Galaţiul are strategie de dezvoltare până în 2025

Galaţiul are strategie de dezvoltare până în 2025
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Începând de ieri, Galaţiul are o strategie de dezvoltare până în 2025, aprobată în unanimitate de aleşii locali întruniţi special pentru acest lucru, în şedinţă extraordinară. Faţă de varianta supusă dezbaterii publice, despre aberaţiile căreia aţi putut citi deja în "Viaţa liberă", Strategia votată reprezintă un progres evident.

Strategia de Dezvoltare a municipiului Galaţi 2016-2020 ar fi trebuit aprobată la şedinţa ordinară a Consiliului Local din 27 iulie, dar primarul Ionuţ Pucheanu a preferat să o retragă de pe ordinea de zi. Motivul? "Din punctul meu de vedere, ar trebui revizuită pe ici, pe colo şi în părţile esenţiale", explica edilul. Ieri, aprobarea strategiei a fost principalul motiv al întrunirii aleşilor. "Trebuie să fi votată în momentul de faţă, pentru că fără ea nu putem accesa fonduri europene", a precizat ieri Pucheanu.

Ce s-a modificat

"La momentul în care ne-am uitat pe Strategie, existau inadvertenţe majore: proiecte deja realizate sau proiecte care au ieşit din orizonturile noastre de interes, prin urmare au fost up-datate", a explicat primarul.
Am remarcat că în noul document aprobat, atunci când cursorul atinge stema Galaţiului de pe prima pagină, nu mai apare ca explicaţie a fotografiei „stema-botosani1”. Motivaţia am aflat-o tot de la primar: „Cei care au realizat-o au găsit şi o sursă de inspiraţie… Era prea multă inspiraţie, inclusiv sigla, aşa cum bine spuneţi. A trebuit să modificăm lucrurile acestea. Data trecută era trecută inclusiv termoficarea în ea, ca strategie, evident că, de data aceasta, a fost adaptată. Toată această strategie cuprinde măsuri care să ducă la dezvoltarea acestui oraş, de la spaţii verzi la direcţia în care trebuie să ne ducem!", a declarat Pucheanu.

Cum va arăta Galaţiul

Conform strategiei, Galaţiul va fi "centru sistemic major de dezvoltare urbană interconectat la nivel regional, naţional, transfrontalier, european, atractiv pentru cetăţenii săi şi pentru vizitatori, oferind o infrastructură turistică de agrement dezvoltată, structură urbană coordonată de autorităţi responsabile, altruiste, vizionare, deschise conceptual şi pragmatic către cerinţele cetăţenilor".
În continuare aflăm că "municipiul Galaţi are o poziţie relativ excentrică faţă de coridoarele de transport de la nivel naţional şi European, TEN-T centrală - rutieră şi feroviară, dar beneficiază de acces direct la fluviul Dunărea, care este parte a reţeliei TEN-T fluviale central. Această poziţie excentrică a fost o piedică constantă în atragerea de investitori, în raport cu performanţele oraşelor mai accesibile din vestul şi centrul României (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Arad etc.), care înregistrează actualmente performanţe economice mult mai ridicate"…

Cât de realizabile sunt proiectele prioritare

Strategia cuprinde aproximativ 200 de proiecte majore de investiţii la nivelul municipiului, detaliate pe parcursul a 30 de pagini. Printre ele am regăsit şi consolidarea falezei inferioare a Dunării, dar şi modernizarea şi amenajarea ei. Edilul urbei se arată optimist cu privire la cât de realizabile sunt: "Să ştiţi că o mare parte din proiecte sunt începute, o mare parte sunt în licitaţie. Mi-e greu să vă spun, ţinând cont că e o Strategie până în 2025. Eu sper că toate cele trecute să poată fi realizabile. Să fim sinceri, de obicei îţi propui mai mult, ca să realizezi un minim necesar. Eu aş fi fericit dacă am trece de 150 de investiţii până în 2025", ne-a declarat primarul.
Potrivit acestuia, Strategia poate fi modificată ori de câte ori apar viziuni sau priorităţi noi.

Citit 5420 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 20:00

14 comentarii

 • postat de PSD+PNL+PDL+ALDE+USR+PMP = LOVE, Galati = 0
  Joi, 17 August 2017 18:30
  "200 de proiecte majore de investiţii la nivelul municipiului, detaliate pe parcursul a 30 de pagini [...] 150 de investiţii până în 2025"


  Ce prostie. Ce prosteala mai bine zis. Li se umple gura alesilor insirand numere 200 de proiecte MAJORE de investitii la nivelul municipiului, 150 de proiecte... Care-s alea proiectele majore ale Galatiului netrebnicilor? Nu ati stiut niciunul sa faceti nimic pentru Galati, nici PSD-ul, nici PNL-ul, nici PDL-ul, nimeni...nu ati stiut decat sa va injurati si sa va contrati unii cu altii si atata tot nimic bun nerezultand pentru Galati. Care proiecte MAJORE DE INVESTITII? Voi aveti habar ce inseamna proiect major de investitii? Sau va rezumati doar la asfaltatul strazilor si reparatul trotuarelor care nici macar pe acestea nu le faceti cum trebuie. Care-s alea PROIECTELE MAJORE DE INVESTITII PENTRU MUNICIPIUL GALATI?

  Ati facut/realizat vreodata macar un singur proiect major de investitii in municipiul Galati? Bai mincinosilor...nu stiti decat sa indrugati povesti cu totii si PSD si PNL si PDL si ALDE si USR si PMP...Mars ma cu asfaltatul strazilor si reparatul unui petec de trotuar carpit ca si proiect major de investitii al vostru. Mi-e scarba de toti care ne vand povesti, dar de realizat nu realizeaza nimic major, nimic important ca si proiecte pentru Galati, pentru modernizarea Galatiului.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Marian
  Joi, 17 August 2017 15:15
  Nimic nou, decat aceeasi gargara din partea primariei Galati, indiferent de conducere.
  2
  24
  Raportează
 • postat de Liviu
  Joi, 17 August 2017 12:46
  Proiecte. Iarasi vorbim de proiecte? Care proiecte?
  3
  18
  Raportează
 • postat de Galatiul oropsit
  Miercuri, 16 August 2017 22:09
  Rahaturi de investitii, dezvoltari si modernizari...la asta se rezuma aceasta strategie ordinara, jegoasa aruncata in ochii galatenilor. Scuzati expresia dar asta este o alta frectie la picior de lemn, o alta prosteala in ochii galatenilor in care se evita, se ocolesc investitiile, dezvoltarile si modernizarile care conteaza cu adevarat si care sunt asteptate de galateni de veacuri. Pucheanu ne vorbeste de retea TEN-T fluvial-central, de investitori si alte VORBE GOALE si ni se tot vorbeste de POZITIA EXCENTRICA a Galatiului si de "deschiderea la Dunare" dar netrebnicii nu au fost in stare sau si mai grav NU AU VRUT sa ne construiasca o traversare a Dunarii aici la Galati. Nu au fost in stare nici sa construiasca, sa atraga fondurile europene pt. a construi acel NOD INTERMODAL DE TRANSPORT MARFURI in Port Bazinul Nou de care se tot vorbea, nu au vrut sa investeasca in atragand fonduri europene in acea locatie pt. a o transforma in punct de incarcare/descarcare containere de marfuri de pe navele de transport containere...Nu au vrut.

  Noi am stat, stam si vom mai sta ca milogul, sa ne milogim la picioarele tuturor administratiilor locale galatene sa le vina mintea la cap si sa NE CONSTRUIASCA O TRAVERSARE MODERNA A DUNARII AICI LA GALATI. Dar nu au vrut sau si mai grav au fost niste incompetenti. Cum s-a incercat sa se construiasca ceva AICI IN GALATI si nu in alte judete, repede au sarit contra niste zevzeci cu neuronul chinuit ca nu le convine, ca nu vor asa si de ce nu invers...si uite asa Galatiul ramasese si va ramane mereu fara nimic construit, implementat, investit...ca noua nu ne plac investitiile si modernizarile AICI IN GALATI fiindca noua modernizarile "ne put rau" si a fost mai bine sa strigam ca "sa se construiasca la altii".

  Voi vorbiti de POZITIA EXCENTRICA, strategica a Galatiului, dar nu ati vrut incompetentilor sa construiti o traversare moderna a Dunarii AICI LA GALATI, dar de laudat va tot laudati ca aveti deschidere la Dunare ca oras. Va veti scalda intotdeauna in subdezvoltare si in "nemodernizare" fiindca nimic nu va place si nimic nu va convine sa se construiasca AICI IN GALATI.
  3
  37
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 11 August 2017 19:08
  Bey, Răzvane, cam furi curent şi cam prinzi fluturi cu damigeana! Uite, de asta nu s-a dezvoltat Galațiul, pt.că "e" mofturoşi gălățenii, d-le! :)
  Oraşul Galați, în prezent "cătunul Galați", nu s-a dezvoltat pt.că şi deoarece, de la revoluție încoace, în marea majoritate a timpurilor trecute, prezente şi viitoare, a avut/are şi va avea nişte lepre şi mafioți pe la conducerea instituțiilor statului. Capişi?
  Pe de altă parte, puturosul şi şmecherul, în general, vor găsi foarte repede vinovați.
  Strategia Galațiului? O altă glumă proastă sau flegmă aruncată către gălățeni, de către "gulerele albe". ;)
  13
  4
  Raportează
 • postat de Politicianul local galatean tip marioneta
  Vineri, 11 August 2017 18:34
  {
  Această poziţie excentrică a fost o piedică constantă în atragerea de investitori, în raport cu performanţele oraşelor mai accesibile din vestul şi centrul României (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Arad etc.), care înregistrează actualmente performanţe economice mult mai ridicate"…
  }


  Auzi ce prostii pot debita politicienii locali galateni. Bai baiete...Bai Pucheanule...Nu ma. Nu pozitia excentrica a Galatiului a fost o piedica constanta pentru atragerea de investitori CI voi politicienii locali galateni ati fost o piedica, una constanta in calea modernizarii si dezvoltarii Galatiului, fiindca din cauza voastra care v-ati impotriviti la orice numai pentru ca Galatiul sa nu aiba nimic asa a ramas Galatiul la nivel de subdezvoltare. Din cauza voastra a politicienilor locali galateni (indiferent de culoarea voastra politica, fie psd-isti, fie pnl-isti, fie pdl-isti, fie pmp-isti) toti ati stiut sa lucrati contra Galatiului si ati stiut numai sa va impotriviti la orice s-ar putea face/construi bun pentru Galati, iar apoi va mirati sau poate ca doar mimati miseleste ca "uite dom'le ca Galatiul nu se poate dezvolta si aruncati vina unii asupra altora spunand ca numai din cauza celorlalti Galatiul e la stadiul de subdezvoltare si nemodernizat. Numai voi TOTI politicienii locali galateni care ati stiut mereu sa va impotriviti oricarui proiect de infrastructura care s-ar fi vrut a se construi AICI LA GALATI.

  Voi sunteti vinovatii de serviciu (psd-isti, pnl-isti, usr-isti, pmp-isti) astia care doar jucati teatru lasand sa treaca timpul degeaba fara sa ramana nimic in urma voastra in orasul asta oropsit Galati. Ati impiedicat si ati pus capat oricarui proiect major de infrastructura care s-ar fi putut face la Galati si apoi va minunati de ce nu avem tunel pe sub Dunare, dar traversam cu barca, va minunati apoi ca de ce nu avem autostrazi, sosele, aeroport si alte lucruri de trebuinta pentru Galati.

  Ati stiut intotdeauna sa faceti dupa cum va dicteaza altii iar de muncit pentru Galatiul asta si pentru modernizarea sa nu ati stiut sa munciti pentru ca si galatenii sa se poata mandri ca traiesc intr-un oras Galati modern, curat, civilizat, european.

  Rusine alesilor locali galateni.
  2
  39
  Raportează
 • postat de realist
  Vineri, 11 August 2017 17:34
  aeroport ne trebuie noua acum ??.. mergeti la cluj si cand va atinge galatiul dezvoltarea clujului atunci sa cereti aeroport si alte bazaconii de astea..
  5
  4
  Raportează
 • postat de Razvan
  Vineri, 11 August 2017 14:22
  Bai dar care sunt proiectele acelea majore de investitii?
  Ce inseamna pentru stimabilul primar Pucheanu si pentru alesii locali "proiecte majore de investitii"???
  Astia nu stiu, incompetentii astia indiferent de culoarea politica din administratia Galatiului (ca sunt psd-isti, ca sunt pnl-isti, ca sunt pdl-isti, ca sunt alde-isti, ca sunt pmp-isti, usr-isti si ce or mai fi ei) astia chiar nu stiu ca "proiecte majore de investitii" ar trebui sa se refere la PROIECTE MAJORE DE "INFRASTRUCTURA" pentru Galati stimabililor alesi locali galateni de 2 parale ce sunteti.

  Am ajuns mai jos, mai jalnic decat un oras de duzina, dar stam si enumeram si ne minunam de oraşele "MAI ACCESIBILE" din vestul şi centrul României (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Arad etc.).

  Pai aceste orase au vrut modernizare, au vrut dezvoltare, locuitorii, cetatenii acelor orase nu au strambat din nas si nu au comentat aiurea de fiecare data cand s-a vrut a face ceva in acele orase. LA NOI IN GALATI INSA AM STIUT SA FIM CONTRA A ORICE S-A VRUT A SE CONSTRUI SI A SE FACE BUN, CA NOUA NU NE PLACE DACA NU E FACUT EXACT, DAR EXACT LA VIRGULA ASA CUM AM VREA NOI, FIECARE.

  Minunati-va in continuare de incompetenta si de indolenta voastra de mofturosi "stimati" galateni cocalari ce v-ati impotrivit la orice lucru bun, orice lucru nou ce s-a uta fi facut pentru Galati.
  6
  32
  Raportează
 • postat de Iulius Cesar
  Vineri, 11 August 2017 14:07
  Astea sunt doar VORBE din partea administratiei locale galatene. Vorbe fara rost...
  5
  34
  Raportează
 • postat de Galateanul nu vrea nimic ca nu-i place
  Vineri, 11 August 2017 13:54
  Am mai avut strategii de dezvoltare dar au venit alţii şi nu le-o plăcut, au considerat că nu avem nevoie nici de tunel pe sub Dunăre fiindcă nu le-o plăcut ca şi Galaţiul să fie rută de tranzitare pentru investitori...Am mai avut strategii de dezvoltare şi cu aeroport şi nu s-o concretizat nimic ci au fost doar vorbe-n vânt pentru "prostime".

  La noi e clară treaba: gălăţenilor nu le-a plăcut şi nu le place DEZVOLTAREA, MODERNIZAREA.
  Avea dreptate cine spunea că gălăţenilor (nu toţi) le place să stea vârâţi în văgăuni de şobolani tip "garaje" şi ei sunt mulţumiţi. Ce modernizare/dezvoltare pentru Galaţi când noi am dat cu piciorul şi singurei rute de drum european pe care o aveam la trecere bac Galaţi (tranzitată la maxim de români şi străini) fiindcă unora, unor "gălăţeni" nu le-o plăcut să susţină să se construiască tunel pe sub Dunăre AICI la Galaţi.

  Ne tot afişăm de ani buni (ani irosiţi degeaba) cu cifre gen:
  => "200 de proiecte majore de investiţii la nivelul municipiului",
  => "150 de investiţii până în 2025",
  => "1 catralion de proiecte de investiţii",
  dar totul la nivel declarativ, doar pe hârtie şi nimic concret realizat în realitate... De ce credeţi că am rămas atat de mult în urmă ca şi oraş?

  Ni s-a acrit sufletul de poveşti şi vorbe.
  Tot în mizerie, în neajunsuri şi în "nedezvoltare" vom rămâne şi de acum în colo fiindcă nouă gălăţenilor nimic nu ne place să fie construit aici în Galaţi. Nouă ne place mizeria şi din cauza noastră au de suferit şi ceilalţi gălăţeni care îşi doresc un oraş modern, dezvoltat, civilizat, dar ce să înţeleagă chioşcarul, garajistul cu 2 clase?

  Gălăţeanului îi pute dezvoltarea, îi pute modernizarea, îi pute tot ce e nou, numai haznaua lui de care ţine cu dinţii îi place fiindcă s-a obişnuit cu mirosul mizeriei şi nu-l mai deranjează asta dacă l-a deranjat vreodată, deşi mă îndoiesc.

  Când se va construi podul la Brăila şi Brăila va incepe să se MODERNIZEZE şi să se DEZVOLTE fiindcă ei au ştiut întotdeauna să-şi susţină oraşul şi să nu se împotrivească la orice se vrea a face pentru oraşul lor, atunci noi Galaţiul vom deveni UN GHETOU, o suburbie mizerabilă a Brăilei fără niciun proiect major de MODERNIZARE şi DEZVOLTARE a Galaţiului fiindcă nu le-a convenit unor asa-zişi gălăţeni. O să vă miraţi ca proştii şi mai târziu ŞI DE ACUM ÎNAINTE AŞA CUM V-AȚI MIRAT MEREU intrebându-vă acelaşi lucru "de ce Galaţiul arată cum arată şi rămâne mereu fără nimic, rămâne la stadiul de GHETOU".
  6
  44
  Raportează
 • postat de Citizen_gl
  Vineri, 11 August 2017 08:42
  Autoritatile sunt campioane la strategii, studii si proiecte pe hartie, insa realitatea crunta de pe teren arata cu adevarat capacitatea lor de a realiza ceva bun pentru oras. Nu-i costa nimic sa realizeze niste documente cu poze frumoase, insa MAI CREDE CINEVA PROMISIUNILE LOR?
  Din punctul meu de vedere, nu avem nevoie decat de infrastructura rutiera (Galati-Buzau, Galati-Focsani si pod peste Dunare) si ceva facilitati fiscale pentru a atrage companii private mari. Altfel aceasta asa zisa "dezvoltare" va fi doar in mintea celor ce vor sa fie alesi si prostesc electoratul cu promisiuni.
  28
  18
  Raportează
 • postat de Oras rudimentar
  Vineri, 11 August 2017 08:32
  Nimic despre aeroport...
  26
  12
  Raportează
 • postat de Ion Ionascu
  Vineri, 11 August 2017 06:08
  Ce strategie de dezvoltare cu aceşti incompetenti???

  Stema, mouse-ul, Dunărea TEN-T....

  1) ALOOOO Dunărea ne-a dat-o Dumnezeu şi voi nu sunteti în stare nici să o curăţaţi !!!

  2) Oraşele de care spuneţi au toate AEROPORT (Braşov îl are în curs de construire) !!!

  3) şi au şi autostradă
  (înafară de Oradea, dar este foarte aproape de Ungaria care are ea autostrăzi, plus că nu aţi vazut centrul vechi din Oradea, Aqua park, oraşul desemnat ca fiind cel mai rapid să faci o afacere în România)


  Aşa că intrebarile care se pun sunt:

  - UNDE ESTE AEROPORTUL "Dunărea de Jos" din strategia de dezvoltare????
  Şi nu la Braniştea sau Ianca, ci la Vădeni

  - UNDE ESTE AUTOSTRADA (nu drum expres !!!!) Ploieşti - Buzău - Brăila - Galaţi ????
  (nu Focşani!!!! că nu suntem Bârlad !!!)



  ALOOOO politicienii... se aude ????
  36
  22
  Raportează
 • postat de apdeit
  Vineri, 11 August 2017 01:29
  Dacă se mai licitează construirea a încă vreo sută de bodegi, pe faleza inferioară, atunci poate fi bifată consolidarea ca fiind realizată.
  27
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.