Cum se vor putea pensiona gălăţenii cu doi ani mai devreme

Cum se vor putea pensiona gălăţenii cu doi ani mai devreme
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Galaţi, dar şi pe o rază de opt kilometri în jurul oraşului, dacă parlamentarii vor vota pozitiv amendamentul senatorului PNL George Stângă, care propune introducerea Galaţiului în lista zonelor afectate de poluare remanentă.

"Am reuşit să obţin aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, la amendamentul pe care l-am depus la Comisia de Mediu pentru includerea oraşului nostru pe lista zonelor afectate de poluare remanentă. Am avut câteva argumente, spun eu, destul de puternice. În anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel naţional, oraşul Galaţi era pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din România. De asemenea, în perioada 2007-2008, instalaţiile de la ArcelorMittal au evacuat în atmosferă aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluantă secţie a combinatului siderurgic a fost Uzina Cocso-Chimică (...) Consider că este un pas înainte acceptarea acestui amendament", a declarat preşedintele PNL Galaţi, care a explicat că amendamentul vizează completarea alin. (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010. "Pe lista aceea, din punctul meu de vedere, sunt multe localităţi care nu au fost expuse unei poluări la fel ca Galaţiul, dar cu toate acestea zonele respective beneficiază deja de această facilitate", a completat Stângă.

De reducerea vârstei de pensionare beneficiază, în prezent, cetăţenii din Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş, Zlatna şi din localităţile miniere din Valea Jiului.

Conform unui proiect legislativ adoptat de Senat, săptămâna trecută, şi transmis Camerei Deputaţilor pentru votul final, de o reducere a vârstei de pensionare urmează să beneficieze şi locuitorii din Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Bacău, Brăila, Dragoteşti, Drobeta-Turnu-Severin, Jilţ, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Moldova Nouă, Negomir, Oneşti, Oţelul Roşu, Plopşoru, Reşiţa, Râmnicu Vâlcea, Rovinari, Slatina, Suceava, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Urdari.

Legea vizează persoanele care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate.

Citit 15614 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.