O gălăţeancă ACUZĂ TRANSURB de control abuziv
Foto: ”Viața liberă”, Remus Basalic

O gălăţeancă ACUZĂ TRANSURB de control abuziv
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Monopolul de stat asupra transportului în comun la Galați creează din ce în ce mai multe nemulțumiri printre cetățeni. Autobuzele vechi și fără ventilație, unii dintre șoferi insuficient pregătiți și insolenți, trasee modificate prea des, orare nerespectate și aglomerația infernală la orele de vârf, toate acestea îi aduc pe oameni la capătul răbdării. La toate acestea se adaugă controalele care, uneori, îți dau senzația fie că se „vânează” victimele sigure, ori că se ocolesc persoanele incomode şi se trag la răspundere doar oamenii cu bun simţ, cărora le este ruşine să se apere.

O gălăţeancă vrea să dea în judecată Transurb Galaţi, deoarece spune că a fost amendată de controlorii societăţii, deşi avea un bilet de călătorie valabil şi compostat. La rândul său, conducerea societăţii publice de transport persoane Galaţi nu dă înapoi, afirmând că are toate dovezile necesare pentru a demonstra că biletul în cauză fusese compostat şi cu ocazia altor călătorii.

Anişoara Buruiană a urcat în autobuzul 19, în staţia Francezi, pe data de 7 iulie a.c. Femeia spune că a compostat unul dintre biletele cumpărate anterior, deoarece în zona „Francezi” nu există casă de bilete a Transurb. În staţia de la Modern au urcat doi controlori, bărbat şi femeie. După ce a arătat biletul, controloarea i-a cerut să se legitimeze, deoarece urma să fie amendată.

„Am fost surprinsă, căci nu înţelegeam motivul. Apoi, când am înţeles că mă acuzau că biletul nu e bun, am cerut să fie chemat un echipaj de poliţie, deoarece am considerat că sunt victima unui abuz. Doamna Giuşcă (controloarea – n.r.) mi-a explicat că biletul meu nu avea bare de siguranţă. Specific că, la data la care îl cumpărasem, niciun bilet Transurb nu avea acele bare şi nici nu ştiu ce culoare. Biletele se schimbaseră cu câteva zile în urmă, iar eu, necitind articolul din presă şi nevăzând niciun afiş în autobuz, nu ştiam acest lucru. Consider că noi, cei care am fost de bună credinţă atunci când am cumpărat acele bilete, nu putem fi trecuţi automat în categoria călătorilor frauduloşi”, a spus Anişoara Buruiană.

Gălăţeanca a mai spus că cei doi poliţişti care au asistat la discuţie i-au spus că nu au cum să o ajute, deoarece trebuie să ţină cu controlorii.

Amenda poate fi contestată doar în instanţă

De cealaltă parte, conducerea Transurb Galaţi spune că biletul mai fusese compostat şi cu alte ocazii. „Nu doar că era supracompostat, dar era şi boţit, rupt şi pătat în mai multe locuri. În astfel de situaţii, controlorii trebuie să aplice sancţiunea corespunzătoare. Mai mult, elementele suplimentare de siguranţă de pe bilete, acele bare de siguranţă despre care spune doamna, au fost introduse încă de la începutul lunii mai”, a declarat Genica Totolici, directoarea Transurb SA Galaţi.

Faptul că biletele au fost înlocuite din cauza existenţei pe piaţă, la un moment dat, a unor bilete recondiţionate după folosire (se ştergea cu alcool inscripţia compostorului, n.a.), este extrem de grav. La fel de grav ni se pare însă că tot cetăţeanul trebuie să poarte răspunderea dacă are un bilet vechi, după ce ele au fost înlocuite. Până la urmă, şi Transurb este un brand, care trebuie protejat. Dacă află că pe piaţă circulă Dacii falsificate, nu cred că Renault nu le-ar retrage într-un fel, decât să-şi pună în pericol reputaţia. Aici, soluţia era simplă: cetăţenii puteau fi rugaţi să predea biletele vechi, în schimbul unora noi, fără să li se impună să rămână în pagubă. Este absurd să te aştepţi ca toţi oamenii să vadă un anunţ de genul acesta şi la fel de absurd să-i pui în situaţia de a mai scoate o dată bani din buzunar.

De altfel, chiar procesul-verbal a fost întocmit de controlorul Transurb tot în stil tipic românesc, la data constatării abaterii fiind trecută luna iunie (06) şi nu iulie (07), aşa cum ar fi trebuit, deşi data era extrem de clar inscripţionată chiar pe bilet.

Citit 19089 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.