Galaţiul are strategie de dezvoltare până în 2025

Galaţiul are strategie de dezvoltare până în 2025
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Începând de ieri, Galaţiul are o strategie de dezvoltare până în 2025, aprobată în unanimitate de aleşii locali întruniţi special pentru acest lucru, în şedinţă extraordinară. Faţă de varianta supusă dezbaterii publice, despre aberaţiile căreia aţi putut citi deja în "Viaţa liberă", Strategia votată reprezintă un progres evident.

Strategia de Dezvoltare a municipiului Galaţi 2016-2020 ar fi trebuit aprobată la şedinţa ordinară a Consiliului Local din 27 iulie, dar primarul Ionuţ Pucheanu a preferat să o retragă de pe ordinea de zi. Motivul? "Din punctul meu de vedere, ar trebui revizuită pe ici, pe colo şi în părţile esenţiale", explica edilul. Ieri, aprobarea strategiei a fost principalul motiv al întrunirii aleşilor. "Trebuie să fi votată în momentul de faţă, pentru că fără ea nu putem accesa fonduri europene", a precizat ieri Pucheanu.

Ce s-a modificat

"La momentul în care ne-am uitat pe Strategie, existau inadvertenţe majore: proiecte deja realizate sau proiecte care au ieşit din orizonturile noastre de interes, prin urmare au fost up-datate", a explicat primarul.

Am remarcat că în noul document aprobat, atunci când cursorul atinge stema Galaţiului de pe prima pagină, nu mai apare ca explicaţie a fotografiei „stema-botosani1”. Motivaţia am aflat-o tot de la primar: „Cei care au realizat-o au găsit şi o sursă de inspiraţie… Era prea multă inspiraţie, inclusiv sigla, aşa cum bine spuneţi. A trebuit să modificăm lucrurile acestea. Data trecută era trecută inclusiv termoficarea în ea, ca strategie, evident că, de data aceasta, a fost adaptată. Toată această strategie cuprinde măsuri care să ducă la dezvoltarea acestui oraş, de la spaţii verzi la direcţia în care trebuie să ne ducem!", a declarat Pucheanu.

Cum va arăta Galaţiul

Conform strategiei, Galaţiul va fi "centru sistemic major de dezvoltare urbană interconectat la nivel regional, naţional, transfrontalier, european, atractiv pentru cetăţenii săi şi pentru vizitatori, oferind o infrastructură turistică de agrement dezvoltată, structură urbană coordonată de autorităţi responsabile, altruiste, vizionare, deschise conceptual şi pragmatic către cerinţele cetăţenilor".

În continuare aflăm că "municipiul Galaţi are o poziţie relativ excentrică faţă de coridoarele de transport de la nivel naţional şi European, TEN-T centrală - rutieră şi feroviară, dar beneficiază de acces direct la fluviul Dunărea, care este parte a reţeliei TEN-T fluviale central. Această poziţie excentrică a fost o piedică constantă în atragerea de investitori, în raport cu performanţele oraşelor mai accesibile din vestul şi centrul României (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Arad etc.), care înregistrează actualmente performanţe economice mult mai ridicate"…

Cât de realizabile sunt proiectele prioritare

Strategia cuprinde aproximativ 200 de proiecte majore de investiţii la nivelul municipiului, detaliate pe parcursul a 30 de pagini. Printre ele am regăsit şi consolidarea falezei inferioare a Dunării, dar şi modernizarea şi amenajarea ei. Edilul urbei se arată optimist cu privire la cât de realizabile sunt: "Să ştiţi că o mare parte din proiecte sunt începute, o mare parte sunt în licitaţie. Mi-e greu să vă spun, ţinând cont că e o Strategie până în 2025. Eu sper că toate cele trecute să poată fi realizabile. Să fim sinceri, de obicei îţi propui mai mult, ca să realizezi un minim necesar. Eu aş fi fericit dacă am trece de 150 de investiţii până în 2025", ne-a declarat primarul.

Potrivit acestuia, Strategia poate fi modificată ori de câte ori apar viziuni sau priorităţi noi.

Citit 5887 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.