Gălăţenii nu ştiu încă dacă vor mai primi apă caldă. Meciul Primărie - Calorgal - CET, în prelungiri

Gălăţenii nu ştiu încă dacă vor mai primi apă caldă. Meciul Primărie - Calorgal - CET, în prelungiri
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, când, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, Calorgal ar fi trebuit să comunice ferm dacă poate sau nu să furnizeze apă caldă în sistem centralizat, reprezentanţii societăţii abia transmiteau către Electrocentrale (CET) cantitatea de agent termic pe care doresc să o contracteze pentru următoarele cinci luni, adică iunie-octombrie 2017.

Din acest motiv, gălăţenii vor afla abia la începutul acestei săptămâni dacă autorităţile îi vor obliga să se spele, în continuare, cu apă încălzită la aragaz sau le vor putea asigura duşuri calde. "Calorgal aşteaptă ca, în zilele următoare, să primească un răspuns din partea Electrocentrale la comanda fermă transmisă la sfârşitul acestei săptămâni (vineri - n.r.), prin care solicităm furnizarea de energie termică pentru asigurarea apei calde de consum consumatorilor branşaţi la sistemul de alimentare cu energie termică din municipiul Galaţi. Comanda de furnizare a energiei termice prevede o cantitate de 7.370 de gigacalorii, pe care Electrocentrale ar urma să o producă şi care este necesară pentru ca societatea noastră, în calitate de beneficiar captiv, să poată produce şi distribui apa caldă menajeră, până în luna octombrie 2017. Cantitatea de 7.370 de gigacalorii a fost calculată având în vedere înregistrările contorilor montaţi în punctele termice, precum şi cantităţile facturate în intervalul iunie - octombrie 2016", a transmis, ieri, purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache.

CET exclude producerea de agent termic în cogenerare

Întrucât cantitatea de agent termic pe care Calorgal spune că doreşte să o contracteze este infimă, raportat la capacitatea instalaţiilor producătorului de agent termic primar, Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale, ne-a declarat că "este clar că varianta pe cogenerare, indicată de domnii de la Calorgal, este exclusă, nefiind justificată din punct de vedere economic".

În aceste condiţii, singura posibilitate pentru asigurarea apei calde în sistem centralizat rămâne, cel puţin teoretic, soluţia aburului furnizat de către ArcelorMittal. Conducerea CET va avea, astăzi, o întâlnire cu reprezentanţii combinatului siderurgic, "pentru a vedea dacă putem găsi împreună o variantă prin care să satisfacem cererea distribuitorului (Calorgal - n.r.)", după care va comunica oficial concluziile întrevederii.

Citit 10855 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2017 00:15

19 comentarii

 • postat de CetateanX
  Luni, 29 Mai 2017 18:07
  Romanii s-au invatat cu pomenile. Cei tineri au invatat de la cei batrani. Eu, Calorgal le-as da apa calda si caldura tuturor celor din sistemul centralizat care si-ar da acceptul sa li se retina automat, lunar, din salarii sau pensii costurile reale ale intretinerii. Fara niciun fel de subventii de la stat. Asa se procedeaza in tarile civilizate. Altfel nu se poate. Ce parere aveti?
  4
  15
  Raportează
 • postat de Unde e STRATEGIA TERMICĂ pe termen lung?
  Luni, 29 Mai 2017 15:41
  Acest Primar trebuie DEMIS de urgenta!
  Este cel mai incompetent Primar gălăţean din toate timpurile! L-a întrecut până şi pe Dumitru Niciolae: ăla măcar n-a făcut nici un rău la oameni..
  PUCHEANU a manipulat societatea gălăţeană afirmând că trebuie să aleagă prin dezbatere publică între soluţia centralizată de încălzire şi soluţia cu centrale termice individuale. Din start a pus problema greşit (excluzând variantele de încălzire cu centrale pe cartiere sau pe blocuri/clădire) şi nici dezbatere publică serioasă nu a avut loc (2-3 zile nu e suficient pentru o problemă aşa de mare care ar necesita luni de zile sau chiar mai mult).
  În sistemul PSD-ist toate deciziile se iau "noaptea ca hoţii"!
  13
  20
  Raportează
 • postat de BAUBAU
  Luni, 29 Mai 2017 15:01
  Mai terminati circul asta mediatic.Solutia s-a dat oricat mai latra unii: trecerea la individula prin centrala/boiler/etc si gata. Cu romanii nu e de impartit facturi ca te trezesti bun platnic fara apa/caldura pe motiv ca nu au platit vreo 2 caldula de 7 ani si se opreste in tot cartierul.
  11
  17
  Raportează
 • postat de gra-ficus
  Luni, 29 Mai 2017 13:59
  D-l Pucheanu lucreaza la gazul galatenilor . Cam parsiv dar este marca psd . Sa vezi la iarna cand va fi invers .
  9
  8
  Raportează
 • postat de Viorel Galateanu
  Luni, 29 Mai 2017 13:57
  18.000 de apartamente erau alimentate cu apă caldă ,,... mai precis doar cu apa calda pentru ca sunt debransate


  va dati seama ce costuri ??? abur de la combinat, spre CET care mai baga gaz pe foc si fac si curent si ... abur iar abur... trimis km si km spre oras pierdut prin tevi nemodernizate in mare parte de la constructia combinatului / CET-ului... si apoi ajuns pe teava in apartament... asta dupa ce stai vreo 5-10 minute cu robinetul de apa calda deschis... pe post de apa rece

  un boiler rezolva problema mult mai elegant, cu mult mai eficient si ... o baie sau dus cu apa CHIAR calda, nu calaie  Cat despre Calorgal - CET .... ce mai este de zis ??? oare nu ati inteles?
  oricat ne-am plange de motive si persoane ... sunt in insolventa deja in faliment de facto (scoase din faliment doar asa ca zice legea... ca daca erau agenti privati ERAU DE MULT INGROPATI !! asa sug bani de la bugetul orasului Galati cu ambele guri, si in ultimele 2 ierni si de la BUGETUL CENTRAL AL STATULUI ROMAN !! daca va mai aduceti aminte !!)

  o asemenea gaura neagra financiara dezastruasa care consuma resurse si de la nivel national - trebuie starpita indiferent ca mai sunt 25.000 de apartamente bransate pe caldura (in acte).
  9
  22
  Raportează
 • postat de Gabita
  Luni, 29 Mai 2017 13:36
  In oras e problema si cu apa rece pentru unele zone asa ca sa nu ne mai plangem de apa cada
  Iar cu banii care vi se promit de la primarie e un fel de prosteala poate macar asa se simt uni si isi achita datoriile care le au la stat
  4
  17
  Raportează
 • postat de cetatean...
  Luni, 29 Mai 2017 13:36
  Multumim partid iubit ca ne calesti sa stam in frig !!!!! Ceausescu ne mai dadea cu cartela, dar vad ca astia nu mai dau nimic !!!!
  9
  17
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 29 Mai 2017 12:47
  O centrala de apartament pt 2 camere, cu absolut tot ce presupune montaj, racord gaze, etc este aprox 7500-8000 lei f.d centrala aleasa, deci nu va mai lamentati degeaba si nu mai asteptati la mana altora.
  21
  16
  Raportează
 • postat de Anodin
  Luni, 29 Mai 2017 12:34
  Fără lamentari, taica-miu saptamana trecuta si-a montat centrala termica, cu fortele lui poprii, adica din o pensie care abia depaseste 1000lei. Este cumpatat, si-a pretuit viata, nu a fost dator la nimeni si are 82 ani. Deci , se poate.
  17
  25
  Raportează
 • postat de Corina D.
  Luni, 29 Mai 2017 12:33
  @Gabi - Domnule Gabi, vă aflaţi într-o mare eroare (nu ştiu dacă voit sau nu). Nu am afirmat nici măcar o dată că sunt 60.000 de apartamente dependente de sistemul centralizat.
  Dimpotrivă, am scris, în repetate rânduri, că, potrivit datelor municipalităţii din iulie 2016, obţinute de la asociaţiile de proprietari, doar aproximativ 35.000 de apartamente mai erau branşate. Dintre acestea, în jur de 18.000 de apartamente erau alimentate cu apă caldă, iar în circa 25.000 de apartamente se consuma efectiv agent termic, în perioada sezonului rece. Restul, de până la 35.000, ar reprezenta locuinţe în care nu stătea nimeni, de regulă, sau în care exista consum insignifiant, pe perioade scurte de timp.
  De asemenea, am subliniat, în repetate rânduri, că nimeni nu are certitudinea că numărul consumatorilor raportat este real deoarece Primăria nu a făcut un studiu în teren.
  Corina Dobre
  7
  22
  Raportează
 • postat de Gabi
  Luni, 29 Mai 2017 09:49
  Corina Dobre, ai lăsat lozinca cu ,,60.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat" și acum o dai cu ,,Gălățenii nu știu dacă vom mai primi apă caldă.". Care gălățeni, câți? Iar o să plimbe apa caldă prin conducte și să se plătească facturile din bugetul local? Ați întrebat asociațiile de proprietari dacă mai sunt locatari care mai doresc apă caldă de la sistemul centralizat? Iar o să auzim ,,noi am dat drumul la apă caldă dar nu este consum". Căutați alte soluții și nu mai risipiți banii de la bugetul local numai de dragul unora.
  17
  21
  Raportează
 • postat de Adi
  Luni, 29 Mai 2017 09:34
  Problema mare e caldura la iarna ,ca de apa calda o rezolvi cu un boiler de 400-500 lei.
  6
  29
  Raportează
 • postat de Apa caldă, ca apă caldă, dar la Iarnă cu căldura ?
  Luni, 29 Mai 2017 09:04
  Dacă cu apa caldă, am rezolvat-o, cât de cât, pentru o igienă minimă, prin montarea unui boiler electric, cu căldura la Iarnă, este dezastruos, nu au bani oamenii de centrale termice de apartament, chiar și cu cei 3 000 lei oferiți de Primărie.
  9
  30
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 29 Mai 2017 08:41
  Tara de impotenti si hoti. De ce Consiliile Locale ce s-au perindat de prin anii ' 92 incoace nu au transformat Apaterm intr-o societate viabila? Se incepuse deja montarea de centrale termice individuale, iar reteaua de distributie pe care-o gestiona pe atunci Apaterm dadea semne clare de colaps. Atunci trebuiau initiate primele masuri de transformare a acestei societati. Pe cartierele mai vechi ,mai intai se puteau incepe construirea de puncte termice independente alimentate cu gaze , de unde agentul termic sa plece pe o noua retea de distributie la consumatorii casnici, in calorifere noi, vechea retea putand fi recuperata si valorificata de Apaterm, iar costurile ar fi fost acoperite " pe bune" in anii ce urmau. Pana astazi Galatiul nu ar fi avut aceasta problema, iar Apaterm ar fi salvat sute de locuri de munca , iar siguranta cetetenilor ar fi fost la nivel optim. Asa insa, s-au multumit sa fure banii amarastenilor, furnizand minciuni si frig iar acum se vaita ca nu mai pot si se desfiinteaza. Unde nu-i cap vai de picioare!
  3
  34
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Luni, 29 Mai 2017 07:43
  Parcă văd că apare un investitor și pune toată treaba pe roate.
  Te furi singur?
  E cumva schema clasică de plasare a unei afaceri rentabile de la obște la un ”strategic investitor”?
  5
  19
  Raportează
 • Luni, 29 Mai 2017 07:12
  Vă dau o soluție.Vreo 100 de metri de furtun negru,aruncat colac sus pe bloc.Se încălzește la soare,și prin cădere aveți apa calda.Bineinteles cu racord pe intrare,de apa rece.Este ecologic și Free.I Love Galati,I Love Romani!
  15
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 29 Mai 2017 06:45
  Bajbaieli ,balbaiel i , totul este clar ca lumina zilei ,gata cu sistemul centralizat de incalzire . Galataenii care au mai fost racordati pana la 1 mai , trebuie sa se gandeasca de urgenta la solutii alternative iar in ceea ce priveste asigurarea aoei calde ,pana la instalarea centralelor termice de apartament ,o so;utie aieftina ar fi instalarea a unul sau doua robinete cu incalzire instanta a apei. Cine mai crede ca mai este posibila revigorarea sistemului mamut si pagubos ,se inseala amarnic iar la iarna va sta in frig...
  19
  17
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Luni, 29 Mai 2017 06:37
  Care galateni, D-na Dobre? Care apa calda?
  Dvs. prezentati lucrurile in mod deformat si nerealist.
  In Mazepa de ex. nu prea se mai da si nici nu sunt amatori printre
  asociatiile de proprietari. De ex. Bl R5 la Ancora : scara 1 a refuzat
  furnizarea de apa calda(si caldura!),iar la scara 2 au ramas cateva
  apartamente fara centrale sau boilere, astefel incat nu s-a mai pus
  problema furnizarii, nefiind "justificata economic".
  Ca sa fim onesti, nevoia de "dusuri calde" e ceva relativ si iluzoriu,
  destui galateni cu centrale proprii, nu obisnuiesc sa utilizeze
  apa calda la spalat. Se poate simti asta si prin autobuze...

  Teo Chirvase
  17
  14
  Raportează
 • postat de DOLEJAN MARIUS
  Luni, 29 Mai 2017 01:14
  Domnule PUCHEANU SI DRAGI CONSILIERI,NU MAI ARUNCATI VINA PE ALTI.COMBINATUL POATE LIVRA AGENT TERMIC PENTRU ELECTROCENTALE,DACA ARE UN CONTRCT FERM, CU AVIZUL VOSTRU SI NUMAI AL VOSTRU. CAROLG.AL ESTE LA MINA PRIMARIEI. DRAGI CONCETATENI DACA LA IARNA CEI FARA ALTE SURSE DE INCALZIRE, INTREBATIL DE ACUM CE ARE DE GIND CU VOI.PENTRU O CENTRALA DE APARTAMENT COSTA PESTE 100.000. 000 DE LEI VECHI, NU 3.000 DE RON CIT VA AMAGESC CA O SA PRIMITI. ( DACA O SA-I VEDETI MACAR PE ACESTIA,CE-IA CE NU CRED )
  13
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.