Firme abonate la afaceri cu statul şi la nereguli. Cine distribuie LAPTELE ȘI CORNUL la Galaţi?

Firme abonate la afaceri cu statul şi la nereguli. Cine distribuie LAPTELE ȘI CORNUL la Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Distribuirea laptelui şi cornurilor în şcoli e o afacere foarte profitabilă, care aduce firmelor respective contracte de milioane de euro anual, fără prea mari bătăi de cap. Aşa se face că sunt societăţi care au pus monopol pe afacere, având parcă abonament la câştigatul licitaţiilor pe bandă rulantă, deşi de foarte multe ori au fost amendate şi acuzate de grave nereguli.

Cum reuşesc să pună mâna pe contracte, în ciuda scandalurilor care se ţin lanţ? E simplu. Periodic firmele îşi schimbă numele şi participă la licitaţii, pe care le câştigă, deoarece stau foarte bine la "dosar" şi oferă preţul cel mai mic. O simplă căutare pe internet relevă faptul  că cele trei firme care au câştigat licitaţia Programului "Lapte şi corn" în Galaţi - Logistic Media Pop  Art, Alpiline şi Agropan Star - au deja o istorie în derularea acestui program de mulţi ani şi au fost amendate de autorităţi, de mai multe ori, fie pentru că au pus în pericol sănătatea copiilor, fie pentru că au trucat licitaţiile.

Anul acesta, pentru distribuirea cornului pentru zona Galaţi, licitaţia a fost câştigată de SC Alpiline, care nu este alta decât SC Risk Com, firma din Brăila, care a fost acuzată de-a lungul timpului de nenumărate nereguli, de la produse neconforme, care nu respectau înţelegerea contractuală, până la descoperirea unor viermi în cutiile în care erau ambalate dozele de lapte. Mai mult decât atât, pe vremea derulării contractelor din trecut cu SC Risk, Consiliul Judeţului a avut o gaură de aproape un milion de euro, pentru că nu şi-a mai putut recupera banii de la APIA, întrucât datele din documentaţia depusă de firmă nu corespundeau cu cele depuse de şcoli. În 2012, CJ Galaţi a reziliat contractul cu SC Risk în urma unui scandal de toată frumuseţea. Cinci ani mai târziu, în 2017, aceeaşi firmă Risk COM se întoarce la Galaţi, dar sub o altă denumire, SC Alpiline. 

Cum a devenit Risk-ul SC Alpiline

Pe data de 2 iulie 2015, pe rolul Tribunalului Brăila este înregistrată solicitarea de divizare parţială a societăţii Risk Com (1436/113/2015) cerere admisă de instanţă pe 14 august. Prin această cerere, Alpiline SRL, înfiinţată în februarie 2015, a dobândit, prin divizare, echipamentele tehnologice, mijloacele de transport, mobilierul, aparatura birotică şi alte active corporale de la  SC Risk Com. Mai mult decât atât, directorul de la SC Electrica Brăila, Ştefan Rădulescu, cel  care deţine toate acţiunile de la SC Risk Com, apare în declaraţia de avere din 2015, ca deţinând 60 la sută din acţiunile de la SC Alpiline. Restul de 40 la sută apare pe declaraţia de avere a soţiei acestuia, Daniela Rădulescu. 

Roata istoriei se întoarce la modul ironic

În septembrie-octombrie 2012, elevii din Galaţi au stat timp de trei săptămâni fără lapte şi corn, deoarece contractul cu SC Risk fusese reziliat şi din cauza neregulilor dar şi din cauza unui scandal  cu iz penal, existând la vremea respectivă depuse nişte plângeri penale.

Cel care se plângea de nereguli pe atunci era county managerul Costel Fotea, lui revenindu-i sarcina dificilă de a gestiona această criză. Pe atunci omul nostru declara: "E adevărat că am întârziat trei săptămâni cu livrarea acestor produse, dar credem că rezilierea contractului a adus multe beneficii. Ştiţi că s-au pierdut 900.000 de euro în şase ani, pentru că nu s-a decontat nimic din fondurile europene oferite pentru acest program?”.

Ironia sorţii face ca firma respectivă să câştige licitaţia pe SEAP anul acesta, când motanul pare să cadă tot în curtea lui Costel Fotea devenit, între timp, preşedintele CJ. El susţine că n-a ştiut nimic de faptul că Risk a devenit între timp Alpiline şi că a aflat dintr-o postare pe o reţea de socializare, după ce se semnase deja contractul.

"Chiar dacă aş fi ştiut, nu s-ar fi putut face nimic. Licitaţiile se fac pe SEAP la nivel naţional, noi nu putem interveni, câştigă firma cu preţul cel mai mic", spune preşedintele CJ, Costel Fotea.

Şapte ani de nereguli

Din 2005, până în 2013 (după rezilierea contractului în 2012, tot Risk a câştigat încă un an la atribuire directă) perioada cât firma lui Ştefan Rădulescu a distribuit cornul şi laptele în judeţul Galaţi la CJ şi la ISJ directorii de şcoli din tot judeţul au depus plângeri peste plângeri care se refereau la recepţionarea, calitatea produselor, la lipsuri cantitative şi chiar a certificatelor de sănătate şi, nu în ultimul rând, la ritmicitatea distribuirii. Un exemplu în acest sens este un raport al Inspectoratului Şcolar (nr.767/27.01.2011) în care se arată că: „se livrează brânză topită în cutii, fiind dificil de consumat în condiţii igienice”, „se întârzie livrarea produselor din mediul rural”, „se aduc înlocuitori ai produselor lactate peste limita de 33 la sută din totalul produselor livrate, livrându-se exclusiv brânză topită în şcolile din mediul rural”, „livrarea se face fără respectarea condiţiilor legale (nu se aduc până în unitatea şcolară sau nu se semnează facturile de recepţie după verificarea calităţii sau a cantităţii produselor livrate)”. Unele şcoli au reclamat atunci că produsele sunt pur şi simplu lepădate în drum, iar calitatea lor este atât de îndoielnică, încât un procent covârşitor de elevi pur şi simplu refuzau să le mănânce. S-a ajuns la aplicare unor amenzi de până la 5.000 lei. Totul a culminat în toamna lui 2012, când, în două rânduri, au fost descoperiţi viermi în cutiile mari de lapte, în care dozele erau  ţinute în condiţii improprii. Firma a fost amendată atunci de Protecţia Consumatorului cu 8.000 de lei.

Anchetă la Serviciul de investigare a fraudelor din IPJ

Tot în 2012, preşedintele CJ de atunci, Eugen Chebac, recunoştea că modul în care s-a derulat  Programul "Lapte şi corn" în şcolile gălăţene devenise subiectul unei anchete derulate de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ, dar a refuzat să dea şi alte detalii, pe motiv că totul ar fi fost o înscenare politică. Motivul anchetei era faptul că CJ pierduse o mulţime de bani din cauză că nu se putuse face decontarea din fonduri europene pentru program. APIA primise de la  firmă şi din şcoli date care nu corespundeau. CJ decontase pe baza facturilor firmei Risk o cantitate mai mare de produse decât primiseră, de fapt, şcolile. Nu s-a mai pomenit nimic de atunci despre concluziile acestei anchete. Deş,i în octombrie 2012, Costel Fotea recunoştea, în calitate de county manager, că CJ suferise o gaură de aproape un milion de euro de pe urma acestor nedecontări, acum, ajuns la conducerea CJ, ne-a spus că nu ştie nimic despre rezultatul investigaţiilor, dar a promis că se va interesa.

Cinci firme, aceeaşi familie, aceeaşi afacere

Distribuirea cornului în judeţ pe zonele Tecuci, Tg. Bujor şi Pechea a revenit unei alte firme de trecutul căreia se  leagă  numeroase scandaluri. Este vorba de Logistic Media Pop Art ce aparţine unei familii din Turda - Pop - care a obţinut de mai bine  de zece ani contracte pe  bandă  rulantă, de livrare a laptelui, cornului şi merelor în şcoli, în ciuda numeroaselor scandaluri, a zecilor de plângeri. Reţeta e simplă, cum ajunge în centrul unui scandal, firma este băgată în insolvenţă şi este înfiinţată alta nouă, cu nume nou. Aşa se face că Logistic Media Pop Art a fost înainte Media Pop Art. Însă aceasta din urmă a fost implicată în 2013 într-un scandal mediatic, când o elevă din Arad găsise o lamă într-un corn fabricat de firma din Turda. În 2012, familia Pop avea o altă firmă - Farkaş - de numele căreia se leagă alte două scandaluri - cel al merelor îngheţate distribuite copiilor din Cluj, motiv pentru care firma a fost sancţionată cu 30.000 de lei de OJPC, şi cel al cornurilor în care au fost găsite materiale textile, la Bucureşti. Înainte de acestea trei, familia Pop a avut alte două firme - Bampan Impex şi Bamm Impex, ambele având probleme, unele contracte fiind reziliate. Toate cele cinci firme au aceeaşi adresă, Strada Ştefan cel Mare, nr. 4 şi ca acţionari unul sau mai mulţi membri ai familiei Pop.

Logistic Media Pop Art a fost amendată în februarie 2017 pe OJPC de la Satul Mare, pentru că produsele livrate nu respectau gramajul din contract şi în octombrie 2015 de OJPC Oradea pentru că livrase lapte stricat elevilor.

Cât a câştigat SC Risk Com

Potrivit siteului baniitai.info, unde se publică toate contractele firmelor care derulează afaceri cu statul, SC Risk Com figureayă că a câştigat, în perioada 2007 - 2014, 27.947.926 de euro din contracte la licitaţie şi 27.301 euro din cumpărări directe, adică peste 28 de milioane de euro, în numai şapte ani, din afaceri cu statul. Cu excepţia câtorva contracte, majoritatea, în număr de 38, sunt pentru distribuire de produse în şcolile din trei judeţe: Galaţi, Brăila şi Călăraşi.

Site-ul arată că, pentru judeţul Galaţi, firma Risk Com SRL a derulat nu mai puţin de 15 contracte în perioada 2007 - 2013, suma totală depăşind 13 milioane de euro.

Se pare că firma s-a aflat în trecut în graţiile CJ-ului, având în vedere că, în 2011, în ciuda neregulilor şi sesizărilor de tot felul, CJ Galaţi şi SC Risk Com SRL Brăila au avut semnat un acord-cadru, care a cuprins dintr-o lovitură doi ani şcolari la o singură licitaţie. Deşi contractul a fost reziliat în 2012 de CJ, SC Risk a mai livrat produse, deoarece s-a prezentat la achiziţii directe şi a câştigat.

SC Agro Pan Star amendată de Consiliul Concurenţei

Nici firma Agro Pan Star care a câştigat distribuirea laptelui în tot judeţul Galaţi nu are un trecut fără pată. În 2015, SC Agro Pan Star şi SC Sole Mizo România, au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu amenzi în valoare totală de 1,32 milioane de lei (298.500 de euro) pentru trucarea unei licitaţii organizate în 2012, de CJ Harghita. Conform siteului baniitai.info, în perioada 2007 -2011, firma a câştigat din contracte cu statul peste 3,6 milioane de euro.

18 milioane de euro câştig pentru firmele din Turda

Nici firmele familiei Pop din Turda nu s-au lăsat mai prejos când a venit vorba de afaceri cu statul. Potrivit aceluiaşi site baniitai.info, în 2015 Logistic Media Pop Art a avut 11 contracte în valoare de 1,6 milioane de euro, iar Media Pop Art a avut, în perioada 2013 - 2015, 84 de contracte cu statul, în valoare de 7,2 milioane de euro. Farkaş Trans a avut,  între 2011 şi 2013, 53 de contracte cu valoare de peste 3 milioane de euro. Bampam Impex a derulat între 2009 şi 2011, 70 de contracte în valoare de 3  milioane de euro, iar Bamm Impex a avut, între 2007 şi 2009, 35 de contracte cu 3,8  milioane de euro. În total, în numai zece ani, firmele familiei Pop din Turda au încheiat cu statul contracte de peste 18 milioane de euro. Firmele au distribuit corn, lapte şi mere în mai toate judeţele ţării, inclusiv în Bucureşti. La Galaţi este primul contract.

Ce valoare au contractele pentru lapte şi corn anul acesta

Laptele va fi distribuit de către SC Agropan Star SRL, în toate cele patru zone. Conform datelor furnizate de CJ valoarea acordurilor-cadru (pe doi ani) este de 11.987.833 de lei, adică peste 2,6 milioane de dolari. Pe componenta corn, pe zona Galaţi, licitaţia a fost câştigată de SC Alpiline SRL pentru suma de 1.680.000 de lei (fără TVA). Logistic Media Pop Art SRL a câştigat licitaţia pe zonele Tecuci, Târgu Bujor şi Pechea contractele având o valoare de 2.646.675 de lei.

Citit 16537 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 00:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.