Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
15 comentarii

În doar trei luni şi jumătate, administraţia Ionuţ Pucheanu a concesionat, pe câte 49 de ani, Plaja "Dunărea" şi golfuleţul de la fluviu, două obiective cu potenţial turistic şi de agrement, aflate în paragină. În loc de licitaţii, terenurile şi imobilele respective au fost atribuite prin negociere directă unor firme care au multe în comun: cifre de afaceri şi activitate economică modeste, care pun sub semnul îndoielii puterea financiară de a realiza investiţiile de milioane de euro asumate prin contractele de concesiune.

"Galaţi, oraş port la Dunăre, nu a reuşit niciodată să dezvolte un golf de ambarcaţiuni care să aducă plus valoare oraşului. Municipalitatea nu îşi permite să dezvolte cu fonduri proprii un proiect de o asemenea anvergură, însă, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu o serie de investitori privaţi, am constatat că există un mare interes pentru această oportunitate de afaceri. Tocmai de aceea, propun consilierilor locali un proiect care să permită scoaterea la licitaţie pentru concesionarea zonei din dreapta Trecerii bac, cunoscută de mulţi dintre dumneavoastră ca fiind un golfuleţ. Terenul aferent acestei ieşiri la apă este momentan în paragină", anunţa primarul, pe 20 februarie, pe pagina sa de Facebook.

Trei zile mai târziu, Hotărârea nr. 80 privind "concesionarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă totală de 13.056 mp, din care 9.959 mp - teren neproductiv şi 3.097 mp - teren curţi-construcţii, în vederea desfăşurării activităţilor specifice zonei de agrement" era adoptată de Consiliul Local.

Vineri, 14 iulie, Primăria a anunţat că a concesionat terenul respectiv - situat în zona Uzinei de Apă nr. 1, cu acces către Plaja "Dunărea", în dreapta zonei Trecere bac - pentru 49 de ani, în vederea dezvoltării unui port de ambarcaţiuni, firmei SC Marina Danubius SRL. Procedura s-a desfăşurat prin negociere directă, cu toate că în comunicatul de presă municipalitatea a susţinut că a fost licitaţie. Conform Primăriei, firma "propune un proiect amplu de modernizare, cu spaţii de petrecere a timpului liber, dar şi un golf de ambarcaţiuni demn de un oraş port la Dunăre. Societatea are la dispoziţie cinci ani pentru finalizarea investiţiei, iar suma estimată este de aproximativ un milion de euro".

L-a cerut pe când nu exista!

Interesant este că numele firmei concesionare apare chiar în hotărârea adoptată de Consiliul Local pe 23 februarie. Mai exact, Studiul de Oportunitate realizat de Proiect SA, care constituie anexă la HCL nr. 80, precizează din start motivul pentru care se doreşte concesionarea: "Având în vedere cererea cu numărul 17527/09.05.2012 şi 14614/14.03.2013 prin care SC Marina Danubius SRL solicită concesionarea unui teren în suprafaţă de 13.056 mp situat în oraşul Galaţi zona Uzina de Apă nr. 1, pentru realizarea unei investiţii Port Turistic şi Agrement”. Şi mai interesant este că firma SC Marina Danubius SRL nu exista în 2012! Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, SC Marina Danubius SRL are certificat de înregistrare emis pe data de 08.03.2013.

Cine este Marina Danubius SRL

Firma îi are ca asociaţi pe Jianu Iulia-Mariana (10%), Fuică Adina-Veronica (5%) şi Zamoniţă Paul-Bogdan (85%), cel din urmă fiind împuternicit administrator. Activitatea principală a firmei care îşi are sediul social pe strada Feroviarilor, bloc A3, ap. 15, este "Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a.". Performanţele economice ale firmei sunt modeste. Astfel, potrivit situaţiilor bilanţurilor financiare publicate pe portalul Ministerului Finanţelor, la finele lui 2014, firma avea o cifră de afaceri netă de 1.438 de lei şi un profit net de 601 lei, fără niciun salariat. La finele lui 2015, cifra de afaceri netă era de 4.000 de lei, profitul net - 108 lei, tot fără salariaţi. Î 2016, nu a avut deloc activitate economică.

Asemănări cu Karan - Business&Finance SRL

Tot în paragină era şi Plaja "Dunărea" - terenul cu destinaţia plajă, în suprafaţă de 53.926 mp, şi construcţiile cu suprafaţa desfăşurată de 6.529 mp - pe care, pe 1 aprilie, Primăria a concesionat-o, prin negociere directă, pe o perioadă de 49 de ani, companiei bucureştene Karan - Business&Finance SRL. Potrivit Registrului Comerţului, SC Karan - Business&Finance SRL s-a înfiinţat în 2005, are un capital social subscris de 1.000 de lei şi o are ca asociat unic şi administrator pe bucureşteanca Ana-Roxana Rusu. Compania, având ca obiect principal de activitate consultanţa pentru afaceri şi management, nu a avut niciodată mai mult de o mână de angajaţi. Potrivit portalului Ministerului de Finanţe, în 2010 firma a avut o cifră de afaceri netă de 27.016 lei şi o pierdere netă de 14.116 lei, cu doi salariaţi. În 2011, cifra de afaceri netă a crescut la 38.153 de lei, dar şi pierderea netă - 41.598 de lei. În 2012, cifra de afaceri netă s-a ridicat la 562.955 de lei, iar firma a obţinut un profit net de 1.108 lei, cu patru salariaţi. În 2013, cifra de afaceri netă a coborât la 225.719 lei, iar pierderea netă a fost de 124.292 de lei. În 2014, cifra de afaceri netă a fost de 764.731 de lei, iar pierderea de 4.016 lei, iar în 2015 cifra de afaceri netă a fost de 2.036.790 de lei, iar profitul a crescut la 5.780, cu şase salariaţi.

Ce CÂȘTIGĂ PRIMĂRIA Galați de pe urma concesionării golfului şi a Plajei Dunărea. Explicaţiile primarului Ionuţ Pucheanu - CLICK AICI

Citit 24691 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2017 19:01

15 comentarii

 • postat de Sunteticucapu Marți, 18 Iulie 2017 03:37 Link la comentariu
  10
  3

  In momentul in care vorbim de o investitie privata in care primaria nu baga bani mi se pare ca aceste comenturi sunt de oameni frustrati rau ! Nu va agitati deloc cand se cheltuie banii primariei adica ai nostri dar va agitati cand vorbim de bani privati bagati intr o mizerie de locatie unde curge rahat. Ceva nu e deloc in regula cu mentalitatile astea.

  Raportează
 • postat de Terente Luni, 17 Iulie 2017 20:20 Link la comentariu
  0
  5

  Decat sa cereti sumele alea ridicole, mai bine stipulati in contractul ce prevede concesionarea spatiului fostei uzine de apa, unde exista active ce pot fi folosite ca atare, executarea unei platforme pt. evacuarea zapezii ce rezulta din deszapezirile ce vor sa vina...De nimic nu sunteti capabili !

  Raportează
 • postat de Un cetatean Luni, 17 Iulie 2017 19:35 Link la comentariu
  0
  9

  Ziarul local ar tb sa fie mai incisiv!Sa scuture niste scaune intepenite, sa cerceteze, sa faca investigatii! Prea au fost autoritatile locale lasate in pace!

  Raportează
 • postat de Kent9 Luni, 17 Iulie 2017 19:02 Link la comentariu
  0
  4

  Cred ca ar trebui sa stabiliti o intalnire si cu reprezentantul societatii sa ne povesteasca planul de afaceri si care este viziunea lui referitoare la implementarea proiectului, inclusiv sursa de finanțare si experienta, capacitatea resurselor umane, etc.. Pe de alta parte ar trebui intrebata si Primaria pe ce fundamente a luat aceasta decizie, ce anume a convins-o ca se va duce acest proiect la capat.Eventual niste copii dupa contracte. Poate chiar a depus garantie: cat? 1 euro sau 1 mil de euro. Exista un contract de imprumut de la o persoana fizica? De la cine si cat?Poate persoana fizica vrea returnarea banilor in 6 luni astfel incat nici nu apuca firma sa faca investitia ca intra in insolventa.
  Daca aceste lucruri erau transparente si explicate, in special de institutia publica, nici nu mai existau astfel de discutii. Poate erau pe alta tema.
  Pana atunci cifrele si informatiile , dar si istoricul proiectelor incepute si nefinalizate de institutiile publice duce la concluzia ca nu se va realiza nimic. Cred ca toata lumea isi doreste un final fericit, dar si credibil,in care tot ce se promite se vede, iar asociatii isi recupereaza investitia si obtin profit din planul de afaceri pus pe masa autoritatilor.
  Acelasi lucru si pentru concesionarea plajei

  Raportează
 • postat de Akbar Luni, 17 Iulie 2017 15:01 Link la comentariu
  1
  26

  13 hectare - 1.000.000 euro - societate inexistenta in 2012 si cu profil net 108 Ron (2015) - 0 angajati
  Excelent !
  Codruta unde esti ???

  Raportează
 • postat de Adevar Luni, 17 Iulie 2017 13:50 Link la comentariu
  1
  27

  Numai in Galati pot exista astfel de tranzactii,cu asemenea conducatori,politicieni (...).Dar institutiile ,organele de control nu trebuie sa-si faca datoria, sa ne spuna noua alegatorilor(prostimii) realitatea, pentru ca e prea groasa.

  Raportează
 • postat de Costi Luni, 17 Iulie 2017 13:03 Link la comentariu
  3
  22

  Vrem sa vedem si noi contractul. Daca tot au primit moaca jumatate de faleza, macar au vre-o obligatie? sau macar vreo 2-3 lei de platit pe luna?
  Probabil obligatiile lor au fost mentionate doar verbal. Am dat Faleza pe mana investitorilor cum am dat Otelul.

  La ce primar avem, nu m-as mira sa faca parcele de 3x6 metri si sa alinieze frumos cateva duzini de garaje imputite.

  Raportează
 • postat de MM Luni, 17 Iulie 2017 11:23 Link la comentariu
  2
  31

  Ce au in comun?...Nimic mai simplu, sunt firme de casa ale POLITICHIEI, care se lipesc de contracte cu statul pe sume ametitoare, dar fac lucrari de mantuiala si nici nu-si respecta timpul de livrare al lucrarii. Ba unele din firmele de casa ale POLITICHIEI isi permit din banii de lucrare sa-si angajeze si firme SUB-CONTRCTOARE. Deoarece sunt sigure pe ele caci nu le trag nimeni la raspundere, nici pt lucrarile de mantuiala si nici pt intarzierile de livrare al lucrarii. Si mai nou, mai au ceva in comun!..."ACTIUNI la PURTĂTOR!"

  Raportează
 • postat de Pry Marya Luni, 17 Iulie 2017 10:09 Link la comentariu
  2
  44

  Le-am dat si pe astea pe degeaba la un membru de partid destoinic, bun lipitor de afise,asa cum o sa dam si Lacu Vanatori !!!

  Raportează
 • postat de ro Luni, 17 Iulie 2017 09:32 Link la comentariu
  7
  57

  Ziarul nu are intrebari oficiale? Intrebari la care Primaria sa raspunda tot oficial iar raspunsul sa poata fi publicat de ziar.
  Maniera aceasta de a face gazetarie nu ajuta pe nimeni iar ziarul este departe de ceea ce ar trebui sa fie.

  Raportează
 • postat de furculision Luni, 17 Iulie 2017 09:04 Link la comentariu
  6
  28

  Felicitari pt. articol!

  Bine documentat si "la subiect"!

  Raportează
 • postat de Cristian Luni, 17 Iulie 2017 08:10 Link la comentariu
  2
  38

  Pe romaneste ,,Teapa''

  Raportează
 • postat de IC Luni, 17 Iulie 2017 06:49 Link la comentariu
  2
  42

  Ce au in comun firmele respective ,ce nu-i clar, sunt apropiate PSD-ului ,local ,central ce mai conteaza ,dovada ca nu s-au atribuit concesiunile prin licitatie. Firmele respective si doamnele din actionariat ,probabil asigura interfata adevaratilor afaceristi si sunt colege de "formatie rock " la fel cum se intampla pe alte plaiuri dunarene .... deosebirea-i ca acolo este o insula si aici o plaza...

  Raportează
 • postat de Sagitarius Luni, 17 Iulie 2017 06:22 Link la comentariu
  41
  5

  Sa vedem domnilor de la Viata libera daca postati urmatorul coment!
  Nota bene: 1. negocierea directa este ultima parte a procedurii de licitatie prevazuta de lege,,mai precis a III a in cazul in care la primele doua nu se prezinta nimeni.
  2. Ce i asa interesant in faptul ca exista o cerere din 2012 si firma a fost infiintata in 2013???? Orice persoana putea face o cerere in acest sens , atat in nume propriu(pers fizica) cat si in numele unei persoane juridice.Considerati cumva ca cine introduce o cerere de atribuire trebuie sa si castige licitatia??
  Pentru informarea dumneavoastra sa stiti ca a fost formulata o cerere in acest sens,acum peste 10 ani cand dl Nicolae era primar, uitata probabil prin vreun sertar.
  3. Rezultate financiare modeste.... perfecta insiruire de cifre intr adevar nesurprinzatoare! Stiti ca a fost solicitata o garantie pentru participarea la atribuire?? Stiti cumva si cat a fost? Oare stiti ca o persoana juridica poate fi imprumutata legal de catre o persoana fizica? Oare stiti ca o firma isi poate mari capitalul social in cateva ore, prin decizia actionarilor?
  Oare stiti ca o firma poate fi infiintata pentru un scop anume care poate fi atins in anumite conditii si daca acele conditii nu se indeplinesc atunci rezultatele nu au cum sa fie decat modeste???

  Raportează
 • postat de Eminescu Luni, 17 Iulie 2017 05:53 Link la comentariu
  2
  39

  Criteriile de eligibilitate din caietul de sarcini sunt ZERO. Ponderea punctajului este pe planul de afaceri (vorbe goale). Nu exista conditii de: experienta similara, personal de specialitate, baza tehnico-materiala, capital, etc, lucruri palpabile, nu promisiuni.
  Sunt criterii cu dedicatie. Referitor la subtitlul "L-a cerut pe când nu exista!" Eminescu a spus-o cu mult timp in urma: "Era pe când nu s-a zarit,
  Azi o vedem, si nu e!". ..... :))))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.