Subfinanțarea aduce sportul gălățean în colaps

Subfinanțarea aduce sportul gălățean în colaps
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O sumă mult sub aşteptări a fost aprobată, luni, la rectificarea bugetară în şedinţa Consiliului Local Galaţi, din totalul de 9.141.015 lei cerut de cluburile sportive au fost aprobate 3.570.000 milioane de lei, aproximativ 40 la sută. Situaţia este incertă pentru două dintre cluburi, acestea urmând să ia zilele viitoare o decizie cu privire la viitorul lor.  

Cluburile din prima ligă au primit mai puţini bani decât le trebuie pentru a performa. Astfel, Asociaţia Club Sportiv Danubius CSU cu două echipe de handbal (Liga Naţională la feminin, respectiv Liga 1 la masculin) a obţinut 485.000 de lei, Clubul United (futsal şi handbal junioare) 365.000 lei, CSM Dunărea 600.000 lei, Arcada (volei) 600.000 lei, Clubul Phoenix (cu două echipe în Liga Naţională de seniori) 590.000 lei, SC Oţelul şi Metalosport (ambele în Liga a III-a), 500.000 de lei, respectiv 10.000 lei. Singurul club de fotbal feminin, FC Universitatea, a primit 50.000 de lei. Nici finanţarea celorlalte cluburi nu este îmbucurătoare, cea mai mare fiind a ASCM Dunărea (fotbal) cu 70.000 lei. Şah Club a primit 40.000 lei, Karate Club şi Rugby Club Municipal – câte 30.000 de lei, Smart Club (şah) 20.000 lei, Aqua Sport (înot), Fantezia (dans), Danubius 2010 (handbal junioare) – câte 10.000, respectiv Genius şi Diana (ambele de şah) – câte 5.000 de lei.

Resemnare pentru unii, mulţumire pentru alţii

Pentru echipa de volei, solicitarea bugetară a fost de 1.500.000 de lei, din care au fost aprobaţi doar 600.000 de lei. ”Nu suntem mulţumiţi, vrem să facem performanţă şi ne uităm la ceea ce se întâmplă în ţară, pe unde au fost alocări mult mai mari, dar până la urmă ne supunem şi mergem mai departe. Încercăm, cu sprijinul celorlalţi, să ne ridicăm la un nivel peste cel care a fost anul trecut şi să demonstrăm că vrem să facem performanţă şi sperăm să reuşim să mai obţinem o finanţare în viitorul exerciţiu financiar, din ianuarie, şi să avem mai multă înţelegere din partea sponsorului”, a declarat Mirel Zaharescu, managerul echipei Arcada.

De la CSU Danubius, Dan Pantea a spus că este mult prea devreme pentru a face o analiză a situaţiei create în urma rectificării bugetare. 

Preşedintele SC Oţelul, Cornel Moisescu, a declarat că este mulţumit de banii primiţi. ”Mai departe obiectivul nostru nu se schimbă, rămâne în continuare promovarea în Liga a II-a. Se ştie că SC Oţelul nu era dependent în totalitate de banii de la primărie. Ne dorim în continuare să avem cât mai mulţi asociaţi, să atragem sponsori, să avem spectatori la meciuri, ca să compensăm financiar ce a venit de la primărie. Banii sunt suficienţi pentru bugetul de salarii aferent echipei, pentru organizarea de competiţii. Rămâne ca întreţinerea stadionului să fie făcută din celelalte trei surse de venit: sponsori, marketing şi vânzarea de bilete, respectiv de la membrii asociaţi”, a spus Moisescu.

În ceea ce priveşte fotbalul feminin, preşedintele FC Universitatea, Gabriel Călinescu a spus că ”deşi suma primită este foarte mică pentru obiectivul propus, asta nu înseamnă că vom renunţa. Vom căuta ca prin toate mijloacele pe care le avem să facem un tur bun de campionat. Ne va fi greu să gestionăm situaţia şi să motivăm fetele, mai ales financiar. Avem un lot valoros, trebuie, în primul rând, să menţinem tot ce am realizat până acum, având în vedere că avem şi echipă-satelit”.

La CSM Dunărea, club care primeşte finanţare şi din partea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), situaţia se poarte îmbunătăţi spre sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Cu doar 600.000 de lei din cei 1.440.665 de lei solicitaţi, directorul CSM, Mihai Brandabur se declară mulţumit, cel puţin pentru moment. “Sunt mulţumit că ne-au dat bani. În funcţie de ceea ce vom mai primi pe rectificarea la buget de la MTS, abia atunci putem să spunem dacă ne descurcăm până la sfârşitul anului sau nu”, a declarat Brandabur.

Trei echipe, la un pas de retragere

Florin Nini, preşedintele Phoenix, care are angrenate două echipe de seniori în Ligile Naţionale, spune că va desfăşura primele meciuri, din respect pentru public. “În cadrul conducerii clubului o să luăm o decizie. Banii nu sunt suficienţi pentru o bună desfăşurare a activităţii. În ceea ce ne priveşte, ce s-a întâmplat este o lipsă de respect pentru echipele de juniori, precum şi pentru cele de seniori care activează în Ligile Naţionale, faţă de munca sportivilor, a antrenorilor, a suporterilor”, a declarat Nini. Precizăm că Phoenix a primit 590.000 de lei din cei 1.824.000 lei solicitați la rectificare.

Şi la Metalosport, club care a solicitat 400.000 de lei, dar a primit doar 10.000, bate vântul renunţării. “Consilierii locali nu au niciun cuvânt de spus. Iar primarul şi city-managerul fac ceea ce le trece prin cap. Trebuiau să spună foarte clar că nu îi interesează soarta clubului şi ştiam ce am de făcut. În ceea ce priveşte banii aprobaţi, chiar nu îmi folosesc, sunt prea puţini. Poate reuşesc într-o săptămână să găsesc om potent financiar care să investească în clubul acesta. Urmează să luăm o decizie în zilele viitoare, căci nu are rost să ne chinuim, mai ales cu echipa mare, cu care ne-am umilit în ultima vreme”, a declarat Dorin Butunoiu, președintele clubului. 

Citit 3766 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.