Investiţie finalizată într-un cartier gălățean | Trei ani şi jumătate, pentru o străduţă şi-o parcare

Investiţie finalizată într-un cartier gălățean | Trei ani şi jumătate, pentru o străduţă şi-o parcare
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

O arteră de legătură şi 87 de locuri de parcare funcţionale reprezintă rezultatul celui de-al doilea amplu proiect de restructurare urbană din oraşul Galaţi, demarat în februarie 2014 şi finalizat abia acum.

Biroul de presă al Primăriei Galaţi a anunţat, ieri, că lucrările de amenajare a arterei care face legătura între strada Alexandru Lăpuşneanu şi strada Roşiori, inclusiv cele de amenajare a parcării care a fost prevăzută pentru această zonă au fost finalizate.

"În locul ruinelor care rămăseseră în urma demolării garajelor care erau amplasate aici, acum există 87 de locuri de parcare funcţionale. În viitorul apropiat, se vor amplasa elementele de mobilier urban şi se vor amenaja spaţiile verzi din acest perimetru", precizează municipalitatea.

Valoarea totală a investiţiei este de 1.178.478 de lei, iar lucrările au fost executate de asocierea dintre SC Obercons Comp SRL şi SC Constructa Mecanique SRL.

A fost odată ca niciodată...

91 de garaje, o magazie şi trei magherniţe ale Apaterm îşi făceau veacul, în februarie 2014, în Complexul "Ancora", în vecinătatea Şcolii Nr. 28, când aleşii locali au aprobat, la a doua "strigare" - după ce iniţial se împotriviseră - Hotărârea Consiliului Local nr. 39, privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare parcare Complex Ancora". Studiul de fezabilitate cuprindea amenajarea unei parcări auto cu 86 de locuri, o micropiaţă şi un spaţiu urban de socializare.

Numai că Primăria nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu toţi gălăţenii care erau proprietari pe garaje şi pe teren, aşa că a fost nevoie de expropriere pentru cauză de utilitate publică, procedură care a necesitat timp şi o documentaţie stufoasă. Soluţia găsită de autorităţi pentru expropriere a fost amenajarea arterei de legătură între străzile Lăpuşneanu şi Roşiori şi alocarea unei sume de 494.521 de lei de la bugetul local pentru despăgubirea celor 19 de proprietari de garaje.

Aşa că, începută în primăvara anului 2014, demolarea garajelor s-a finalizat abia în decembrie 2015, când au fost puse la pământ ultimele 19 garaje rămase în zonă.

Lucrările au început greu şi s-au terminat şi mai greu

Adjudecate în aprilie 2016, în urma unei licitaţii, lucrările de amenajare a arterei de acces şi a parcării din Complexul "Ancora" au început abia în septembrie 2016. De ce aşa târziu? Pentru că municipalitatea a trebuit să rezolve problema reamplasării punctul termic din Mazepa I, care fusese înconjurat de garaje!

Investiţia ar fi trebuit să fie gata în opt luni, termen care nu a fost respectat în mod repetat. De pildă, coşmelia care adăpostea punctul termic a fost demolată abia anul acesta, pentru că a fost nevoie de întreruperea furnizării agentului termic. După ratarea termenelor de finalizare prevăzute iniţial: 12 mai, apoi 12 iulie, şi tot aşa, iată că s-a reuşit devansarea ultimului termen de finalizare prevăzut în contract - 26 octombrie 2017.

Citit 8530 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.