Poliţiştii cer legi dure, ca să nu mai fie batjocoriţi

Poliţiştii cer legi dure, ca să nu mai fie batjocoriţi
Poliţiştii ar putea folosi forţa fără să dea prea multe explicaţii ulterioare.
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cei care îi înjură pe poliţişti, ignoră amenzile sau refuză să se legitimeze ar putea suporta, în viitor, sancţiuni mult mai grave, decât simple amenzi sau pedepse mici în cazul dosarelor penale. Poliţiştii îi cer ministrului de Interne măsuri urgente pentru întărirea autorităţii în stradă.

Autoritatea oamenilor legii în stradă are mult de suferit, după cum au exemplificat nenumărate situaţii când poliţiştii, care aplică legea, au fost în cel mai fericit caz umiliţi, iar în cel mai rău, ucişi sau răniţi grav. După numeroase incidente în care nu doar oamenii în uniformă au avut de suferit, ci şi credibilitatea în instituţiile statului şi în puterea legii au scăzut în ochii societăţii civile, reprezentanţii structurilor de forţă cer o reglementare mai clară a atribuţiilor lor, extinderea competenţelor atât în raport cu răufăcătorii, cât şi cu cei care, în diverse situaţii, intervin în îndeplinirea atribuţiilor legale şi, nu în ultimul rând, înăsprirea pedepselor penale. Cei care au luat taurul de coarne cu o serie de propuneri au fost poliţiştii Brigăzii Rutiere de la Bucureşti, care i-au propus ministrului de Interne, Carmen Dan, o serie de amendamente.

Legi clare pentru intervenţia în forţă

Imobilizarea, încătuşarea şi chiar uzul de armă nu sunt suficient de bine reglementate în prezent de legile care stabilesc atribuţiile poliţiştilor, astfel că riscul ridicării suspiciunilor de abuz sunt iminente. Poliţiştii cer o stabilire mai precisă a limitelor, aşa încât să poată face uz de astfel de instrumente fără echivoc şi fără teama că şi-ar putea complica situaţia, în cazul în care activitatea lor este reclamată ca abuzivă.

„Cele mai frecvente proceduri care vizează cetăţenii, respectiv legitimarea, încătuşarea sau conducerea la sediul poliţiei, ca mecanisme prin care Poliţia Română îşi exercită atribuţiile în interesul comunităţii, vor fi detaliate, cu reguli procedurale clare. Urmează a fi reglementate, cu mai mare precizie, regulile de utilizare a forţei fizice şi a mijloacelor din dotare. Totodată, este important ca autoritatea poliţistului să poată fi impusă şi prin mijloace de comunicare, atenţionări sau solicitări clare adresate persoanei, de a face sau a nu face ceva”, se arată în pachetul de propuneri.

De asemenea, cei care nu se limitează la a comenta o intervenţie a poliţiştilor într-un caz punctual, ci chiar intervin pentru a-i împiedica pe aceştia să îşi facă treabă, riscă să fie sancţionaţi, dacă propunerea în acest sens va fi prinsă într-o reglementare.

Ignorarea amenzilor, taxată penal

La acest capitol sunt vizaţi în special cei care, în cazul unui scandal sau petreceri care aduce atingeri liniştii şi ordinii publice, primesc avertismente sau amenzi, dar nu renunţă la comportamentul turbulent după întâlnirea cu poliţiştii. Oamenii legii, care se confruntă atât cu atitudinea sfidătoare a celor sancţionaţi, cât şi cu revolta persoanelor afectate de comportamentul acestora, cer tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi.

„Ignorarea acţiunii legitime a poliţistului, refuzul de a înceta acţiunea care-i afectează pe ceilalţi cetăţeni, trebuie să fie sancţionată mai drastic decât o face legea în prezent”. O pedeapsă mai aspră, respectiv majorarea amenzilor pentru cei care se refuză să se legitimeze, face de asemenea parte din pachetul de măsuri prin care, cred poliţiştii, îi vor descuraja pe cei care au greşit să le ia în râs atribuţiile.

Înjurătura ar putea fi ultraj

Adresarea de cuvinte jignitoare, insulte sau săvârşirea de gesturi obscene la adresa poliţistului nu sunt, în prezent, cuprinse în sfera ultrajului, care defineşte doar ameninţarea şi violenţa fizică comisă asupra omului aflat în misiune. Pentru a limita şi sancţiona astfel de comportamente întâlnite la ordinea zilei, poliţiştii cer sancţionarea penală şi a violenţei non-fizice, atâta vreme cât un comportament similar venit din partea unui om al legii este calificat de Codul Penal drept „purtare abuzivă”. Un alt aspect foarte important vizează majorarea pedepselor pentru ultraj, poliţiştii cerând inclusiv detenţia pe viaţa pentru cei vinovaţi de uciderea unui om al legii aflat în timpul serviciului.

Pachetul de propuneri a fost conturat după consultarea celor peste 200 de mesaje care au fost primite din partea angajaţilor ministerului şi are incidenţă asupra mai multor acte normative cu implicare asupra activităţii poliţiştilor. Măsurile pot fi consultate pe site-ul www.mai.gov.ro şi urmează să fie luate în discuţie cu organizaţiile profesionale şi sindicale.       

Citit 4073 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.