Cinci copii şi părinţii lor riscă să AJUNGĂ ÎN STRADĂ | Casa ”fantomă” din Temişana 61, ameninţată cu DEMOLAREA
Foto: Marius Negri şi Bogdan Codrescu

Cinci copii şi părinţii lor riscă să AJUNGĂ ÎN STRADĂ | Casa ”fantomă” din Temişana 61, ameninţată cu DEMOLAREA
Familia Fotache, acum cinci ani, în faţa casei "fantomă" pe care au ridicat-o cu trudă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Halucinantul caz Temişana 61 - Casă fantomă cu aprobare de la Primărie", aşa se intitula articolul publicat în septembrie 2012, în ziarul "Viaţa liberă". O poveste plină de ilegalităţi, promisiuni neonorate şi naivitate, ale cărei victime au fost şi au rămas cinci copii, toţi elevi, şi părinţii lor, care riscă să ajungă în stradă, iar casa pe care au ridicat-o cu trudă să fie demolată. Familia Fotache a venit să ceară ajutor aleşilor locali.

Aşa cum relata în urmă cu cinci ani ziarul "Viaţa liberă", soţii Fotache şi-au ridicat o căsuţă la marginea sărăciei, pe un teren aparţinând Primăriei, din cartierul Bădălan. N-au făcut-o de capul lor ci, aşa cum ne mărturisea Titinel Fotache, la îndemnul primarului Dumitru Nicolae: "Tu începe casa, că actele mai durează!". Paradoxal, gălăţeanul a făcut acte în numele Primăriei: a intabulat terenul, a făcut chiar transferul din privat în public, totul pe cheltuiala lui! În cele din urmă, cineva din Primărie a sesizat că acea casă a fost construită ilegal pe domeniul public şi, cum nu era posibilă intrarea în legalitate, terenul i-a fost închiriat familiei Fotache pentru grădinărit. Deşi, acolo, nici măcar buruienile nu cresc!

"Suntem consternaţi să aflăm că o persoană fizică a putut face acte pentru Primărie, dar se pare că aşa funcţionau lucrurile în vechea administraţie. Vom evalua foarte atent situaţia, pentru a vedea ce se mai poate face", declara, în septembrie 2012 Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Iată că au mai trecut cinci ani şi locuinţa tot ilegală a rămas. Şi, în ciuda chiriei plătite la zi pentru "grădină", familia Fotache riscă să-şi vadă agoniseala de-o viaţă spulberată de buldozere.

Desfiinţare pe cale administrativă

"În luna iulie a acestui an, Poliţia Locală Galaţi a fost înştiinţată că, pentru imobilul în cauză, certificatul de urbanism eliberat nu poate fi folosit în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie, pentru intrarea în legalitate. În aceste condiţii, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii s-au deplasat la faţa locului şi au întocmit un proces verbal de constatare privind desfiinţarea lucrării în termen de 30 de zile şi aducerea terenului la forma iniţială. La finalul celor 30 de zile, poliţiştii locali au făcut noi verificări şi, pentru că termenele date nu au fost respectate, a fost înştiinţată Primăria municipiului Galaţi - Instituţia Arhitectului-Şef, în vederea desfiinţării pe cale administrativă", am aflat de la purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Matei.

"Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi"

Acesta este mesajul disperat cu care soţii Fotache au venit în faţa aleşilor locali. "Avem cinci copii minori, vă rugăm din suflet să ne ajutaţi şi pe noi! Am muncit, am ridicat casa, plătim apă, lumină, chirie, muncim! Avem zece ani de când ne chinuim cu aceste acte!", a făcut apel Nicoleta Fotache. "Actele nu le-am făcut de capul nostru! Primăria m-a pus să fac ceea ce am făcut! Am muncit şi sunt privit ca un duşman al Primăriei!", a izbucnit Titinel Fotache.

Ce spune primarul

Primarul Ionuţ Pucheanu a subliniat că nu există vreun interes imobiliar în zona respectivă: "Construcţia pe care o aveţi este ilegală. Ştiu că aveţi depusă şi la DNA o sesizare. Dacă partea ilegală se va demonstra, cu siguranţă cei care au greşit vor plăti! Pe de altă parte, pentru a putea beneficia de orice ajutor din partea Primăriei trebuie să faceţi dovada unui venit legal. Aşa scrie la lege. Nu e prima şi nici ultima oară când vă dau sfatul acesta: încercaţi ca măcar unul să vă angajaţi cu forme legale, ca să depuneţi dovada venitului la dosarele pentru o locuinţă socială sau pentru închirierea unei suprafeţe de teren pe care să vă edificaţi o altă construcţie. Acum lucraţi ca zilieri, de ce să n-o faceţi în formă legală?", a spus edilul.

La finalul şedinţei, consiliera independentă Simona Vreme a adus din nou în atenţia aleşilor situaţia familiei Fotache: "Ştim cu toţii că sunt locuri de muncă vacante la Gospodărire Urbană şi mă gândesc că am putea să venim în întâmpinarea nevoilor familiei Fotache cu o astfel de propunere. Dacă vor refuza un loc de muncă pus la dispoziţie de municipalitate, atunci nu cred că vom putea fi acuzaţi de rea-voinţă".

Primarul a replicat că ideea este foarte bună: "Vom încerca să luăm legătura cu familia Fotache şi să le propunem şansa de a lucra într-un mod legal".

Necunoaşterea legii nu se iartă

Consiliera PMP Nicoleta Badiu a întrebat dacă soţii Fotache nu pot intra, totuşi, în legalitate cu casa, iar răspunsul a venit de la primar: "Au construit ilegal, pe o suprafaţă care are statut de teren de grădină. Poate că au fost induşi în eroare, la un moment dat, de către un angajat al Primăriei sau altul, dar necunoaşterea legii nu te absolvă de răspundere. Cunosc speţa de un an de zile, este extrem de complicată, tergiversează de zece ani!", a spus Ionuţ Pucheanu.

Deocamdată, după cum am aflat de la Nicoleta Fotache, capul familiei munceşte tot cu ziua, dar teama pentru viitorul copiilor îi macină pe cei doi părinţi. Alin este elev în clasa a IX-a la Liceul "Saligny", Răzvan - în clasa a VI-a, Bogdan - într-a IV-a, iar gemenii Crina şi Alex învaţă în clasa a II-a, la Şcoala Nr. 25.

Citit 5092 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.