Se majorează preţul gigacaloriei şi se acoperă pierderile

Se majorează preţul gigacaloriei şi se acoperă pierderile
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălăţenii care au mai rămas în sistemul centralizat de termoficare vor plăti pentru gigacalorie mai mult decât în iarna trecută. Este a doua majorare a preţului gigacaloriei, decisă de aleşii locali în acest an.

Pe masa aleşilor locali, convocaţi astăzi în şedinţă ordinară, figurează un proiect de hotărâre privind majorarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei de la 190,92 la 200,69 lei/Gcal inclusiv TVA. Asta înseamnă că gălăţenii vor achita cu de 9,18 lei mai mult decât în februarie anul acesta. Pentru că preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei va fi de 470,93 lei/Gcal, inclusiv TVA, subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ creşte la 270,24 lei/Gcal inclusiv TVA. Motivele majorării ne-au fost explicate de primarul Ionuţ Pucheanu: „Tocmai ce am fost anunţaţi că cei de la Electrocentrale urmează să majoreze preţul gigacaloriei cu zece lei pe gigacalorie, preţ pe care, din păcate, va trebui să îl susţină şi cetăţenii, pentru că efectiv nu mai avem de unde”.

Nu este singura decizie a aleşilor locali în ceea ce priveşte sistemul centralizat de termoficare. Tot pe masa consilierilor se află şi un proiect de hotărâre privind acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat, în sumă de 3.510.000 de lei, în vederea justificării avansului acordat Calorgal în perioada ianuarie – martie 2017.

La şedinţa de astăzi se va pune punct, cel puţin deocamdată, acordării ajutorului financiar de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare. Aşa cum v-am mai anunţat, municipalitatea va relua acordarea sprijinului la primăvară, când sistemul centralizat de termoficare va fi oprit.

La şedinţa de astăzi va fi supusă aprobării aleşilor revocarea hotărârii Consiliului Local din 2008 privind stabilirea zonei unitare de încălzire. Proiectul este iniţiat de grupul consilierilor PNL.

Citit 6689 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.