Cinci copii şi părinţii lor riscă să AJUNGĂ ÎN STRADĂ | Casa ”fantomă” din Temişana 61, ameninţată cu DEMOLAREA

Cinci copii şi părinţii lor riscă să AJUNGĂ ÎN STRADĂ | Casa ”fantomă” din Temişana 61, ameninţată cu DEMOLAREA
Familia Fotache, acum cinci ani, în faţa casei "fantomă" pe care au ridicat-o cu trudă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Halucinantul caz Temişana 61 - Casă fantomă cu aprobare de la Primărie", aşa se intitula articolul publicat în septembrie 2012, în ziarul "Viaţa liberă". O poveste plină de ilegalităţi, promisiuni neonorate şi naivitate, ale cărei victime au fost şi au rămas cinci copii, toţi elevi, şi părinţii lor, care riscă să ajungă în stradă, iar casa pe care au ridicat-o cu trudă să fie demolată. Familia Fotache a venit să ceară ajutor aleşilor locali.

Aşa cum relata în urmă cu cinci ani ziarul "Viaţa liberă", soţii Fotache şi-au ridicat o căsuţă la marginea sărăciei, pe un teren aparţinând Primăriei, din cartierul Bădălan. N-au făcut-o de capul lor ci, aşa cum ne mărturisea Titinel Fotache, la îndemnul primarului Dumitru Nicolae: "Tu începe casa, că actele mai durează!". Paradoxal, gălăţeanul a făcut acte în numele Primăriei: a intabulat terenul, a făcut chiar transferul din privat în public, totul pe cheltuiala lui! În cele din urmă, cineva din Primărie a sesizat că acea casă a fost construită ilegal pe domeniul public şi, cum nu era posibilă intrarea în legalitate, terenul i-a fost închiriat familiei Fotache pentru grădinărit. Deşi, acolo, nici măcar buruienile nu cresc!

"Suntem consternaţi să aflăm că o persoană fizică a putut face acte pentru Primărie, dar se pare că aşa funcţionau lucrurile în vechea administraţie. Vom evalua foarte atent situaţia, pentru a vedea ce se mai poate face", declara, în septembrie 2012 Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Iată că au mai trecut cinci ani şi locuinţa tot ilegală a rămas. Şi, în ciuda chiriei plătite la zi pentru "grădină", familia Fotache riscă să-şi vadă agoniseala de-o viaţă spulberată de buldozere.

Desfiinţare pe cale administrativă

"În luna iulie a acestui an, Poliţia Locală Galaţi a fost înştiinţată că, pentru imobilul în cauză, certificatul de urbanism eliberat nu poate fi folosit în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie, pentru intrarea în legalitate. În aceste condiţii, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii s-au deplasat la faţa locului şi au întocmit un proces verbal de constatare privind desfiinţarea lucrării în termen de 30 de zile şi aducerea terenului la forma iniţială. La finalul celor 30 de zile, poliţiştii locali au făcut noi verificări şi, pentru că termenele date nu au fost respectate, a fost înştiinţată Primăria municipiului Galaţi - Instituţia Arhitectului-Şef, în vederea desfiinţării pe cale administrativă", am aflat de la purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Matei.

"Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi"

Acesta este mesajul disperat cu care soţii Fotache au venit în faţa aleşilor locali. "Avem cinci copii minori, vă rugăm din suflet să ne ajutaţi şi pe noi! Am muncit, am ridicat casa, plătim apă, lumină, chirie, muncim! Avem zece ani de când ne chinuim cu aceste acte!", a făcut apel Nicoleta Fotache. "Actele nu le-am făcut de capul nostru! Primăria m-a pus să fac ceea ce am făcut! Am muncit şi sunt privit ca un duşman al Primăriei!", a izbucnit Titinel Fotache.

Ce spune primarul

Primarul Ionuţ Pucheanu a subliniat că nu există vreun interes imobiliar în zona respectivă: "Construcţia pe care o aveţi este ilegală. Ştiu că aveţi depusă şi la DNA o sesizare. Dacă partea ilegală se va demonstra, cu siguranţă cei care au greşit vor plăti! Pe de altă parte, pentru a putea beneficia de orice ajutor din partea Primăriei trebuie să faceţi dovada unui venit legal. Aşa scrie la lege. Nu e prima şi nici ultima oară când vă dau sfatul acesta: încercaţi ca măcar unul să vă angajaţi cu forme legale, ca să depuneţi dovada venitului la dosarele pentru o locuinţă socială sau pentru închirierea unei suprafeţe de teren pe care să vă edificaţi o altă construcţie. Acum lucraţi ca zilieri, de ce să n-o faceţi în formă legală?", a spus edilul.

La finalul şedinţei, consiliera independentă Simona Vreme a adus din nou în atenţia aleşilor situaţia familiei Fotache: "Ştim cu toţii că sunt locuri de muncă vacante la Gospodărire Urbană şi mă gândesc că am putea să venim în întâmpinarea nevoilor familiei Fotache cu o astfel de propunere. Dacă vor refuza un loc de muncă pus la dispoziţie de municipalitate, atunci nu cred că vom putea fi acuzaţi de rea-voinţă".

Primarul a replicat că ideea este foarte bună: "Vom încerca să luăm legătura cu familia Fotache şi să le propunem şansa de a lucra într-un mod legal".

Necunoaşterea legii nu se iartă

Consiliera PMP Nicoleta Badiu a întrebat dacă soţii Fotache nu pot intra, totuşi, în legalitate cu casa, iar răspunsul a venit de la primar: "Au construit ilegal, pe o suprafaţă care are statut de teren de grădină. Poate că au fost induşi în eroare, la un moment dat, de către un angajat al Primăriei sau altul, dar necunoaşterea legii nu te absolvă de răspundere. Cunosc speţa de un an de zile, este extrem de complicată, tergiversează de zece ani!", a spus Ionuţ Pucheanu.

Deocamdată, după cum am aflat de la Nicoleta Fotache, capul familiei munceşte tot cu ziua, dar teama pentru viitorul copiilor îi macină pe cei doi părinţi. Alin este elev în clasa a IX-a la Liceul "Saligny", Răzvan - în clasa a VI-a, Bogdan - într-a IV-a, iar gemenii Crina şi Alex învaţă în clasa a II-a, la Şcoala Nr. 25.

Foto: Marius Negri şi Bogdan Codrescu

Citit 4849 ori Ultima modificare Vineri, 15 Septembrie 2017 14:12

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 10:54
  213.119.68.***
  Sintagma "necunosterea legii nu se iarta" e ca si cum ai spune "bombardam pentru pace" (scuze petrol gratis)
  Legile in genere sunt pentru oameni ar trebui sa fie date in ajutorul lor! Din pacate pentru oamenii muncitori... hai sa gandim mecanic... hai sa impingem si ultima mana de oameni din tara!
  0
  1
  Raportează
 • Sâmbătă, 16 Septembrie 2017 10:07
  Va apreciez si va respect comentariile dumneavoastră dar totul este doar praf in ochi si ura aruncat de către primărie asupra familiei meleni exista nici un dosar la DNA iar cu locul de munca este depărtarea de la subiect a domnului primar..Suntem serioși si buni platnici dar noi nimicurile pământului am avut si avem curajul de a ne cere dreptul munci care ne-a fost furat si de aceea in interiorul primăriei trebuie sa fim pedepsiți. Cei care au făcut funcționari care au făcut actele au fost si sunt acceasi ei conduc primăria e groaznic ca sa ajungi in birourile lor urlă răcnesc te amenința ca in jungla iar in spațiul public îți pun mulțumim cu respect.Va multumesc
  1
  4
  Raportează
 • postat de legea
  Vineri, 15 Septembrie 2017 17:34
  @admin: Asta nu inseamna ca drepturile copiilor pot fi incalcate oricand. Asa, poate spune unul ca nevasta-sa a fost de acord sa-i crape capul unuia dintre copii... si ce sa vezi, crede ca e nevinovat.
  @roxana: daca Primaria ANGAJEAZA doar pe motiv ca un cetatean are probleme (familiale, sociale, materiale), maine cel putin 5.000 de "doritori" vor fi la usa Primariei. Primaria poate acorda un ajutor (legal), poate sprijini copiii cu o masa calda, etc. Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar o data deschisa cutia Pandorei... la revedere! Ne place sa sunem ca statul e cel mai prost administrator, iar mediu privat - Dumnezeu pe pamant. Insa cand ceva merge prost, se vede ca tot statul trebuie sa rezolve (chiar incalcand legea). G Urb tipa de luni de zile ca are nevoie de oameni si ca face angajari... Care e motivul pentru care macar unul dintre parinti nu s-a prezentat pentru angajare??? Hai sa nu "plecam dupa fenta" asa usor...
  3
  2
  Raportează
 • postat de Roxana
  Vineri, 15 Septembrie 2017 13:16
  Nu par oameni rai si cu atat mai mult nu par a avea rea-vointa. Din cele relatate in acest articol copiii au fost educati in spirit civic, adica decat sa-i lasi singuri pe strazi sa-i abandovezi acesti parinti s-au chinuit si se chinuie in continuare sa-i tina la scoala, sa le ofere educatie si sa le ofere sansa la un viitor mai bun...deci nu par si nu ca nu par ci sigur nu par niste borfasi, niste golani sau niste oameni pusi pe fapte rele. Trebuie ajutati intr-un fel.

  Altii in situatii mai grele pur si simplu si-ar fi abandonat copiii inca de la nastere, i-ar fi lasat prin orfelinate sau Dumnezeu mai stie pe unde, pe strada, pe la cersit...dar nu si acesti oameni, nu si acesti parinti, cel putin nu din cate relateaza autoarea acestui articol in aceste cateva randuri.


  "Alin este elev în clasa a IX-a la Liceul "Saligny", Răzvan - în clasa a VI-a, Bogdan - într-a IV-a, iar gemenii Crina şi Alex învaţă în clasa a II-a, la Şcoala Nr. 25."

  Asta ar trebui sa conteze, asta ar trebui sa cantareasca greu in luarea unor decizii cat mai rapide pentru ajutorarea acestei familii pentru ca parintii sa-si poata continua sustinerea educatiei si viitorului acestora.

  Altii, mai golani poate nici macar nu s-ar fi chinuit sa incerce sa le ofere propriilor copii sansa la educatie si la un viitor mai bun, dar nu si acesti parinti care s-au chinuit si se chinuie in continuare sa le asigure propriilor copii sansa la educatie si la un viitor mai buni, deci dvada ca acesti parinti isi doresc din tot sufletul ca proprii copii sa nu ajunga niste golani, niste needucati si nici nu i-au parasit. PRIMARIA TREBUIE SA FACA CEVA, CAT MAI URGENT SI SA-I AJUTE, POATE CAT MAI REPEDE PENTRU A NU LE AFECTA SI PARCURSUL SCOLAR AL COPIILOR, DAR MAI ALES VIATA FIINDCA SE STIE CA "A CRESTE INTR-UN MEDIU NEADECVAT MA REFER LA CONDITIILE DE TRAI GRELE, NEAJUNSURILE TE POT AFECTA CA OM. Acesti copii invata, studiaza, iata ca vor mai mult de la viata, decat sa ajunga niste golani care dau in cap la oameni ei au ales calea cea dreapta, corecta (sa invete) si trebuie ajutati, sustinuti. Faceti ceva pentru ei, URGENT.

  Da...si cred ca la Gospodarire Urbana ar fi o solutie, fiindca acolo intotdeauna este nevoie de oameni, de muncitori fiindca orasul asta in unele zone e vraiste fiindca unii pe la Gospodarire Urbana dorm in ghete si nu-si fac treaba, de aceea parcurile, gradinile, copacii, spatiile verzi, strazile, trotuarele arata cum arata, adica vraiste. Cred ca doamna ar putea lucra (daca ar vrea) alaturi de celelalte doamne de la Gospodarire Urbana care se ocupa de oras, s-ar putea ocupa de gradinile din oras, de florile pe care le mai planteaza Primaria prin oras, de orice altceva de la Gospodarire Urbana, iar domnul ar putea face fata treburilor cu care se ocupa Gospodarire Urbana prin oras.

  Nu e ca si cum au iesit la cersit...Acesti oameni vor sa munceasca si sa poata sa-si sustina familia. Daca unul dintre copiii dumnealor este elev in clasa a IX-a asta e dovada clara ca parintii si chiar copiii isi doresc ceva mai mult de la viata prin educatie si ei trebuie sustinuti, iar PRIMARIA trebuie sa-si ridice dosul de pe fotolii si sa faca mai mult sa-i ajute si mai repede fiindca aceste neajunsuri, dificultati in viata le pot afecta grav parcursul scolar.


  Atunci cand se voteaza avantaje pentru locali repede se misca treburile si se pun in miscare rotile imediat, iar cand e vorba de altii, de omul simplu, de omul de rand...repede se baga placa "sa vedem ce putem face...", "dar sa vedem...", "dar stiti ca nu e chiar asa de simplu..." Miscati-va naibii hoiturile prin primarie si faceti ceva mai repede pentru acesti oameni si pentru cei asemenea lor, in aceeasi situatie. Nu vor sa cerseasca si cu atat mai mult nu vor sa-si lase copii pe strazi cu mana intinsa ci vor sa-i poata intretine si vor sa poata sa le ofere educatia de care au nevoie chipurile pentru un viitor mai bun, dar ce viitor mai bun poate exista cand primaria lua-u-ar naiba se misca precum melcul cand vine vorba de nevoile celor aflati in necazuri.


  Alti copii, ai altora ar fi avut pana acum si cazier cred la cate nefacute ar fi facut, dar nu si acesti oameni, nu si acesti copii. Faceti naibii ceva pentru ei si poate ca si cei de la Viata Libera ar trebui sa le sufle-n ceafa celor din Primarie si sa nu-i slabeasca pe alesi pana nu vor rezolva cu brio problema acestor oameni, a acestor copii. Fiindca problemele familiei cu siguranta se rasfrang si asupra copiilor si cu siguranta le este greu.

  Nu-i slabiti nicio secunda pe cei din Primarie doamna Melinte si incercati sa presati alesii fiindca de buna voie nu prea se sinchisesc sa se miste politicienii, nu-i slabiti deloc pe alesi, faceti chiar mai mult decat atat, poate vizite frecvente la primarie incercat sa intrebati, sa aflati daca s-a mai miscat ceva in sensul ajutarii acestei familii. De prezentat public cazul dumnealor l-ati prezentat, dar nu cred ca e de ajuns, fiindca stim cu totii ca politicienii locali/romani au tendinta sa se culce pe o ureche, sa uite, sa ignore.
  1
  27
  Raportează
 • postat de legea
  Vineri, 15 Septembrie 2017 07:38
  Imaginile cu cei mici parca era obligatoriu sa fie blurate, deontologilor. Sa vedem acum dac a DJPPC va amenda marele cotidian VL.
  ---->
  Admin.: Fotografia a fost publicată cu acordul părinților.
  5
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.