UPDATE - Informaticiana de la "Cuza" a murit de inimă

UPDATE - Informaticiana de la "Cuza" a murit de inimă
Evaluaţi acest articol
(58 voturi)

UPDATE - Sindicaliştii îi cer directoarei să-şi dea demisia

Adrian Andrăşescu, liderul Sindicatului Liber "Educaţia", la care este afiliat Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", susţine că va urmări îndeaproape evoluţia celor două anchete în derulare, cea a Inspectoratului Şcolar şi cea a Inspectoratului Teritorial de Muncă. "M-au apelat foarte mulţi oameni, inclusiv directori cu state mai vechi, care o cunoşteau pe Rozica Miron; mi-au spus că era o femeie normală, profesionistă, muncitoare şi mi-au cerut să nu las ca lucrurile să fie muşamalizate, acoperite şi să se uite. Îi cer, totodată, directoarei de la Colegiul Cuza să-şi prezinte demisia, imediat după finalizarea bacalaureatului. Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul Teritorial de Muncă trebuie să facă o anchetă complexă, fără menajamente, cu măsuri", a declarat Adrian Andrăşescu.

Şi poliţiştii anchetează decesul informaticienei de la Cuza

După ce Inspectoratul Şcolar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au demarat anchetele proprii în cazul morţii Rozinei Miron, informaticiana de la Liceul „Al. I. Cuza”, care a decedat luni după-amiază, a venit rândul poliţiştilor să demareze cercetările. De data aceasta, este vorba despre o anchetă penală.

"Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi a fost sesizat, pe data de 27 iunie, de către Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", cu privire la faptul că, în data de 26 iunie, în incinta unei unităţi şcolare, a fost găsită o femeie de 43 de ani în stare de inconştienţă. Femeia a fost transportată la spital, unde a survenit decesul. În baza acestei sesizări, s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă", ne-a declarat Andreea Rogojină, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Ancheta poliţiei este începută "in rem", adică asupra faptei, fără a viza, momentan, o persoană anume. Cele trei anchete trebuie să stabilească dacă notificarea primită de Rozina Miron, prin care era chemată la comisia de disciplină, dar şi oboseala fizică au dus la decesul acesteia.    


Informaticiana de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" a făcut luni după-amiază infarct, în timp ce introducea datele de la contestaţiile de la Evaluarea Naţională, după ce fusese dimineaţă şi în comisia de Bacalaureat. Colegii şi prietenii susţin însă că oboseala şi epuizarea n-ar fi făcut ravagii, dacă femeia n-ar fi fost stresată şi de un conflict pe care-l avea cu conducerea instituţiei de învăţământ.

Doi copii, unul de trei şi altul de zece ani, au rămas, de luni, orfani de mamă. Rozina Miron, informaticiana de la Colegiul "Al.  I. Cuza", a făcut infarct, ieri, în jurul orei 18,00, în timp ce introducea datele de la contestaţiile care se depuneau la Evaluarea Naţională. Un echipaj SMURD a fost la faţa locului, medicii au început imediat resuscitarea, care a continuat atât în autospecială, cât şi la UPU. După o oră, medicii au fost nevoiţi să declare decesul.   

Femeia era plecată de dimineaţă de la 6,00 de acasă, pentru că fusese şi în comisia de la Bacalaureat, la multiplicat subiectele şi la verificat sistemul de supraveghere. Informaticiana trecuse printr-o perioadă foarte aglomerată, lucrând uneori chiar şi până târziu noaptea, şi în zilele libere, fiind obligată să fie în ambele comisii de examen. Acestei epuizări fizice i s-a adăugat şi stresul generat de un conflict pe care îl avea cu directoarea liceului şi cu unii colegi. Chiar în ziua în care se simţea sufocată de volumul de muncă primise o înştiinţare pentru a se prezenta în comisia de disciplină pentru a răspunde în legătură cu nişte greşeli pe care le-ar fi făcut în timpul probelor de competenţe la Bacalaureat.

"Hârtia aia i-a pus capac!"

Despre disperarea care o frământa pe Rozina Miron de câteva zile ne-a vorbit o prietenă apropiată şi o fostă colegă de facultate, care a dorit să nu-şi facă numele cunoscut. "Ne-am întâlnit, vineri, săptămâna trecută, la şedinţa de instruire. Era foarte palidă şi obosită. Mi-a spus că are probleme mari cu directoarea şcolii. De probleme cu directoarea şi cu unii colegi s-a plâns tot timpul, în ultimul an. Vineri, la ora 11,00 noaptea, ea era în liceu şi a cărat singură 20 de calculatoare, pentru a pune în funcţiune sistemul de supraveghere pentru bacalaureat. Duminică m-a sunat plângând. Clacase, nu se mai putea concentra să introducă repartizările pentru Bacalaureat. Am stat până la opt seara împreună, ca să terminăm treaba. A doua zi am plecat amândouă la Bacalaureat. Avea aceeaşi nelinişte. I-am promis c-o ajut. M-a sunat pe la 16,30, începuseră contestaţiile la Evaluare. Se bloca aplicaţia, pentru că aşa se întâmplă când într-un sistem naţional intră să introducă date sute de şcoli în acelaşi timp. Mi-a zis că e supărată tare şi că-mi trimite să văd ceva. Eu aveam treabă atunci, am încurajat-o, i-am zis să nu intre în panică. Pe la opt seara am aflat murise. Nu mi-a venit să cred! Şoc! Abia pe la zece, mi-am adus aminte că-mi trimisese ceva. Am văzut hârtia de convocare în faţa comisiei de disciplină. Hârtia aia i-a pus capac", ne-a povestit, plângând, prietena Rozinei Miron.

"Nu era cazul să fie chemată în comisie disciplinară"

Conducerea ISJ a trimis ieri o comisie la Colegiul "Cuza" pentru a stabili ce s-a întâmplat, mai ales că pe toate canalele, inclusiv cele de socializare, au circulat mesaje de revoltă împotriva conducerii liceului care ar fi creat această tragedie. Colegii din toate şcolile erau în stare de şoc, deplângeau soarta femeii şi susţineau că era un om profesionist şi că micile greşeli pe care le-ar fi făcut sunt mai mult decât admisibile, ţinând cont de condiţiile în care se lucrează în timpul examenelor. 

Unul dintre colegi, care deplângea soarta informaticienei, posta ieri pe  pagina de socializare: "Rozina nu a murit pentru că a fost bolnavă. Avea o familie frumoasa şi doi copii mici care aveau multă nevoie de dragostea ei. În ultima perioadă am primit semnale şi mesaje din partea ei că o parte din colectivul din care făcea parte a dus o adevărată campanie de hărţuire la adresa ei".

"Am vorbit cu inspectorii care au fost să ancheteze situaţia. Nu era cazul să fie chemată în comisia disciplinară, pentru că nu făcuse milimetric toate lucrurile. Directoarea, Iulia Chirnoagă, este o profesionistă ca dascăl, dar se poate să-i lipsească abilităţile manageriale, comunicarea, care e atât de importantă în aceste condiţii de stres în care se lucrează. Directoarea a făcut propunere către Consiliul de Administraţie, iar acesta a aprobat chemarea în faţa comisiei de disciplină. La rândul nostru, vom solicita Consiliului de Administraţie din şcoală să o cheme pe doamna directoare în comisia de disciplină. Vom vedea ce se va stabili", a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache. 

Anchetă a demarat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, având în vedere că tristul eveniment s-a petrecut în timpul orelor de muncă, urmând a stabili ulterior dacă se impun sancţiuni. 

Directoarea colegiului, Iulia Chirnoagă, a declarat însă că nu este vinovată, că infarctul s-ar fi produs pe fondul stresului şi a lipsei de alimentaţie corespunzătoare şi că toate comentariile de pe reţelele de socializare la adresa ei sunt răutăcioase. Aceasta susţine că informaticiana ştia de hârtia respectivă de o săptămână, deşi documentul care a circulat pe Facebook, era înregistrat de vineri, 23 iunie şi semnat de Rozina Miron că a luat cunoştinţă pe 26 iunie, în ziua în care s-a produs tragedia.

"Mi-a cerut să mediez conflictul, dar după Bacalaureat"

La intrarea în Liceul „Al. I. Cuza” a fost făcut un altar în memoria Rozinei Miron. Câteva lumânări aprinse, flori şi fotografia femeii atrag atenţia tuturor celor care trec pragul unităţii de învăţământ. Aici l-am întâlnit şi pe Adrian Andrăşescu, liderul de sindicat cu care Rozina Miron a luat legătura încă de săptămâna trecută. „Am fost contactat pe 23 iunie, când mi-a relatat că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuţiile la care este supusă şi că vrea să vin în şcoală să mediez conflictul. Am încercat cu ajutorul liderului de sindicat  din şcoală, dar nu a putut-o ajuta prea mult. Nu mi-a dat detalii de la ce a pornit, dar se cunoştea că este marcată de acest conflict. Mi-a spus că este în comisia de bacalaureat şi m-a rugat, ceea ce m-a impresionat foarte mult, să intervin pentru medierea conflictului după terminarea examenului de bacalaureat. Mi s-a spus că aseară la ora 18,09 ar fi decedat. Dacă începuse programul la ora 7,00, era după 11 ore de muncă. Cred că s-au cumulat mai multe aspecte”, ne-a explicat Adrian Andrăşescu.        

Citit 136283 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.