Aleşii locali nu au aprobat acoperirea pierderilor. Bugetul Galaţiului nu mai e vaca de muls a Calorgal şi CET

Aleşii locali nu au aprobat acoperirea pierderilor. Bugetul Galaţiului nu mai e vaca de muls a Calorgal şi CET
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Un fapt fără precedent s-a petrecut ieri în Consiliul Local. Fără vreun comentariu, în unanimitate, cei 23 de aleşi prezenţi la şedinţă s-au abţinut atunci când a fost supusă aprobării acoperirea de la bugetul local a pierderilor în valoare de 3.187.804 lei, induse de furnizarea apei calde în sistem centralizat, în luna aprilie.

„Sunt cu 23 de abţineri, se consideră vot negativ, proiectul, din păcate, nu a trecut”, a anunţat preşedintele de şedinţă. Votul i-a surprins şi pe liberali care, prin vocea lui Ion Cordoneanu, au cerut explicaţii: „Proiectul apare pe ordinea de zi şi toată lumea se abţine. Noi avem un motiv, totdeauna ne-am abţinut! E o anomalie pe care chiar voiam să o înţeleg!”. „E un exerciţiu!”, a fost replica ironică a PSD.

Ar trebui ca pierderile să nu mai existe

„Pentru prima oară după foarte multă vreme, consilierii locali nu şi-au mai asumat pierderile enorme ale Calorgal. Societatea ar trebui să se îngrijească în aşa fel încât astfel de pierderi să nu mai existe! Directorii Calorgal şi Electrocentrale trebuie să înţeleagă: bugetul municipiului Galaţi nu e o vacă de muls în permanenţă. Nu putem face absolut nimic doar pentru a acoperi nişte pierderi şi pentru un serviciu de slabă calitate!”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Acesta susţine că SC Calorgal ar trebui să aibă în conturi aproximativ 7 milioane de lei - bani daţi prin celelalte hotărâri de Consiliu Local, în plus faţă de nevoie lor. Prin urmare „ar trebui să aibă banii necesari în conturi pentru a se îngriji şi a-şi acoperi aceste pierderi”, a precizat primarul.

„O luptă absurdă”

Aşa a catalogat edilul şef corespondenţa dintre Calorgal şi Electrocentrale pe tema reluării furnizării apei calde în sistem centralizat. „Calorgal, pe de o parte, întreabă dacă le poate fi dată o anumită cantitate de agent termic, în condiţiile de producere agrementate de lege şi de către ANRE, iar CET răspunde că nu prea ar putea, în schimb are nişte alternative extraordinare care sunt la fel ca anul trecut. Am vorbit inclusiv astăzi cu dl Sinan. L-am rugat să ne dea şi nouă un răspuns clar: da sau nu! De fiecare dată ajungem în situaţia: «Da’ nu veniţi giranţi alături de Calorgal?» Nu e problema mea şi nici a municipalităţii cum îşi produc agentul termic! Legea spune care sunt condiţiile, şi parametrii de respectat. Dacă se poate, mergem mai departe, dacă nu, să ni se spună!”, a transmis Pucheanu un ultimatum.

În condiţiile acestui ping-pong prelungit e greu de spus dacă va fi reluată furnizarea apei calde.

Citit 10385 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.