Gălăţenii nu ştiu încă dacă vor mai primi apă caldă. Meciul Primărie - Calorgal - CET, în prelungiri

Gălăţenii nu ştiu încă dacă vor mai primi apă caldă. Meciul Primărie - Calorgal - CET, în prelungiri
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, când, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, Calorgal ar fi trebuit să comunice ferm dacă poate sau nu să furnizeze apă caldă în sistem centralizat, reprezentanţii societăţii abia transmiteau către Electrocentrale (CET) cantitatea de agent termic pe care doresc să o contracteze pentru următoarele cinci luni, adică iunie-octombrie 2017.

Din acest motiv, gălăţenii vor afla abia la începutul acestei săptămâni dacă autorităţile îi vor obliga să se spele, în continuare, cu apă încălzită la aragaz sau le vor putea asigura duşuri calde. "Calorgal aşteaptă ca, în zilele următoare, să primească un răspuns din partea Electrocentrale la comanda fermă transmisă la sfârşitul acestei săptămâni (vineri - n.r.), prin care solicităm furnizarea de energie termică pentru asigurarea apei calde de consum consumatorilor branşaţi la sistemul de alimentare cu energie termică din municipiul Galaţi. Comanda de furnizare a energiei termice prevede o cantitate de 7.370 de gigacalorii, pe care Electrocentrale ar urma să o producă şi care este necesară pentru ca societatea noastră, în calitate de beneficiar captiv, să poată produce şi distribui apa caldă menajeră, până în luna octombrie 2017. Cantitatea de 7.370 de gigacalorii a fost calculată având în vedere înregistrările contorilor montaţi în punctele termice, precum şi cantităţile facturate în intervalul iunie - octombrie 2016", a transmis, ieri, purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache.

CET exclude producerea de agent termic în cogenerare

Întrucât cantitatea de agent termic pe care Calorgal spune că doreşte să o contracteze este infimă, raportat la capacitatea instalaţiilor producătorului de agent termic primar, Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale, ne-a declarat că "este clar că varianta pe cogenerare, indicată de domnii de la Calorgal, este exclusă, nefiind justificată din punct de vedere economic".

În aceste condiţii, singura posibilitate pentru asigurarea apei calde în sistem centralizat rămâne, cel puţin teoretic, soluţia aburului furnizat de către ArcelorMittal. Conducerea CET va avea, astăzi, o întâlnire cu reprezentanţii combinatului siderurgic, "pentru a vedea dacă putem găsi împreună o variantă prin care să satisfacem cererea distribuitorului (Calorgal - n.r.)", după care va comunica oficial concluziile întrevederii.

Citit 11425 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.