Termoficarea blochează banii pentru centrale individuale. Cât timp va mai acorda Primăria subvenţiile

Termoficarea blochează banii pentru centrale individuale. Cât timp va mai acorda Primăria subvenţiile
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Odată cu reluarea furnizării de agent termic, Primăria suspendă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei ce vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare.

Municipalitatea va fi nevoită să întrerupă plăţile, întrucât, odată cu repunerea în funcţiune a instalaţiei, dispare baza legală pentru acordarea banilor, în condiţiile în care hotărârea privind acordarea ajutorului financiar pentru achiziţia de sisteme individuale de apă caldă şi încălzire este fundamentată pe cea privind suspendarea sistemului public de termoficare. Asta înseamnă că autorităţile mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate (chiar mai mult, în funcţie de cum va fi vremea) pentru a le acorda oamenilor banii solicitaţi.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a precizat însă că gălăţenii care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic pot continua să depună cereri pentru a obţine ajutorul financiar de 3.000 de lei, pentru ca, din primăvară, când autorităţile vor sista furnizarea de agent termic, să îşi primească banii. Edilul a făcut un apel către oameni să continue să îşi depună dosarele, în condiţiile în care autorităţile încă acordă ajutor financiar, la acest moment.
"Adresez o rugăminte şi, în acelaşi timp, o atenţionare oamenilor să nu renunţe să îşi depună dosarele, atâta timp cât Primăria face plăţi până la momentul repornirii sistemului. Din primăvară, reluăm această procedură, pentru că sistemul centralizat de termoficare este păgubos pentru bugetul local şi ineficient pentru oameni. Vă dau doar un exemplu: numai cu apa caldă furnizată în luna aprilie, am avut, din nou, pierderi de peste 90 la sută, de 3,2 milioane de lei", a spus Ionuţ Pucheanu.
Până ieri dimineaţă, 6.305 gălăţeni solicitaseră Primăriei ajutorul financiar de 3.000 de lei. Pentru 5.036 dintre aceştia, autorităţile emiseseră deja dispoziţii de plată, iar peste 3.000 de oameni au intrat în posesia banilor.

Ultima "suflare" a termoficării?

Dacă pentru sezonul rece 2017-2018, primarul Ionuţ Pucheanu le garantează gălăţenilor că nu vor suferi de frig, în condiţiile în care, la acest moment, autorităţile negociază cu Electrocentrale (CET) semnarea unui nou contract pentru furnizarea de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, nu acelaşi lucru se întâmplă şi pentru iernile ce vor urma. Dimpotrivă, edilul-şef afirmă că "la anul, cel mai probabil, sistemul nu va mai fi repornit". Asta în condiţiile în care, potrivit primarului, numărul apartamentelor branşate la sistemul public de termoficare este în continuă scădere, edilul reiterând că, cel mai probabil, în această iarnă vor mai exista doar aproximativ 20.000 de apartamente conectate la reţea. Mai mult, sunt numeroase scări de bloc unde, în prezent, au mai rămas doar câte două-trei apartamente dependente de căldura şi/sau apa caldă furnizate de autorităţi, iar reluarea distribuţiei pentru aceste locuinţe nu mai este rentabilă, nu numai pentru Calorgal, ci şi pentru consumatori.
"Nimeni nu va avea de suferit în iarna aceasta. Sper ca săptămâna viitoare să încheiem contractul cu Electrocentrale. Deocamdată, sunt câteva obiecţiuni la contractul înaintat de către cei de la CET, legate de cantitatea de agent termic pe care dânşii o propun. Gradul de debranşare este însă mare, estimez că mai mult de 20.000 de apartamente nu vor mai fi în sistem la iarnă. Nu ştiu în câte dintre acestea se va şi consuma efectiv. Sunt multe scări de bloc cu doar unul, doi sau trei consumatori, iar reluarea distribuţiei de agent termic pentru aceste blocuri presupune costuri foarte mari, nejustificate. La anul, vom avea şi mai multe situaţii de acest fel, motiv pentru care cred că sistemul nu va mai fi repornit", ne-a declarat Ionuţ Pucheanu.
Reamintim că, potrivit "recensământului" caloriferelor făcut de Calorgal în luna iunie, 28.668 de apartamente mai erau branşate la sistemul centralizat de termoficare. Dintre acestea, doar 12.144 de apartamente depindeau şi de apa caldă în sistem centralizat, iar 805 erau nelocuite. În prezent, Calorgal a demarat o nouă inventariere a consumatorilor, iar cel târziu la începutul lunii octombrie se va şti câte apartamente au mai rămas în sistem.

Citit 12489 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2017 19:35

16 comentarii

 • postat de Pentru Ce smecheri ne-am facut...
  Marți, 12 Septembrie 2017 14:05
  Papagalule, daca atat ai priceput, tot papagal o sa ramai tot restul zilelor tale ! Punct. Eu vreau contorizare exacta si eficienta ! Si asta se face cu centrala de apartament, unde nu exista pierderi, beleregule ! Iar pentru cel care spune ca nu vrea gaze in apartament, sa-si desfiinteze si aragazul !
  7
  3
  Raportează
 • postat de Gelu Avram
  Sâmbătă, 09 Septembrie 2017 08:19
  toți gălățenii ar trebui sa primească acești bani pentru centrale nu doar cei cu salarii mici. De ce face PSD-UL aceasta discriminare? Cine sunt votanții lor decât plebea și leprele?! Primăria ar trebui data în judecata pentru aceasta crasă discriminare.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Ce smecheri ne-am facut...
  Vineri, 08 Septembrie 2017 15:49
  Papagalule IonV...esti de acord sa iti aduci apa singur de la Dunare si sa nu vina pe teava???
  Sau esti de acord sa se desfiinteze transportul public???
  Sau ce ar fi daca fiecare si-ar duce gunoiul??????
  Problema este ca unii nu platesc ce au consumat si nu se baga bani in eficientizarea sistemului...Peste 25 de ani au fost sustrasi bani!!!!
  Si care e prea smecher cu centrala sa nu uite ca a cersit semnatura celor fara!!!!!putin respect...
  5
  18
  Raportează
 • postat de Nu vreau gaze in apartament
  Vineri, 08 Septembrie 2017 15:10
  ADEVĂRUL e că oamenii au devenit răuplatnici în principal NU din răutate sau din indolenţă, ci din cauză că Sistemul centralizat nu furniza agentul termic la parametrii normali!
  Dacă se investea în modernizarea lui nu era nici o problemă acum şi ne descurcam cum o fac şi alte oraşe în prezent.
  SOLUŢIA cea mai bună pentru toată lumea (aşa cumspun toţi specialiştii şi arhitecţii) este cu CENTRALE de CLĂDIRE (fie de grădiniţă, de instituţie sau de bloc de locuinţe) sau CENTRALE de CARTIER (unde avem avantajul Punctelor Termice pentru care s-au investit mulţi bani), dar Primăria nu este capabilă să facă astfel de proiecte şi ar trebui condamnată pentru subminare economică sau socială!
  Gazul metan în locuinţe nu se mai foloseşte de mult în ţările dezvoltate (din considerente de pericol, mentenanţă şi poluare)!
  De aia există şi suspiciunea de interes pentru vinderea acestor centrale individuale la noi...
  6
  19
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 08 Septembrie 2017 14:27
  In scara mea eram 2 apt cu centrala proprie, restul fara. Vara asta s-a mai montat o centrala, deci suntem 3. Iarna trecuta plateam cca 40 de lei lunar pt caldura centralizata, desi toate tevile le am izolate. Cei 17 vecini fara centrala, care se pare ca-s mai constienti decat toata lumea sunt 16 ore pe zi in fata blocului, cu scaunele ca la biserica, scuipa seminte si beau bere. Se pare ca stiau ca nu le ia nimeni caldura. Bravo lor! Si nu-s ironic.
  4
  19
  Raportează
 • postat de miratu
  Vineri, 08 Septembrie 2017 13:36
  Se vorbeste prin targ ca Dragnea vrea sa-l suspende pe primat ? Stie cineva de ce ?
  7
  17
  Raportează
 • postat de Ion Ionascu
  Vineri, 08 Septembrie 2017 12:43
  sunt de accord cu dl Marius Dumitrescu, si anume ca prioritatea nr 1 ar trebui sa fie gradinitele, scolile, liceele, facultatile care sa aiba caldura !!

  apoi urmeaza eventual institutiile si subventiile pentru centralele individuale pe gaz de apartament


  SOLUTIA prevazuta de dl primar este buna, pentru ca TREBUIE CONTINUAT procesul de accordare a subventiilor pentru centralele individuale (dupa binenteles rezolvarea prioritara a caldurii pentru copii, minori)
  pana cand nu va mai fi nicio persoana racordata la sistemul centralizat falimentar, energofag in insolventa/faliment care mananca efectiv bugetul acestui oras !
  17
  8
  Raportează
 • postat de albano
  Vineri, 08 Septembrie 2017 12:19
  Nu mai folositi DL in dreptul primarului ca este jenant . Tupeul psd nu are limite . La primar merge tov sau ba .
  5
  16
  Raportează
 • postat de IonV
  Vineri, 08 Septembrie 2017 11:42
  Cetatene "care nu stii cum te vei incalzi la iarna", pune mana si strange bani de centrala sau pleaca la tara ! Eu nu mai doresc sa platesc taxe si impozite cu care sa va subventioneze pe alde voi si pierderile unei societati falimentare de ani de zile, cu milioanele de euro anual ! Punct ! Fiecare tre' sa plateasca ce consuma ! La alimentara cand te duci nu-ti da carnea sau leguma subventionata, asa si-aici ! Cu tot regretul, nu mai vreau sa suport nesimtirea unora care au posibilitati si nu vor sa plateasca ! Cine nu poate plati, sa se duca unde vrea sau sa tremure ! Iar fochisti pentru scoli pot fi salariatii Calorgal, Apaterm sau ce-or mai fi !
  22
  20
  Raportează
 • postat de un cetatean care nu stie cum se va incalzi la iarna...
  Vineri, 08 Septembrie 2017 09:10
  de ce mintiti??? de ce nu spuneti adevarul??? sunt oameni saraci care nu au diferenta de bani ca sa isi poate monta o centrala... sunt oamnei care cred(asa spun unii batrani), ca la iarna se vor incalzi cu un calorifer electric, oare vor reusi?? alo primaria??? hai scoate banii si asigura incalzirea...ca asa ai promis domnule primar???
  pana la urma ,care is planurile alea ale tale marete???sa iti ingrosi conturile??sau ale unor cunoscuti??
  vrem realizari concrete.....nu minciuni...nu mai aruncati mata moarta in curtea altora...ca dumneata ai facut maretul plan....
  18
  30
  Raportează
 • postat de ffrvfv
  Vineri, 08 Septembrie 2017 08:14
  Autoritati de doua parale, oras de doua parale...
  11
  30
  Raportează
 • postat de X
  Vineri, 08 Septembrie 2017 08:11
  @Marius Dumitrescu - prietene la cati bani se baga in termoficarea asta se puneau cate 4 centrale la fiecare institutie publica !!!
  12
  29
  Raportează
 • postat de Coco
  Vineri, 08 Septembrie 2017 06:35
  Cred că e normal să se spună adevarul...de câți bani ar fi necesar...pentru renunțarea la sistemul centralizat...Adica câți bani costă...montarea tuturor centralelor la instituțiile de invatamant,acordarea ajutorului pentru alta sursă de încălzire...si dupa inchiderea sistemului... bani de conservare si pază...Primarul să aibă curaj ...măcar să spuna ce fac cei 4700 de garsoniere ...neracordate la gaz...de incalzire cu curent electric ...nici nu intră in calcul...aberații...
  4
  25
  Raportează
 • postat de Cel mai prost cetatean din galati
  Vineri, 08 Septembrie 2017 05:32
  Bai...pana si eu m-am prins cate baliverne spune primarul asta! Deci, nu-mi vine a crede cat tupeu are!
  10
  25
  Raportează
 • postat de Highlander_GL
  Vineri, 08 Septembrie 2017 01:22
  Domnul primar sa inteleg ca vrea sa spuna ca cele 2-3 apartamente dintr-o scara care nu isi vor permite sa-si monteze o centrala termica vor fi condamnati sa inghete de frig in apartamente?!? Asa intelege domn' primar sa administreze eficient orasul? In loc sa gaseasca solutii pentru revigorarea sistemului centralizat de incalzire a luat "minunata decizie" de a-l distruge si lupta din toti rarunchii sa-si duca la bun sfarsit "opera" ! Ma intreb ce se va intampla daca ne vom uni toti cei ce nu ne permitem sa ne debransam sau nu dorim sa renuntam la sistemul centralizat de incalzire si vom da in judecata autoritatile locale pentru incalcarea unui drept al nostru de a beneficia de acces nediscriminatoriu la utilitati publice ?!?
  21
  26
  Raportează
 • postat de Marius Dumitrescu.
  Vineri, 08 Septembrie 2017 01:13
  Este o manipulare grosolana . Adevaratul motiv pentru care Calorgal va repornii in aceasta iarna,nu sunt apartamentele ramase racordate la retea,ele chiar nu mai conteaza ,ci faptul ca primaria nu a fost in stare in aceasta vara sa monteze nicimacar o centrala in scolile din Galati. La inceputul verii primaria anunta ca toate unitatile de invatatmant vor avea centrala,ceea ce s-a dovedit o mare minciuna. Nu exista un asemenea buget colosal,nici timp nu ar fi fost,mana de lucru sa monteze zeci de centrale concomitent si nici scolile nu ar fi fost capabile sa angajeze atatia fochisti autorizati. Daca Calorgal nu ar mai fi pornit,ar fi fost o calamitate in Galati. Acesta este cruntul adevar si nu cele mentionate de catre domnul primar.
  10
  84
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.