Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
10 comentarii

Doar moartea sistemului centralizat de termoficare, care va fi recunoscută oficial, cel mai probabil, anul viitor, ne va scăpa de zonele unitare.  

Deși mii de gălățeni s-au debranșat, de-a lungul anilor, din zonele unitare de încălzire, nemulțumiți de calitatea serviciilor furnizate de autorități, iar, de curând, mulți alții au spus adio termoficării cu sprijinul municipalității, graţie ajutorului financiar de 3.000 de lei care le-a permis să își achiziționeze un sistem alternativ care să le asigure apa caldă și căldura, zonele unitare nu pot fi desființate de către Consiliul Local. Chiar dacă pare aberant, în condițiile în care din cele 17.605 de apartamente, cât numără zona unitară, mai puțin de jumătate mai sunt branșate la rețeaua de distribuție a agentului termic, conform estimărilor autorităților.
Primarul Ionuț Pucheanu ne-a declarat că, în ultimele luni, la nivelul Primăriei, dar și al Consiliului Local au existat numeroase dezbateri privind desființarea zonelor unitare și au fost luate în calcul mai multe variante, însă legea nu le permite autorităților să promoveze un astfel de proiect de hotărâre, prin care să abroge practic HCL nr. 166/2008, care stabilește zonele unitare. „Nu putem desființa zonele unitare, deși am căutat soluții. Litera legii nu ne permite să facem asta, am tot discutat pe această temă și în Primărie, și cu aleșii. Chiar dacă din punct de vedere legal nu putem adopta o asemenea decizie, nu-i putem obliga totuși pe oameni să rămână în sistem. Au dreptul să aleagă cum să își asigure căldura și apa caldă, au dreptul să-și creeze un confort, în condițiile în care sistemul actual s-a dovedit ineficient. Uitați-vă la ce s-a întâmplat în multe orașe ale țării. Au dat în judecată și au câștigat, pentru că nimeni nu-i poate ține captivi într-o situație care le creează neplăceri și probleme. Sunt neconstituționale aceste obligații, indiferent sub ce formă sunt ele impuse", ne-a spus edilul-șef.
În ceea ce privește informațiile vehiculate potrivit cărora gălățenii din zonele unitare, care și-au montat centrale termice, ar putea fi obligați la iarnă să plătească și pentru agentul termic furnizat în sistem centralizat, Ionuț Pucheanu a declarat: „Oamenii sunt mințiți de către diverse persoane care au tot felul de interese. Plătesc doar ceea ce consumă. Au centrală, plătesc gazul consumat. Sunt branșați la sistemul centralizat, plătesc agentul termic distribuit de Calorgal", a punctat primarul.

O lege paralelă cu realitatea?

În timp ce sistemul centralizat de termoficare pierde consumatori pe bandă rulantă (la Galați, în ultimii șase ani, au dispărut din sistem peste 50.000 de apartamente), iar în multe orașe ale țării nu mai este rentabil și sunt înregistrate pierderi uriașe, în Parlament se dezbate o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, prin care se dorește introducerea unui articol care să interzică explicit debranșarea consumatorilor din zonele unitare. La acest moment, Legea nr. 325 reglementează înființarea zonelor unitare, iar în completarea acesteia a fost emis și Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC, care interzice debranșările din zonele unitare. Miercuri seară, economica.net a anunțat că noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. "Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică", se arată în noua lege, potrivit jurnaliștilor.
Primarul Ionuț Pucheanu este de părere că, în cazul în care va fi adoptată o astfel de lege, aceasta va fi declarată neconstituțională.

Aproape 7.000 de oameni au cerut bani de centrală

Numărul gălățenilor care au cerut municipalității ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-și cumpăra propriul sistem de încălzire a ajuns la aproape 7.000. Potrivit Primăriei, până ieri dimineață fuseseră înregistrate 6.809 de dosare. Pentru 3.843 de solicitanți, autoritățile făcuseră deja plăți. În paralel, angajații Calorgal fac o nouă inventariere a apartamentelor branșate la sistemul centralizat de termoficare.        

Citit 6102 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2017 00:28

10 comentarii

 • postat de Șoric Vineri, 22 Septembrie 2017 19:51 82.137.14.*** Link la comentariu
  4
  10

  De ce atata paranoia cu centralele care sunt bombe?
  Nu stiu daca in toata tara a fost vreodata un incident de la centrale!
  Visati teorii ale conspiratiei, explozii extraterestrivsi Soros!
  Asta in loc sa ganditi logic de ce sistemul de termoficare e in colaps!

  Raportează
 • postat de viper Vineri, 22 Septembrie 2017 12:11 5.13.213.*** Link la comentariu
  11
  19

  am mai comentat legat de sistemul centralizat si vorbeam atunci ca in locde centralele de apartament ( care sint ca niste bombe ca nu toti stiu cum sa le utilizeze) ar trebiu facute centrale de cartier sau de bloc eventual de un grup de blocuri si se elimina pierderile pe conducte de km si vechi .insa primaria nu a vrut sa ia in seama aceste alternative mult mai ieftine si eficiente.are exemplu carieru anl ce are centrala proprie si nu are probleme cu caldura si apa calda. sa vedem ce o sa faca in caz de vreo explozie urmata de victime si oameni ramasi fara locuinte multi din ei batrini si bolnavi ori cu copii .ce masuri va lua pt ca sint incompetenti

  Raportează
 • postat de Carmen P Vineri, 22 Septembrie 2017 12:06 193.230.156.*** Link la comentariu
  8
  17

  A fost incalcata de la bun inceput si cu bunastiinta Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 cu completarile ulterioare.

  Primaria trebuia sa asigure universalitatea, continuitatea, impartialitatea, accesul nediscriminatoriu la serviciile de termoficare, concurenta (si a intervenit direct in defavoarea unui operator), sanatatea si siguranta cetatenilor, finantarea obligatorie a serviciilor Calorgal.

  Falimentarea Calorgal a fost pregatita de multi ani, nu intimplator, in Galati era cea mai scumpa gigacalorie din tara. Se forta astfel cresterea in cascada a numarului de debransari.

  Ar fi de investigat rolul si influenta firmelor locale de instalatii.

  Reteta a fost exersata anterior si pe alte orase mai mici. Galatiul a fost insa un hap prea mare, chiar si pentru rechini.

  Raportează
 • postat de Șoric Vineri, 22 Septembrie 2017 11:16 82.137.10.*** Link la comentariu
  7
  12

  @Gabriel Florea: spune-ne dta cati kilovolti are un megawatt

  Raportează
 • postat de L G Vineri, 22 Septembrie 2017 08:56 89.136.231.*** Link la comentariu
  25
  13

  Cat de obosit sa fii sa nu intelegi ca este o lege care convine sau nu TREBUIE RESPECTATA . Legile NU se discuta , se aplica . De ce nu explica nimeni cum s-a dat aceasta lege , cum s-a investit sute de milioane in sistem , cum populatia a boierit prin pretul subventionat la gcal , cum daca vrei sa parasesti acest sistem trebuie sa cotizezi o suma modrica de bani . Vreau si eu sa dispara un sistem ineficient , sa traim decent si cu costuri mici dar drumul ales de primarie nu este unul bun . Si fratilor , haideti sa citim legile si sa nu mai comentam aiurea .

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 22 Septembrie 2017 08:37 194.105.20.*** Link la comentariu
  9
  12

  C-asa-s legile de la PSD ! HALAL

  Raportează
 • postat de Marius Vineri, 22 Septembrie 2017 08:35 79.116.108.*** Link la comentariu
  7
  23

  Ce inventariere se face???Merg la Asociatii si noteaza numarul apart ramase la Calorgal. Pentru inventariere ar trebui sa intre in apartamente si sa calculeze suprafata radianta de la calorifere si de la coloane si in functie de suprafata radianta totala sa redimensioneze circuitul .

  Raportează
 • postat de Intrebari, intrebari... Vineri, 22 Septembrie 2017 08:18 89.122.189.*** Link la comentariu
  9
  22

  a) Unii galateni au primit de la primarie niste bani (pentru ceva), altii nu au primit. Discriminare? In epoca UE a egalitatii de sanse???
  b) Trebuie sa mai moara ceva (si ati pus ochii pe termoficare) ca sa ne viziteze strainii si sa se minuneze de cat de inapoiati suntem?
  c) Cum se numeste "cineva" care doar strica/darama/distruge/anuleaza ce au construit altii?

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Vineri, 22 Septembrie 2017 06:40 82.78.154.*** Link la comentariu
  15
  27

  Din '89 și până în prezent cate investiții s-au făcut pe TERMIE in Galați? În rețeaua de transport.Cum rămâne cu cele 24 de arzătoare nemțești nou nouțe investite la CET?Milioane de euro.Investitii făcute sunt și în SC-uri in schimbătoarele de căldură făcute de APATERM (Calorgal) Cum rămâne cu banii care trebuiau dați către CET din energia termică consumată în anii trecuți? Normal,consumatorul neavând confort și calitate optează pentru alte surse de încălzire,neavând nici o oportunitate oferită din partea statului român.In necunoștință de cauză el apelează la alte surse.Statele UE,trec la sisteme centralizate pe Cogenerare.De ce? Pentru că sunt mai deștepți.In cazuri de calamități naturale să vedem atunci ce se întâmplă.Preturile la gaz metan sunt în creștere.CET Galați,pe zona Moldova poate să asigure un echilibru în SEN.Reactiv și alte beneficii pentru Romania.Fonduri europene sau investitori privați din lume nu aduceți pentru a construi o nouă centrală pe Cogenerare.Alte orașe pot și chiar au accesat asemenea investiții.Si cu aport de 10-20% a consiliilor locale.O să vedem când un cutremur mai mare,sau în caz de explozii a unei centrale ce faceți voi atunci.O centrală de apartament trebuie și ea exploatată într-un mod profesionist.Dar...multi nu prea le au cu TERMIA asta.Centralele pe Cogenerare sau cele de cartier ar avea mai mult randament termic.De poluare nu mai zic in cazul celor de apartament.Specialistii in mediu pot să confirme ei.Dar in Galați în aparatul primăriei nu exista PROFESIONISTI pe domeniul TERMIE.Sunt alți Monștri în oraș care ar putea să vă ofere consultanță.Dar nu se vrea.Cred că interesele sunt altele. Distrugeți producția în România de orice fel.Voi specialiștilor nu ați fost în stare să dați cu var ce s-a construit de pe timpul lui Ceaușescu.Succes la dărâmat.Vindeti la fier vechi totul.Am pus o întrebare cuiva odată unui "profesionist" pe TERMIE din jurul primăriei,... Câți Kv,are un Mw? Răspunsul a fost...RUSINICAAA.Deci...Puneti mana pe carte și inconjurati-va de profesioniști.Nu de oglinzi.GANDESTE,VORBESTE și ACTIONEAZA. O zi excelenta in TERMIE.

  Raportează
 • postat de Mario Vineri, 22 Septembrie 2017 00:22 78.97.254.*** Link la comentariu
  8
  37

  adica ati luat teapa,deci sistemul termic centralizat,vandalizat tot de voi,v-a ramane in continuare,iar lovele nu mai puteti da,ptr ca debransarea nu va mai fi legala,fabulos!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.