Încă un ÎMPRUMUT la CEC Bank | Cum va CHELTUI Primăria Galaţi o sută de milioane de lei
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Încă un ÎMPRUMUT la CEC Bank | Cum va CHELTUI Primăria Galaţi o sută de milioane de lei
Reamenajarea zonei centrale a oraşului, inclusiv a pasajului subteran, s-ar putea realiza cu bani din împrumut
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să semneze, în numele şi pe seama municipiului Galaţi, un nou contract de împrumut cu CEC Bank. Obiectul contractului îl constituie acordarea unei facilităţi de credit de o sută de milioane de lei, pe o perioada de zece ani, începând cu data primei trageri. Perioada de graţie este de doi ani, perioada de rambursare - opt ani, rata dobânzii - ROBOR 6M + marja de 0,56 la sută, iar comisionul de acordare este de 25.000 lei.

Pentru ca Primăria să obţină avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, aleşii locali au fost obligaţi să stabilească defalcarea creditului pe fiecare obiectiv de investiţii în parte, dat fiind că valoarea însumată a acestora se ridică la 295.289.658 de lei.

Lavinia Budău, şefa Serviciului Financiar Contabil din cadrul Primăriei, le-a explicat aleşilor cum s-a realizat împărţirea banilor: „Deoarece niciunul dintre aceste obiective de investiţii nu este licitat, este posibil ca aceste obiective să aibă nevoie o sumă mai mică decât cea prevăzută în studiile de fezabilitate aprobate iniţial. Am încercat să alocăm mai întâi pentru obiectivele de investiţii prioritare. Acesta a fost singurul criteriul”.

Centrale, restructurare urbană şi autobuze

Potrivit deciziei aleşilor, primele pe listă sunt centralele termice pentru unităţile de învăţământ, cu o valoare estimată de 20,4 milioane de lei, din care, din împrumut s-au alocat 18 milioane de lei.

Câte zece milioane de lei din credit sunt destinate unor proiecte de restructurare urbană: construirea unei parcări supraetajate în Mazepa I, în valoare de 12,1 milioane de lei, şi resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi, în valoare de 37,2 milioane de lei.

Singura investiţie a cărei proiectare şi execuţie pot să înceapă - amenajarea unei parcări cu parc în Ţiglina II aferent blocului E6 – contractul fiind câştigat de Asocierea SC Obercons Comp SRL – SC Constructa Mecanique SRL cu o ofertă de 1.614.987 de lei fără TVA, beneficiază de o alocare de 3 milioane de lei din credit.

Potrivit Laviniei Budău, cel mai scump proiect vizează reabilitarea infrastructurii de transport, inclusiv viaducte pe axa Est–Vest şi intrări în Galaţi – 145,1 milioane de lei. „Lucrarea este de anvergură. Am prognozat doar zece milioane de lei, ca să putem utiliza cât mai repede creditul de care beneficiem”, a precizat funcţionara.

Şi tot zece milioane de lei sunt prevăzute şi pentru amenajarea zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor - limita blocului P şi Potcoava de Aur, lucrare pentru care s-au estimat că sunt necesare 14,4 milioane de lei.

Pentru modernizarea Parcului „Eminescu”, în valoare de 5,7 milioane de lei, sunt alocate doar 4 milioane de lei, în speranţa că suma cu care lucrarea va fi atribuită în urma licitaţiei va fi mai mică.

Câte cinci milioane de lei au fost repartizate pentru amenajarea şi extinderea Talciocului - lucrare cu o valoare estimată de 7,2 milioane de lei, şi, respectiv, pentru un târg auto în valoare de 6,7 milioane de lei.

Cele 25 de milioane de lei rămase din credit sunt destinate achiziţiei de autobuze, pentru care studiul de fezabilitate a estimat o valoare de 41,7 milioane de lei.

În 2018 va fi cel mai greu

Întrebată de consiliera independentă Simona Vreme când va fi punctul culminant al gradului de îndatorare, şefa Serviciului Financiar Contabil a declarat: „Gradul de îndatorare al municipalităţii este de 20 la sută cu noul credit pe care îl contractăm. Punctul culminant al gradului de îndatorare va fi în 2018. Pot să vă zic doar că valoarea creditului pe care în contractăm acum, adică dobânda şi comisionul aferent, e de 8.048.000 de lei. E cel mai avantajos credit pe care l-am obţinut la momentul acesta. Avem o marjă de 0,56 la sută. Este cea mai mică din ţară”, a precizat Lavinia Budău.

”Este valoarea maximă în care o putem duce: o sută de milioane de lei sunt extrem de necesare pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor pe care le-am stabilit de comun acord cu colegii noştri din Consiliul Local pentru a fi demarate la nivelul municipiului Galaţi”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Vom avea bani de dat

Reamintim că Primăria Galaţi are de rambursat trei datorii lăsate moştenire de fosta administraţie - câte o sută de milioane de lei la BERD şi CEC Bank, plus 15,8 milioane de lei la Trezorerie – la care se adaugă rămăşiţele a două credite mai vechi la Raiffeisen Bank şi la BRD. În ceea ce priveşte ultimul împrumut, municipalitatea îşi doreşte refinanţarea, în speranţa că va obţine o dobândă mai bună decât în prezent.

Citit 6417 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 18:39

12 comentarii

 • postat de Romeo
  Miercuri, 30 August 2017 08:00
  Din pacate nimic despre cartierele marginase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Terente
  Duminică, 27 August 2017 17:32
  pt.@"Basismul oparit de indatorare" : pomenesti de indatorarea Romaniei cu 20 md euro, pe care o pui fara nici un discernamant ca temelie la nerealizarile din contul alesilor Galatiului...Pai mai nea strulica , Timisoara, Brasov, Arad, Constanta, Iasi, Oradea, Pitesti, Cluj, unde mama naibii sunt; nu' s in Romania. Cum de asupra lor nu planeaza aceleasi tare fiscale ca la Galati...asa cum spui tu? Galatiul nu are nevoie de politruci asemeni tie ca sa faca ceva; are nevoie de oameni priceputi si harnici. Ma astept ca acest nou primar sa faca mai mult pt. oras decat au facut la un loc toti amaratii dinaintea lui. Simt ca poate mai mult. Si daca nu poate nici el, este clar ca buba-i in alta parte : ne meritam destinul.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Terente
  Duminică, 27 August 2017 17:19
  pt@Flaviu: pomenesti de autobuze mai mici, atunci cand faci referire la "masini de clown"...ai fost in ultimul timp prin Braila? Si inca ceva: nu crezi ca ai prea multe pretentii , la un oras plin de asistati care merg "moaca" sau nu platesc decat un drum din zece?
  0
  3
  Raportează
 • postat de tureltan
  Duminică, 27 August 2017 08:28
  Gradul de indatorare al municipalitatii , al nostru, de fapt, este enorm in comparatie cu obiectivele stabilite de Primar. Primele amintite (modernizarea strazii B railei ,falezei si str. Navelor, Parcul Eminescu) nu arata deloc rau si nu sunt multi „ani de cand s=au refacut. Oare banii nostri trebuie sa se duca numai spre centru unde lucreaza alesii? Nu se are in vedere largirea centurii, pe unde circulatia este sufoc„ata de grupul de case de la Filesti, nu se au in vedere cartierele marginase Barbosi, Filesti sat, Lacul Catusa, nimic ptr valea orasului si cate alte urgente solicitate insistent de cetateni. Primarul vrea sa-si faca renume ptr. alta legislatura . Nu va fi asa, caci toata lumea de buna credinta a sesizat formalismul, minciuna si dezinteresul ptr adevaratele necesitati ale cetatenilor.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Flaviu
  Miercuri, 23 August 2017 23:23
  Vom avea autobuze noi? De care? Ma refer la dimensiuni, dotari... Tramvaie noi-noute nu primim?
  Si vedeti naibii de unde le cumparati. Incercati sa luati niste modele de autobuze mai de secolul acesta, ca autobuze noi pot fi considerate si cele cu proiect de autobuz schitat prin anii 1900 si fabricat acum, scos caldut din fabrica anul acesta. Interesativa de autobuze noi si tramvaie noi dar conforme pentru toate varstele. Autobuze fara trepte, dar cu aer conditionat si la fel si pentru tramvaie (daca se vor trezi vreodata sa le ofere galatenilor si tramvaie noi, moderne in transportul public local).

  Transportul electric, ECO pe şine are nevoie de innoire, de modernizare. Transportul electric trebuie modernizat, innoit. Vrem tramvaie noi, nu vechituri. Au aparut pe piata tramvaie moderne, superbe tip TGV de-ti ploua-n gura cand stai si te uiti la ele si te minunezi ca altii au, la altii se poate, dar numai la noi nu se pot achizitiona vreo cateva garnituri complete de tramvaie noi?

  Aveti grija si ce naiba de autobuze cumparati...sa nu cumva sa cumparati tipuri de autobuze de marimea masinilor de clown pe care nu le cumpara nimeni altcineva ca sa-i transporte inghesuiti pe oameni, numai ai nostri alesi le cumpara ca sunt "mici si compacte" (NU UITATI STIMATI ALESI CA NU CARATI CU ELE SACI DE CARTOFI CI OAMENI), dar la ce bun sa fie mici ca iti vine sa le dai palme alesilor cand ii auzi ce vor sa cumpere...si anume autobuze mici pentru minionii din desenele la care se uita fiu-miu...autobuze mini pentru minionii galateni.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Catalin
  Miercuri, 23 August 2017 20:22
  Acest primar vrea sa faca ceva pentru oras dar nu va convine, daca nu facea nimic iar nu era bine.
  Vesnic nemultumiti galatenii, dar se vor bucura sa vada lucruri noi la sfarsitul celor patru ani de mandat, asa ca domnule primar mergeti inainte cu proiectele.
  7
  20
  Raportează
 • postat de Basismul oparit de indatorare
  Miercuri, 23 August 2017 19:37
  @ Galatean


  Stai tu linistit pdl-istule ca ne-au facut-o altii si mai si bagand tara asta si tot poporul in rahat pana peste cap atunci cand INTR-O NOAPTE stimabile cei numiti PDL(PNL)+basescu=LOVE au indatorat pe toti romanii (INCLUSIV PE GALATENI) ****INTR-O NOAPTE***, deci INTR-O SINGURA NOAPTE PDL (ACTUALUL PNL) AU INDATORAT ROMANIA (si Galatiul implicit) CU...20 MILIARDE DE EURO stimabile...

  Bre, nea Galatene, 20 DE MILIARDE DE EURO, bre. Si asta intr-o singura noapte. Acum de unde draq vrei sa mai aiba bani Galatiul ca sa mai si faca ceva in orasul asta pentru galateni? Au jupuit altii tot din orasul si din tara asta asa ca singurul mod de a mai putea construi si a face ceva in orasul asta este doar prin imprumut, fiindca sunt unii care nu platesc nici taxe, nici impozite si mai si vor pomeni pe deasupra. Cu ce draq ai vrea sa se construiasca in Galati fonduri daca orasul asta e varza fiindca ati stiut sa munciti si sa luptati numai impotriva acestui oras "caraind" la orice s-ar fi incercat a face in oras. Orasul asta nu a progresat si nu va progresa niciodata fiindca voi ati stiut sa va lasati manipulati si sa strigati impotriva a tot ce s-a vrut a face in/pentru orasul acesta. Noi nu am fost in stare sa ne unim galatean cu galatean si sa cerem ceva pentru Galatiul asta...o amarata de sosea, o amarata de autostrada, o "poteca" PE SUB DUNARE sau o "poteca" PESTE DUNARE, dar AICI IN GALATI, dar vreti si visati sa vi se faca sau sa vi se construiasca ceva aici in Galati pe ochi frumosi sau pe zambete largi.

  Cu ce bani draqului vreti sa se faca sau sa se construiasca ceva aici in Galati? Asa ati stiut intotdeauna sa strigati si sa strambati din nas la orice.

  Fara bani nu se poate face nimic in orasul acesta si nimeni nu-ti da si nu-ti face nimic pe gratis. In orice ai vrea sa faci iti trebuie bani, iar banii nu pica din cer. Treziti-va naibii fiindca iarasi trec anii peste Galati cu voi bolborosind si caraind la orice lucru iar Galatiul ramane tot la stadiul de ruina si subdezvoltare.

  "Bine" ca din 20 de miliarde de EURO imprumutate de PDL(actualul PNL) si puse in carca Romaniei, in carca galatenilor si nimic bun nu a rezultat, rasarit aici in Galati in cei zece ani de basism-PDLism, iar acum cand se vrea a face ceva in orasul asta, acum cand se incearca ceva modernizari a orasului strambati din nas.

  Nu v-a deranjat cand 20 de miliarde de EURO s-au dus pe apa sambetei (din imprumutul PDL-basescu pus in carca romanilor si a galatenilor) fara sa rezulte nimic bun pentru Galati iar acum cand incearca altii sa construiasca si sa modernizeze cate ceva prin Galati gata nu va mai convine.

  Fara bani nu se poate face nimic bun pentru Galati, iar orasul acesta nu are acesti bani in visteria proprie asa ca trebuie ori imprumut ori alta sursa de venit.
  7
  29
  Raportează
 • postat de E nevoie de modernizare in orasul acesta ca de aer
  Miercuri, 23 August 2017 18:26
  Macar de s-at face ceva bun pentru Galati fiindca galatenii tot asteapta modernizarea orasului inclusiv a transportului public local.

  https://www.viata-libera.ro/eveniment/94224-firma-abonata-la-studiile-de-fezabilitate-platite-de-primaria-galati

  Aici in acest link se vorbea de: „Achizitionare mijloace de transport nepoluante (tramvaie, troleibuze)”

  Tramvaie noi, modern si mai ales conforme pt secolul in care traim pe cand vedem o achizitie? Ca acum circulam cu harburi vechi cu trepte de zici tu om batran ca trebuie sa te sui in pom si nu in tramvai. Tramvaie sa banuim ca se vor incerca a fi achizitionate prin fonduri europene? Ca si tramvaiele astea cu care circulam acum toate sunt harburi ce at fi trebuit duse la casat.

  Cat despre EXTINDEREA TALCIOCULUI speram sa se realizeze cat mai curand si sa fie DEGAJATA, CURATATA, DEPARAZITATA de cosmeliile alea infecte ce au parazitat si au sufocat zona La Popescu. Dupa extinderea Talciocului IMEDIAT sa fie degajata, deparazitata toata zona La Popescu, iar in zona La Popescu sa fie amenajate spatii de parcare la sol cu ceva spatiu verde...sau chiar plantati niste copaci acolo si lasati in spatiu impadurit in toata zona La Popescu, cu spatiu verde.


  E nevoie de multe lucruri noi, moderne in Galatiul asta care a fost capusat, parazitat multa vreme de cosmelii imputite si de mizerie la tot pasul. Galatiul e vitregit de mult prea mult amar de vreme.

  Dar in link-ul de mai sus se vorbea si de achizitia de tramvaie noi. Acelea din fonduri europene sau cu ce bani?

  si nu mai cumparati MODELE VECHI de autobuze, chiar daca sunt noi. Acum exista tot felul de tipuri/modele de autobuze adaptate zilelor noastre si adaptate nevoilor oamenilor. Si spun asta fiindca am tot vazut zvonuri ca s-ar incearca cumpararea unor mizerii de autobuze care chipurile sunt noi, dar care sunt de nivelul "CUTIEI DE CHIBRITURI" SI CU TREPTE cand peste tot in lumea civilizata exista asa cum bine spuneau unii autobuze si tramvaie spatioase, confortabile, cu aer conditionat si mai ales fara trepte care sa-ti dea senzatia ca trebuie sa te sui in podul casei.
  4
  26
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 23 August 2017 12:33
  Daca critici edilul sef si incompetentii de consilieri, nu apari la ziar. Daca sunt incompetenti, ne fac sa platim cea mai scumpa apa, carpesc soselele msi scump decat daca ar face drumuri noi, ne inrobesc pe noi, copii si nepotii nostri, noi trebuie sa ii laudam? Stimata redactie nu ii mai periati , ca va veni timpul in care vor raspunde pentru toate nenorocirile petrecute in acest oras.
  38
  11
  Raportează
 • Miercuri, 23 August 2017 10:14
  Asa ca de la anul o sa aveti impozitele marite cu 23% galateni!
  41
  25
  Raportează
 • postat de Opriti bataia de joc la adresa cetatenilor Galatiului !
  Miercuri, 23 August 2017 09:46
  Cine are dreptul sa foloseasca acesti bani pentru satisfacerea mofturilor unei parti a populatiei Galatiului care, e adevarat, are tupeu mai mare si urla mai tare ???!!!
  Cine vrea sa faca figuri de occident sa plateasca banii din buzunar daca vrea parcari !!! Daca si-au cumparat rablele alea cu care au distrus tot orasul, tot asa sa-si construiasca singuri parcari !!!
  Ce datorie au TOTI contribuabilii din Galati sa satisfaca mofturile doar a unora, carora le ghioraie matele de foame dar se viseaza mari europeni care au numai drepturi ???!!!
  Faptul ca ti-ai cumparat o rabla de la SH din Germania, nu-ti da si drepturi suplimentare !!!
  19
  25
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 23 August 2017 08:54
  Au ce sa plateasca nepotii si stranepotii nostri!

  Nu au adaugat ca din acesti bani se vor plati si pomeni sociale, numai in 2016, 8 milioane Euro, centrale termice, exclus cele de la scoli, fezabilitati la lucrari care nu au fost incepute niciodata, distractii de ziua sf. Sisoe, reparatia casei lui Paslaru, in genere lucrari de proasta calitate, fara termen de garantie, conform legii...

  Iar galatenii inghit gogosile in loc sa faca referendum de demitere a acestor incompetenti numiti primari polonici si a Consiliului Local, o adunatura de muraturi expirate!

  Sa iesim in strada si sa punem mana pe ei dar si pe prefecesorii lor care au lasat orasul in ruina, dar lor constructii megalomanice in buricul targului, averi pe care, cinstit, se fac in doua- trei vieti!

  Daca orasul asta ar fi fost locuit de galsteni neaosi, veneticii de astazi ar fi fost locuitorii de pe Traian 254.

  Vezi numai ce vor sa faca acesti nenorociti cu Aviasanul!

  Doamna Melinte, va rog nu mai stergeti comentariile, nefiind atac la perdoana, problemele de mai sus sunt arhicunosvute de galatenii cu scaun la cap, justitia trebuie doar sa-si faca treaba.
  41
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.