Sute de gălațeni refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei

Sute de gălațeni refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Epidemia de rujeolă care afectează România a produs, până în prezent, aproximativ 8.800 de îmbolnăviri, dintre care 32 de decese. Pojarul, denumire sub care mai este cunoscută rujeola, a luat o viaţă şi în judeţul nostru, deşi, în Galaţi, numărul de îmbolnăviri este mult mai mic decât cel înregistrat în judeţele din vestul ţării.

Până în primăvara acestui an, judeţul Galaţi a fost ferit de epidemia de rujeolă din România. Din păcate, primul caz diagnosticat s-a soldat cu decesul pacientului, un bebeluş de doar şase luni. De atunci, alte 72 de cazuri de pojar au fost confirmate pentru judeţul Galaţi. Responsabil pentru mare parte dintre aceste îmbolnăviri este refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii, afirmă autorităţile.

"În prima jumătate a lunii august, avem 5.080 de copii catagrafiaţi ca fiind eligibili pentru vaccinare. Din aceştia, au fost imunizaţi 809. Avem 437 de refuzuri, 846 de copii negăsiţi la domiciliu, din care 199 sunt plecaţi în străinătate, şi 2.246 de copii neprezentaţi. În acest caz, părinţii respectivi au fost anunţaţi, dar probabil că sunt indecişi", a precizat dr. Liliana Moise, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Ministerul Sănătăţii a repartizat către judeţul nostru trei tranşe de vaccin antirujeolic. În luna mai, am primit 2.070 de doze, în luna iulie, 5.720 de doze, iar ieri (23 august) am primit repartiţia a încă 4.000 de doze de vaccin antirujeolic, potrivit DSP Galaţi. În luna iulie, judeţul Galaţi a fost dat drept exemplu pozitiv de către Guvern, datorită ratei de acoperire vaccinală de peste 82 la sută înregistrată aici. Totuşi, pentru ca riscul de îmbolnăviri să fie cât mai mult diminuat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de cel puţin 95 la sută.

"Nimeni nu poate refuza dreptul celorlalţi la sănătate"

Prezentă la o şedinţă organizată de Prefectura Galaţi, dr. Moise a atras atenţia asupra faptului că refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii nu are consecinţe doar asupra propriului copil. "Un copil nevaccinat poate fi o victimă, dar poate deveni un focar pentru cei din jur. Astfel, o comunitate (şcoală, grădiniţă) are dreptul să refuze înscrierea în grup a copilului nevaccinat. Nimeni nu poate refuza dreptul celorlalţi la sănătate", a explicat şefa DSP Galaţi.

Citit 17646 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.