Termoficarea blochează banii pentru centrale individuale. Cât timp va mai acorda Primăria subvenţiile

Termoficarea blochează banii pentru centrale individuale. Cât timp va mai acorda Primăria subvenţiile
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Odată cu reluarea furnizării de agent termic, Primăria suspendă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei ce vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare.

Municipalitatea va fi nevoită să întrerupă plăţile, întrucât, odată cu repunerea în funcţiune a instalaţiei, dispare baza legală pentru acordarea banilor, în condiţiile în care hotărârea privind acordarea ajutorului financiar pentru achiziţia de sisteme individuale de apă caldă şi încălzire este fundamentată pe cea privind suspendarea sistemului public de termoficare. Asta înseamnă că autorităţile mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate (chiar mai mult, în funcţie de cum va fi vremea) pentru a le acorda oamenilor banii solicitaţi.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a precizat însă că gălăţenii care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic pot continua să depună cereri pentru a obţine ajutorul financiar de 3.000 de lei, pentru ca, din primăvară, când autorităţile vor sista furnizarea de agent termic, să îşi primească banii. Edilul a făcut un apel către oameni să continue să îşi depună dosarele, în condiţiile în care autorităţile încă acordă ajutor financiar, la acest moment.

"Adresez o rugăminte şi, în acelaşi timp, o atenţionare oamenilor să nu renunţe să îşi depună dosarele, atâta timp cât Primăria face plăţi până la momentul repornirii sistemului. Din primăvară, reluăm această procedură, pentru că sistemul centralizat de termoficare este păgubos pentru bugetul local şi ineficient pentru oameni. Vă dau doar un exemplu: numai cu apa caldă furnizată în luna aprilie, am avut, din nou, pierderi de peste 90 la sută, de 3,2 milioane de lei", a spus Ionuţ Pucheanu.

Până ieri dimineaţă, 6.305 gălăţeni solicitaseră Primăriei ajutorul financiar de 3.000 de lei. Pentru 5.036 dintre aceştia, autorităţile emiseseră deja dispoziţii de plată, iar peste 3.000 de oameni au intrat în posesia banilor.

Ultima "suflare" a termoficării?

Dacă pentru sezonul rece 2017-2018, primarul Ionuţ Pucheanu le garantează gălăţenilor că nu vor suferi de frig, în condiţiile în care, la acest moment, autorităţile negociază cu Electrocentrale (CET) semnarea unui nou contract pentru furnizarea de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, nu acelaşi lucru se întâmplă şi pentru iernile ce vor urma. Dimpotrivă, edilul-şef afirmă că "la anul, cel mai probabil, sistemul nu va mai fi repornit". Asta în condiţiile în care, potrivit primarului, numărul apartamentelor branşate la sistemul public de termoficare este în continuă scădere, edilul reiterând că, cel mai probabil, în această iarnă vor mai exista doar aproximativ 20.000 de apartamente conectate la reţea. Mai mult, sunt numeroase scări de bloc unde, în prezent, au mai rămas doar câte două-trei apartamente dependente de căldura şi/sau apa caldă furnizate de autorităţi, iar reluarea distribuţiei pentru aceste locuinţe nu mai este rentabilă, nu numai pentru Calorgal, ci şi pentru consumatori.

"Nimeni nu va avea de suferit în iarna aceasta. Sper ca săptămâna viitoare să încheiem contractul cu Electrocentrale. Deocamdată, sunt câteva obiecţiuni la contractul înaintat de către cei de la CET, legate de cantitatea de agent termic pe care dânşii o propun. Gradul de debranşare este însă mare, estimez că mai mult de 20.000 de apartamente nu vor mai fi în sistem la iarnă. Nu ştiu în câte dintre acestea se va şi consuma efectiv. Sunt multe scări de bloc cu doar unul, doi sau trei consumatori, iar reluarea distribuţiei de agent termic pentru aceste blocuri presupune costuri foarte mari, nejustificate. La anul, vom avea şi mai multe situaţii de acest fel, motiv pentru care cred că sistemul nu va mai fi repornit", ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că, potrivit "recensământului" caloriferelor făcut de Calorgal în luna iunie, 28.668 de apartamente mai erau branşate la sistemul centralizat de termoficare. Dintre acestea, doar 12.144 de apartamente depindeau şi de apa caldă în sistem centralizat, iar 805 erau nelocuite. În prezent, Calorgal a demarat o nouă inventariere a consumatorilor, iar cel târziu la începutul lunii octombrie se va şti câte apartamente au mai rămas în sistem.

Citit 12761 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.