Fotea îl refuză pe Pucheanu. Palatul Gheorghiu nu va fi sediul Muzeului de Artă Vizuală

Fotea îl refuză pe Pucheanu. Palatul Gheorghiu nu va fi sediul Muzeului de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, respinge "oferta" primarului Ionuţ Pucheanu, care propusese ca Palatul Gheorghiu, o ruină în toată regula, câştigat în instanţă de către Primărie, să fie preluat de CJ şi transformat în sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală.

"Din păcate, procesul a fost câştigat foarte târziu. Spun asta pentru că, în perioada decembrie 2016 - februarie 2017, am fi avut posibilitatea să depunem proiect cu finanţare europeană pe monumente istorice. Astfel, ar fi putut fi reabilitată acea clădire, căci aţi văzut cum arată, în ce stare a ajuns. Acolo este nevoie de o sumă foarte mare de bani. Nu ştiu dacă cinci milioane de euro ajung pentru consolidare, refacere, aducerea la starea iniţială, pentru că la un monument istoric nu ai voie să faci vreo modificare în arhitectura construcţiei. Şi atunci, ca să o consolidezi şi să o aduci la starea iniţială, cred că suma este foarte mare", a declarat preşedintele CJ.

Va prinde viaţă proiectul "uitat" din Parcul Rizer?

Costel Fotea a precizat că îşi doreşte ca instituţia să obţină finanţare pentru construcţia unui nou sediu pentru muzeu în Parcul Rizer, proiectul de amploare al CJ pentru care autorităţile judeţene au ratat, în trecut, finanţarea.

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu directorul Muzeului de Artă Vizuală, aşa cum este configurat (Palatul Gheorghiu - n.r.), nu se pretează pentru un muzeu de artă vizuală. Rămâne, în continuare, ideea de a găsi o sursă de finanţare - că e pe fonduri norvegiene, că e pe fonduri transfrontaliere, că vine CJ cu un aport mai mare de capital - pentru a face un muzeu nou, în Parcul Rizer. Acel proiect rămâne în picioare, a şi fost premiat de arhitecţi", a precizat Costel Fotea.

Reamintim că primarul Ionuţ Pucheanu venise cu propunerea unui schimb imobiliar cu CJ: municipalitatea oferă Palatul Gheorghiu, iar Consiliul Judeţean, la schimb, terenul cuprins între Biserica Greacă şi Muzeul de Istorie, pe care Primăria vrea să-l integreze în proiectul de modernizare a Parcului Eminescu. Cel de-al doilea teren pe care Pucheanu l-ar fi vrut la schimb este chiar cel din mijlocul Parcului Rizer, pe care se doreşte, din nou, a fi construit viitorul sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală.        

Citit 8208 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2022 10:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.