!", declara, după aprobarea bugetului, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Sibiu: buget mai mic, dar mai chivernisit

„Niciodată, în istoria recentă a Sibiului, oraşul nu a mai avut un buget estimat la o valoare atât de mare”, scria presa locală sibiană, înainte de aprobarea bugetului.

Conform datelor oficiale, Sibiul are în 2017 un buget estimat la 712 milioane lei, cu 33 de milioane mai mic decât Galaţiul. Autorităţile sibiene au alocat pentru funcţionare 441 milioane lei, reprezentând 61,93 la sută din buget, şi 271 milioane de lei, adică 38,06 la sută din buget, pentru investiţii. Cârcotaşii ar putea spune că acest buget-record este construit pe un excedent bugetar record: peste 271 milioane de lei, bani necheltuiţi.

Noi remarcăm doar că suma alocată pentru investiţii este cu 120 milioane de lei, respectiv aproape 18 procente, mai mare decât a Galaţiului! Şi că, potrivit HotNews.ro., Sibiul investeşte masiv în modernizarea străzilor şi a bulevardelor, în execuţia noului pod peste Cibin, dar şi în achiziţia a zece autobuze cu norma Euro 6.

Oradea: buget record de investiţii

„Avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani. Bugetul de investiţii a fost susţinut prin măsurile pe care le-am luat la început de an, de a compensa deficitul creat de măsurile guvernamentale, dar şi prin măsuri luate împreună cu instituţiile din subordinea Consiliului Local”, declara primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, înainte de aprobarea bugetului.

Concret, Oradea are în 2017 un buget de 1,026 miliarde de lei, cu 281 milioane de lei mai mare decât Galaţiul. Pentru cheltuielile de funcţionare au fost repartizate 780 milioane lei, adică 76 la sută, iar pentru dezvoltare aproape 24 la sută - 246 milioane lei.

Concluzia ar fi aceea că Oradea ne surclasează cu 95,5 milioane şi aproape patru procente la investiţii. Pentru ce? Un nou parc, noi parcări publice, infrastructură, spatii pietonale, dar şi reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric.

Craiova, mai săracă decât Galaţiul

Dacă la Galaţi primarul Ionuţ Pucheanu a admis că bugetul este dezechilibrat, la Craiova acuzaţiile au venit din partea consilierilor liberali. Pentru 2017, oraşul din Bănie are un buget de circa 600 milioane lei pe care i-a împărţit între funcţionare - 515 milioane lei (85,83 la sută) şi dezvoltare - 87 milioane lei (14,5 la sută).

Craiova este singurul oraş din analiza noastră pe care Galaţiul îl surclasează atât la nivelul bugetului consolidat – avem 146,5 milioane de lei în plus, cât şi în privinţa alocării pentru dezvoltare - 63,5 milioane de lei şi cinci procente mai mult. Ar mai fi de spus că municipiul Craiova investeşte în modernizarea infrastructurii rutiere, sănătate şi în unităţile de învăţământ.

Rămâne de văzut cum vor fi gestionaţi banii pe care alţii îi au în plus faţă de Galaţi şi cum se vor regăsi ei în creşterea nivelului de trai şi de confort al cetăţenilor.

Cum s-au cheltuit banii pe primul trimestru

Aleşii locali au luat act de modul în care au fost cheltuiţi banii oraşului pe primul trimestru al anului. Astfel, cheltuielile de funcţionare, programate în sumă de 148,3 milioane de lei, s-au realizat în proporţie de 87,99 la sută, adică 130,5 milioane de lei. În schimb, din bugetul local de dezvoltare, unde erau alocate 11 milioane de lei, s-au cheltuit doar 7,6 milioane de lei, adică 68,90 la sută. Procentul mic este justificat de faptul că lucrările în perioada de iarnă au fost puţine.

Citit 7737 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.