Zonele unitare de încălzire nu vor fi desființate. Ce spune primarul

Zonele unitare de încălzire nu vor fi desființate. Ce spune primarul
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Doar moartea sistemului centralizat de termoficare, care va fi recunoscută oficial, cel mai probabil, anul viitor, ne va scăpa de zonele unitare.  

Deși mii de gălățeni s-au debranșat, de-a lungul anilor, din zonele unitare de încălzire, nemulțumiți de calitatea serviciilor furnizate de autorități, iar, de curând, mulți alții au spus adio termoficării cu sprijinul municipalității, graţie ajutorului financiar de 3.000 de lei care le-a permis să își achiziționeze un sistem alternativ care să le asigure apa caldă și căldura, zonele unitare nu pot fi desființate de către Consiliul Local. Chiar dacă pare aberant, în condițiile în care din cele 17.605 de apartamente, cât numără zona unitară, mai puțin de jumătate mai sunt branșate la rețeaua de distribuție a agentului termic, conform estimărilor autorităților.

Primarul Ionuț Pucheanu ne-a declarat că, în ultimele luni, la nivelul Primăriei, dar și al Consiliului Local au existat numeroase dezbateri privind desființarea zonelor unitare și au fost luate în calcul mai multe variante, însă legea nu le permite autorităților să promoveze un astfel de proiect de hotărâre, prin care să abroge practic HCL nr. 166/2008, care stabilește zonele unitare. „Nu putem desființa zonele unitare, deși am căutat soluții. Litera legii nu ne permite să facem asta, am tot discutat pe această temă și în Primărie, și cu aleșii. Chiar dacă din punct de vedere legal nu putem adopta o asemenea decizie, nu-i putem obliga totuși pe oameni să rămână în sistem. Au dreptul să aleagă cum să își asigure căldura și apa caldă, au dreptul să-și creeze un confort, în condițiile în care sistemul actual s-a dovedit ineficient. Uitați-vă la ce s-a întâmplat în multe orașe ale țării. Au dat în judecată și au câștigat, pentru că nimeni nu-i poate ține captivi într-o situație care le creează neplăceri și probleme. Sunt neconstituționale aceste obligații, indiferent sub ce formă sunt ele impuse", ne-a spus edilul-șef.

În ceea ce privește informațiile vehiculate potrivit cărora gălățenii din zonele unitare, care și-au montat centrale termice, ar putea fi obligați la iarnă să plătească și pentru agentul termic furnizat în sistem centralizat, Ionuț Pucheanu a declarat: „Oamenii sunt mințiți de către diverse persoane care au tot felul de interese. Plătesc doar ceea ce consumă. Au centrală, plătesc gazul consumat. Sunt branșați la sistemul centralizat, plătesc agentul termic distribuit de Calorgal", a punctat primarul.

O lege paralelă cu realitatea?

În timp ce sistemul centralizat de termoficare pierde consumatori pe bandă rulantă (la Galați, în ultimii șase ani, au dispărut din sistem peste 50.000 de apartamente), iar în multe orașe ale țării nu mai este rentabil și sunt înregistrate pierderi uriașe, în Parlament se dezbate o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, prin care se dorește introducerea unui articol care să interzică explicit debranșarea consumatorilor din zonele unitare. La acest moment, Legea nr. 325 reglementează înființarea zonelor unitare, iar în completarea acesteia a fost emis și Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC, care interzice debranșările din zonele unitare. Miercuri seară, economica.net a anunțat că noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. "Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică", se arată în noua lege, potrivit jurnaliștilor.

Primarul Ionuț Pucheanu este de părere că, în cazul în care va fi adoptată o astfel de lege, aceasta va fi declarată neconstituțională.

Aproape 7.000 de oameni au cerut bani de centrală

Numărul gălățenilor care au cerut municipalității ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-și cumpăra propriul sistem de încălzire a ajuns la aproape 7.000. Potrivit Primăriei, până ieri dimineață fuseseră înregistrate 6.809 de dosare. Pentru 3.843 de solicitanți, autoritățile făcuseră deja plăți. În paralel, angajații Calorgal fac o nouă inventariere a apartamentelor branșate la sistemul centralizat de termoficare.        

Citit 6683 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.