Primăria, notificată să-şi ia Lupoaica din părculeţ

Primăria, notificată să-şi ia Lupoaica din părculeţ
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Vă întrebaţi de ce au dispărut băncile pe care, până de curând, vă puteaţi odihni admirând frumoasa clădire a Universităţii "Dunărea de Jos"? Ei bine, aflaţi că, în scurt timp, şi statuia Lupoaicei ar putea să dispară, la fel ca întregul părculeţ de lângă fostul sediu al Primăriei, de pe strada Domnească nr. 38. Nu e o glumă!

Imobilul de patrimoniu care a fost, pe vremuri, "Grand Hotel", parcarea, dar şi terenul pe care se află părculeţul constituie domeniu privat, de care proprietarul poate dispune aşa cum doreşte. Aşa cum aţi putut afla deja din "Viaţa liberă", potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, administraţia locală a fost întrebată dacă nu şi-ar dori să cumpere clădirea. "Nu spunem nu, dar în momentul de faţă, aşa cum arată bugetul, e greu de crezut că vom putea acoperi pretenţiile proprietarului", explica edilul şef. Între timp, fostul "Grand Hotel" a fost scos spre închiriere. Aşa că, mai nou, administraţia locală a fost notificată fie să cumpere terenul pe care se află părculeţul de lângă fosta Primărie, fie să-şi ia "Lupoaica" - statuia realizată în 1992 de sculptorul gălăţean Gheorghe Terescenco, copie a statuii Lupa Capitolina de la Roma.

Parcul va fi închis

"Cel care deţine fosta clădire a Primăriei a venit, acum vreo lună, şi ne-a notificat că urmează să închidă inclusiv părculeţul de lângă clădire şi că trebuie să ne luăm Lupoaica. Am fost întrebaţi dacă suntem interesaţi de eventuala achiziţie a parcului respectiv. Am purtat discuţii. Şi dacă nu suntem de acord sau nu vom avea bani - că nu e vorba de a fi musai interesaţi sau neinteresaţi de achiziţie - fiind proprietate privată, omul poate dispune de ea aşa cum prevede legea. În caz extrem, da, va trebui să translatăm statuia, în cel mai bun caz pe cealaltă parte a străzii", ne-a declarat primarul Pucheanu.
Edilul susţine că nu s-au avansat, deocamdată, sume, pentru că acestea nu pot fi discutate decât în urma realizării unor măsurători conform legii. Având în vedere că este vorba despre un parc de care se bucură gălăţenii, primarul a fost întrebat dacă nu se poate recurge la expropriere. "Verificaţi în lege care sunt limitele exproprierii pe interes public şi dacă un parc poate fi catalogat ca fiind de interes public. Din păcate, nu prea!", a răspuns primarul.

Citit 14359 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2017 17:52

7 comentarii

 • postat de LUATI STATUIA MA REPEDE CA SA NU FACA PICIOARE DE COLORATI!
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 19:23
  78.96.81.***
  Iata locul statuii:

  la rondou - intersectia brailei cu siderurgistilor!

  Ca tot nu stiau ce ce sa puna acolo nulitatile actuale din administratie!

  Exact unde se facuse discutia amplasarii statuii lui Durbaca, si in holul noii primarii!

  Dar fara consultatie populara care ar fi in detrimentul lupoaicei, dupa ce, daca ma alegeti pe mine va dau apa calda si caldura, GRATIS!

  Ce le trebuie mamelucilor si prostovanilor statui, fasole cu ciolan, prescuri, sarmale si bautura MOACA, pe la biserici si cantina sociala, cu batai si garduri rupte, ochi scosi si de lucru la ambulantieri!
  0
  5
  Raportează
 • postat de furculision
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 14:15
  5.13.166.***
  Pt. domnul profesor @Dragomir!

  Poate se gaseste si un alt loc pentru amplasarea ei.

  Adica cu spatiu mai mult in jur, ridicata pe un soclu (coloana) adecvat, inalt(a) ca cel din Timisoara.

  Nu ca cel de acum, cand, daca esti mai grabit, poti trece fara sa o abservi. Undeva pe dreapta intre doua banci...
  1
  3
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 09:06
  109.103.134.***
  Mai primare.Cum adica un parc nu prea poate fi considerat public.Nui asa ca mai bine va intelegeti voi la pretul expropierii si poate mai pica ceva ....Galatiul este printre cele trei sau patru orase din tara care are o astfel de statuie.Orasul nostru amintea Victor Cilinca parafrazind un autor de mult uitat de scolitii vremii a fost considerat in secolul 19 un oras cumplit de negustori.Urmasii acestora isi arata din nou coltii in sfanta economie de piata si a proprietatii.As vrea si eu sa vad cate ONG/uri sau a celor rezistenti au ceva de spus in aceasta problema eventual chiar un protest spontan....M/as bucura dar sunt sigur ca acest lucru nu intra in agenda lor.
  0
  16
  Raportează
 • postat de dragos
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 07:49
  5.2.209.***
  cumpara parcul altfel o sa avem acolo o cladire noua la fel de urata ca si primaria!
  2
  16
  Raportează
 • postat de Cezar Amariei
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 06:51
  90.95.59.***
  Dacă Ionuț Pucheanu era jurist sau dacă avea vreun jurist prin primărie, trebuia să știe de Legea 47/2007 care spune că "Terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii nu pot fi dezafectate din domeniul public decat in cazuri de exceptie pentru lucrari de interes national".
  Așadar un parc nu poate fi scos din domeniul public decât în interes național, nu particular.
  1
  27
  Raportează
 • postat de Ion Ionescu
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 06:13
  5.13.182.***
  Nu putea fi cumpărat mini parcul si parcarea de primaria Galati ??
  4
  9
  Raportează
 • Miercuri, 29 Noiembrie 2017 06:12
  188.24.232.***
  Urmasii familiei MACRI ar trebui sa inteleaga ca acel parculet este o binecuvantare pentru galateni si pentru studentii care fac un popas inainte de a intra in Universitate. Familia MACRI are radacinile in acest oras si ar trebui sa inteleaga importanta "LUPOAICEI" care a intrat in traditia municipiului nostru, aceasta aratand descendenta directa a locuitorilor urbei din fostii colonisti romani care au dezvoltat asezarea de la Dunare, marturie stand CASTELLUM ROMAN si CASTRUL ROMAN unice in regiunea DUNARII de JOS prin importanta STRATEGICA si dezvoltare la acea vreme. Galatiul a reprezentat ultima "FRONTIERA" a imperiului ROMAN si noi ca urmasi ai ROMEI trebuie sa pastram si sa ducem mai departe cu mandrie ce ne-au lasat inaintasii. RUGAM familia MACRI sa fie alaturi de CONCITADINII lor si de ADMINISTRATIA orasului si sa tina CONT de dorinta ACESTORA.
  Prof. Univ. DR. STEFAN DRAGOMIR
  4
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.