Două blocuri ar putea fi REABILITATE TERMIC cu bani europeni

Două blocuri ar putea fi REABILITATE TERMIC cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Situate la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, blocurile G1 şi G8 din Micro 18 ar putea beneficia de reabilitare termică pe fonduri europene, iar faţadele lor vor deveni la fel de elegante şi de curate din punct de vedere estetic aşa cum este imobilul din imediata lor vecinătate, G10.

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat cererile de finanţare şi asigurarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe G1, aferent asociaţiei de proprietari nr. 388, şi G8, aferent asociaţiei de proprietari nr. 360 A “Emanuel” din municipiul Galaţi.

Cum se împart costurile la G1

Potrivit hotărârii adoptate, valoarea totală a proiectului în cazul blocului G1 se ridică la 863.751 de lei, inclusiv TVA. “Contribuţia proprie în proiect a municipiului Galaţi, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 40 la sută din valoarea eligibilă a proiectului este în cuantum de 345.500 de lei, inclusiv TVA. Contribuţia asociaţiei de proprietari la cheltuielile eligibile este în cuantum de 202.075 de lei inclusiv TVA, şi reprezintă 25 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, corespunzătoare apartamentelor cu destinaţie locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice”, se arată în proiect. Aleşii au decis alocarea de la bugetul local al municipiului Galaţi a resurselor financiare necesare implementării proiectului, în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Cum se împart cheltuielile la blocul G8

În cazul blocului G8, valoarea totală a proiectului este de 920.473 de lei, inclusiv TVA. Din aceşti bani, contribuţia proprie în proiect a municipiului Galaţi, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 40 la sută din valoarea eligibilă a proiectului este în cuantum de 368.189 de lei inclusiv TVA. „Contribuţia asociaţiei de proprietari la cheltuielile eligibile este în cuantum de 215.672 de lei inclusiv TVA, şi reprezintă 25 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzătoare apartamentelor cu destinaţie locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice”, precizează hotărârea votată de aleşi care au fost şi aici de acord cu alocarea de la bugetul local a resurselor financiare necesare implementării proiectului, în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, urmează să fie aprobate hotărâri similare pentru alte opt blocuri de locuinţe pentru care municipalitatea vrea să obţină fonduri europene în vederea reabilitării termice.

11 blocuri

Reamintim că, în Galaţi, 11 blocuri au beneficiat, până acum, de fonduri europene pentru creşterea performanţelor energetice: L, A7 şi A21 din Micro 16, C11, C12 şi D8 din Ţiglina II, Y5, Y6 şi Y7 din Micro 20, G10 din Micro 18 şi X4 din Micro 20. Lucrările de care au beneficiat au vizat: izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat de zece cm, izolarea termică a terasei cu polistiren extrudat, a planşeului peste subsol, cu polistiren expandat, a acoperişului casei scării, la intrare, montarea tâmplăriei de termopan şi reabilitarea instalaţiei termice. Cel mai important avantaj constituie, însă, reducerea costurilor cu încălzirea locuinţelor.

Citit 6656 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.