Încă un ÎMPRUMUT la CEC Bank | Cum va CHELTUI Primăria Galaţi o sută de milioane de lei
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Încă un ÎMPRUMUT la CEC Bank | Cum va CHELTUI Primăria Galaţi o sută de milioane de lei
Reamenajarea zonei centrale a oraşului, inclusiv a pasajului subteran, s-ar putea realiza cu bani din împrumut
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să semneze, în numele şi pe seama municipiului Galaţi, un nou contract de împrumut cu CEC Bank. Obiectul contractului îl constituie acordarea unei facilităţi de credit de o sută de milioane de lei, pe o perioada de zece ani, începând cu data primei trageri. Perioada de graţie este de doi ani, perioada de rambursare - opt ani, rata dobânzii - ROBOR 6M + marja de 0,56 la sută, iar comisionul de acordare este de 25.000 lei.

Pentru ca Primăria să obţină avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, aleşii locali au fost obligaţi să stabilească defalcarea creditului pe fiecare obiectiv de investiţii în parte, dat fiind că valoarea însumată a acestora se ridică la 295.289.658 de lei.

Lavinia Budău, şefa Serviciului Financiar Contabil din cadrul Primăriei, le-a explicat aleşilor cum s-a realizat împărţirea banilor: „Deoarece niciunul dintre aceste obiective de investiţii nu este licitat, este posibil ca aceste obiective să aibă nevoie o sumă mai mică decât cea prevăzută în studiile de fezabilitate aprobate iniţial. Am încercat să alocăm mai întâi pentru obiectivele de investiţii prioritare. Acesta a fost singurul criteriul”.

Centrale, restructurare urbană şi autobuze

Potrivit deciziei aleşilor, primele pe listă sunt centralele termice pentru unităţile de învăţământ, cu o valoare estimată de 20,4 milioane de lei, din care, din împrumut s-au alocat 18 milioane de lei.

Câte zece milioane de lei din credit sunt destinate unor proiecte de restructurare urbană: construirea unei parcări supraetajate în Mazepa I, în valoare de 12,1 milioane de lei, şi resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi, în valoare de 37,2 milioane de lei.

Singura investiţie a cărei proiectare şi execuţie pot să înceapă - amenajarea unei parcări cu parc în Ţiglina II aferent blocului E6 – contractul fiind câştigat de Asocierea SC Obercons Comp SRL – SC Constructa Mecanique SRL cu o ofertă de 1.614.987 de lei fără TVA, beneficiază de o alocare de 3 milioane de lei din credit.

Potrivit Laviniei Budău, cel mai scump proiect vizează reabilitarea infrastructurii de transport, inclusiv viaducte pe axa Est–Vest şi intrări în Galaţi – 145,1 milioane de lei. „Lucrarea este de anvergură. Am prognozat doar zece milioane de lei, ca să putem utiliza cât mai repede creditul de care beneficiem”, a precizat funcţionara.

Şi tot zece milioane de lei sunt prevăzute şi pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor - limita blocului P şi Potcoava de Aur, lucrare pentru care s-au estimat că sunt necesare 14,4 milioane de lei.

Pentru modernizarea Parcului „Eminescu”, în valoare de 5,7 milioane de lei, sunt alocate doar 4 milioane de lei, în speranţa că suma cu care lucrarea va fi atribuită în urma licitaţiei va fi mai mică.

Câte cinci milioane de lei au fost repartizate pentru amenajarea şi extinderea Talciocului - lucrare cu o valoare estimată de 7,2 milioane de lei, şi, respectiv, pentru un târg auto în valoare de 6,7 milioane de lei.

Cele 25 de milioane de lei rămase din credit sunt destinate achiziţiei de autobuze, pentru care studiul de fezabilitate a estimat o valoare de 41,7 milioane de lei.

În 2018 va fi cel mai greu

Întrebată de consiliera independentă Simona Vreme când va fi punctul culminant al gradului de îndatorare, şefa Serviciului Financiar Contabil a declarat: „Gradul de îndatorare al municipalităţii este de 20 la sută cu noul credit pe care îl contractăm. Punctul culminant al gradului de îndatorare va fi în 2018. Pot să vă zic doar că valoarea creditului pe care în contractăm acum, adică dobânda şi comisionul aferent, e de 8.048.000 de lei. E cel mai avantajos credit pe care l-am obţinut la momentul acesta. Avem o marjă de 0,56 la sută. Este cea mai mică din ţară”, a precizat Lavinia Budău.

”Este valoarea maximă în care o putem duce: o sută de milioane de lei sunt extrem de necesare pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor pe care le-am stabilit de comun acord cu colegii noştri din Consiliul Local pentru a fi demarate la nivelul municipiului Galaţi”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Vom avea bani de dat

Reamintim că Primăria Galaţi are de rambursat trei datorii lăsate moştenire de fosta administraţie - câte o sută de milioane de lei la BERD şi CEC Bank, plus 15,8 milioane de lei la Trezorerie – la care se adaugă rămăşiţele a două credite mai vechi la Raiffeisen Bank şi la BRD. În ceea ce priveşte ultimul împrumut, municipalitatea îşi doreşte refinanţarea, în speranţa că va obţine o dobândă mai bună decât în prezent.

Citit 6615 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.