Poliţiştii cer legi dure, ca să nu mai fie batjocoriţi

Poliţiştii cer legi dure, ca să nu mai fie batjocoriţi
Poliţiştii ar putea folosi forţa fără să dea prea multe explicaţii ulterioare.
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cei care îi înjură pe poliţişti, ignoră amenzile sau refuză să se legitimeze ar putea suporta, în viitor, sancţiuni mult mai grave, decât simple amenzi sau pedepse mici în cazul dosarelor penale. Poliţiştii îi cer ministrului de Interne măsuri urgente pentru întărirea autorităţii în stradă.

Autoritatea oamenilor legii în stradă are mult de suferit, după cum au exemplificat nenumărate situaţii când poliţiştii, care aplică legea, au fost în cel mai fericit caz umiliţi, iar în cel mai rău, ucişi sau răniţi grav. După numeroase incidente în care nu doar oamenii în uniformă au avut de suferit, ci şi credibilitatea în instituţiile statului şi în puterea legii au scăzut în ochii societăţii civile, reprezentanţii structurilor de forţă cer o reglementare mai clară a atribuţiilor lor, extinderea competenţelor atât în raport cu răufăcătorii, cât şi cu cei care, în diverse situaţii, intervin în îndeplinirea atribuţiilor legale şi, nu în ultimul rând, înăsprirea pedepselor penale. Cei care au luat taurul de coarne cu o serie de propuneri au fost poliţiştii Brigăzii Rutiere de la Bucureşti, care i-au propus ministrului de Interne, Carmen Dan, o serie de amendamente.

Legi clare pentru intervenţia în forţă

Imobilizarea, încătuşarea şi chiar uzul de armă nu sunt suficient de bine reglementate în prezent de legile care stabilesc atribuţiile poliţiştilor, astfel că riscul ridicării suspiciunilor de abuz sunt iminente. Poliţiştii cer o stabilire mai precisă a limitelor, aşa încât să poată face uz de astfel de instrumente fără echivoc şi fără teama că şi-ar putea complica situaţia, în cazul în care activitatea lor este reclamată ca abuzivă.

„Cele mai frecvente proceduri care vizează cetăţenii, respectiv legitimarea, încătuşarea sau conducerea la sediul poliţiei, ca mecanisme prin care Poliţia Română îşi exercită atribuţiile în interesul comunităţii, vor fi detaliate, cu reguli procedurale clare. Urmează a fi reglementate, cu mai mare precizie, regulile de utilizare a forţei fizice şi a mijloacelor din dotare. Totodată, este important ca autoritatea poliţistului să poată fi impusă şi prin mijloace de comunicare, atenţionări sau solicitări clare adresate persoanei, de a face sau a nu face ceva”, se arată în pachetul de propuneri.

De asemenea, cei care nu se limitează la a comenta o intervenţie a poliţiştilor într-un caz punctual, ci chiar intervin pentru a-i împiedica pe aceştia să îşi facă treabă, riscă să fie sancţionaţi, dacă propunerea în acest sens va fi prinsă într-o reglementare.

Ignorarea amenzilor, taxată penal

La acest capitol sunt vizaţi în special cei care, în cazul unui scandal sau petreceri care aduce atingeri liniştii şi ordinii publice, primesc avertismente sau amenzi, dar nu renunţă la comportamentul turbulent după întâlnirea cu poliţiştii. Oamenii legii, care se confruntă atât cu atitudinea sfidătoare a celor sancţionaţi, cât şi cu revolta persoanelor afectate de comportamentul acestora, cer tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi.

„Ignorarea acţiunii legitime a poliţistului, refuzul de a înceta acţiunea care-i afectează pe ceilalţi cetăţeni, trebuie să fie sancţionată mai drastic decât o face legea în prezent”. O pedeapsă mai aspră, respectiv majorarea amenzilor pentru cei care se refuză să se legitimeze, face de asemenea parte din pachetul de măsuri prin care, cred poliţiştii, îi vor descuraja pe cei care au greşit să le ia în râs atribuţiile.

Înjurătura ar putea fi ultraj

Adresarea de cuvinte jignitoare, insulte sau săvârşirea de gesturi obscene la adresa poliţistului nu sunt, în prezent, cuprinse în sfera ultrajului, care defineşte doar ameninţarea şi violenţa fizică comisă asupra omului aflat în misiune. Pentru a limita şi sancţiona astfel de comportamente întâlnite la ordinea zilei, poliţiştii cer sancţionarea penală şi a violenţei non-fizice, atâta vreme cât un comportament similar venit din partea unui om al legii este calificat de Codul Penal drept „purtare abuzivă”. Un alt aspect foarte important vizează majorarea pedepselor pentru ultraj, poliţiştii cerând inclusiv detenţia pe viaţa pentru cei vinovaţi de uciderea unui om al legii aflat în timpul serviciului.

Pachetul de propuneri a fost conturat după consultarea celor peste 200 de mesaje care au fost primite din partea angajaţilor ministerului şi are incidenţă asupra mai multor acte normative cu implicare asupra activităţii poliţiştilor. Măsurile pot fi consultate pe site-ul www.mai.gov.ro şi urmează să fie luate în discuţie cu organizaţiile profesionale şi sindicale.       

Citit 3782 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 18:24

15 comentarii

 • postat de Alina
  Vineri, 22 Septembrie 2017 19:35
  79.119.22.***
  Doamne asta ne mai lipseste arme in mana la orice tembel de politist. O sa ne omoare astia ca in america doamne fereste doamne cum dracu poate parlamentul sa aprope asa ceva ?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Terente
  Vineri, 22 Septembrie 2017 17:12
  89.137.231.***
  Hai sa fim intelesi: cine pe cine deserveste? Dupa ce se lamureste toata lumea, sa trecem la treaba serios si apoi sa crestem puterile politiei!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 22 Septembrie 2017 13:09
  81.12.148.***
  Corect si excelent. Cu o singura conditie. La cel mai mic abuz dovedit, afara din Politia Romana pentru totdeauna.
  Iar fermitatea si duritatea cu care impun legea si ordinea sa o imprumute de la politia elena sau cea americana.
  Si sa-i vad patruland pe strazi.
  2
  18
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 22 Septembrie 2017 12:10
  213.233.85.***
  De acord cu politistii.Dar noi ca cetateni am dori masuri impotriva eventualelor abuzuri: camere de filmat in sectiile de politie si in masini ca sa nu mai poata fi batuti oameni incatusati, dublarea pedepselor pentru politisti in cazul comiterii de infractiuni, concedierea fara drept de pensie in cazul infractiunilor grave: complicitate cu infractorii foloase necuvenite averi ilicite abuz, procese verbale probate cu martori sau inregistrari video nu numai cu pixul agentului constatator, controale psihologice pe bune, ore de sport si limita de greutate, trageri cu armament facute pe bune si inregistrate .
  2
  13
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Vineri, 22 Septembrie 2017 10:04
  5.12.190.***
  In lipsa educatiei, a bunului simt si a existentei unei legislatii prea permisive, trebuie prevazute in clar regulile procedurale. Cind politistul opreste in trafic un cocalar si golanul refuza testul de alcoolemie, il loveste pe omul legii, il scuipa si-l injura, oare nu-l umileste indeajuns pe cel care trebuie sa vegheze la trafic sau sa pastreze ordinea publica? Cum sa intervina omul legii in situatii limita cind este o incaierare in care niste tembeli se bat, se taie sau folosesc fel de el de arme?
  7
  20
  Raportează
 • postat de abcd
  Vineri, 22 Septembrie 2017 09:47
  185.65.98.***
  sa nu mai ia ei spaga, si nici sa ceara si dupa aia sa vrea sa fie respectati....m-am dus la sectia 4, nu mai gaseam cartea de identitate. zic lu cashcheta : nu mai gasesc cartea de identitate. el : dar buletinul îl aveti? .....de stan si bran si prostan:)))))
  7
  14
  Raportează
 • postat de Criss
  Vineri, 22 Septembrie 2017 09:34
  89.137.137.***
  Oricum se abuzează de puterea,cu care sânt înzestrați,ce le mai lipsește...E la fel și în politică,...omenirii de rând nu au dreptul la replică,e deajuns că le dai un deget,și o să îți rupă mâna din umăr...
  9
  16
  Raportează
 • postat de P
  Vineri, 22 Septembrie 2017 09:19
  82.137.11.***
  De aia sunati la politie cand sunteti agresati si batuti, interlopilor?
  7
  13
  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim
  Vineri, 22 Septembrie 2017 09:08
  91.208.234.***
  O masura binevenita ar fi aceea de a li se interzice politistilor aflati in timpul serviciului sa detina si sa foloseasca telefoanele mobile!
  Astfel nu vom mai vedea politisti care sa vorbeasca la telefon in timp ce conduc, politisti care primesc telefoane de la sefi in momentul in care au oprit in trafic pe nu-stiu-cine si astfel individul scapa nesanctionat.
  Localii cel putin sunt legati ombilical de telefonul mobil. Daca nu-l au lipit de ureche atunci il butoneaza.
  Atat timp cat toti politistii au statie fie la ei fie in masina, telefonul mobil devine doar un mod de distragere a atentiei si un instrument pentru traficul de influenta.
  4
  21
  Raportează
 • postat de CICERO
  Vineri, 22 Septembrie 2017 08:31
  193.230.156.***
  Politia tebuie sa isi castige respectul cetatenilor nu sa si l impuna. Iar respectul nu se face cu bata, aroganta, incultura, necivilizatia. nu vi sa intamplat sa vedeti ca sunteti amendati ca ati parcat neregulamentar in conditiile in care sunt si alte masini, bolizi, fara ca organele sa ia nici o masura????? sunt prea multe cazuri de incompetenta si complicitate a acestora la fel de fel de infractiuni(ex. piata centrala politia manain mana cu tiganii care fac ce vor) ,sa mai poata fi respectati. Cetateanul nedreptatit asa isi va face dreptate. ca nu este firesc , este adevarat dar undeva toate drepturile si obligatiile trebuie sa se intalneasca la mijloc, si din partea politiei si a cetatenilor.
  4
  25
  Raportează
 • postat de hapyjoy
  Vineri, 22 Septembrie 2017 07:53
  5.2.209.***
  si legi foarte dure impotriva politistilor care incalca legea si fac abuz de functii, sa vedem politisti in puscarie, nu promovati la mai bine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  5
  22
  Raportează
 • Vineri, 22 Septembrie 2017 06:55
  5.13.170.***
  Cui nu-i convine, sa se faca savant... Du-te-n jungla baiatule! Eu vreau ca fiul meu sa creasca in siguranta iar cei ce aplica legea sa fie in siguranta! aM GRESIT? E si normal sa platesc! Totdeauna exista intelegere si prima masura daca vorbesti frumos! Cu multi ca tine nu o sa ajungem niciodata in Europa si o tara civilizata!
  11
  13
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 22 Septembrie 2017 04:54
  86.127.114.***
  In toată lumea exista polițiști si legi ce trebuiesc respectate. Din păcate la noi când un polițist încearcă sa pedepsească pe cineva care a încălcat legea,exista un alt cineva care ii subminează autoritatea cerându-i sa anuleze pedeapsa stabilită.Sunt multe cazuri de acestea si nu cunoaștem când se vor încheia cu aceste intervenții si cu atitudinea de superioritate pe care o au tot felul de cocalari in fata polițiștilor pentru ca el are tot felul de relații sus-puse.Din aceasta cauza s-a ajuns la situația in care un cetățean onest fără relații plătește iar altul cu relații iti rade in nas.In fata legii toată lumea trebuie sa fie tratată la fel.
  7
  21
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 22 Septembrie 2017 01:03
  89.136.3.***
  Politistii brigazii rutiere Bucuresti nu sunt aia care bateau oameni incatusati si pusi la pamant??? E bine sa le dam mai multa putere meltenilor astora frustrati ???
  43
  19
  Raportează
 • postat de Cui nu-i convine, sa se faca savant !
  Vineri, 22 Septembrie 2017 00:33
  185.137.18.***
  Probabil ca ar vrea niste mitraliere cu care sa ne secere daca trecem strada prin locuri interzise ...
  Mai intai ar trebui sa spuna ce au oferit societatii care ii plateste si abia dupa aia sa vina cu pretentii pentru ca, la halul cum arata situatia referitor la siguranta cetateanului, la siguranta in traficul rutier ... etc, etc, nu numai ca nu se pune problema ca politistii sa ridice pretentii ci, de-a dreptul, noi ne intrebam la ce ne mai foloseste aceasta politie ???
  40
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.