Finlanda anunță că va cere aderarea la NATO

Finlanda anunță că va cere aderarea la NATO
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere", au declarat joi președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin, o schimbare majoră de politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters, citat de Hotnews.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic. „Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună. „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au adăugat ei. Opinia finlandezilor cu privire la NATO s-a schimbat rapid după ce Rusia a inițiat ceea ce numește o "operațiune specială" în Ucraina.

   

Sprijinul public finlandez pentru aderarea la NATO a crescut la cifre record în ultimele luni, ultimul sondaj realizat de televiziunea publică YLE indicând că 76% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă, în condițiile în care sprijinul pentru aderare era de doar aproximativ 25% în anii de dinaintea războiului din Ucraina. 

„Uită-te în oglindă, Putin!”

Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să primească rapid statutul de membru, au declarat pentru Reuters cinci diplomați și oficiali, fiind deschisă calea pentru o prezență sporită a trupelor NATO în regiunea nordică în timpul perioadei de ratificare de un an.

În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar adăugarea Finlandei și Suediei ar înfuria probabil Moscova, care spune că extinderea NATO este o amenințare directă la adresa propriei sale securități.

    Vladimir Putin a citat această temă ca motiv pentru acțiunile sale în Ucraina, care și-a exprimat, de asemenea, dorința de a adera în cele din urmă la alianța occidentală condusă de SUA.

Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia - ambele state membre ale Uniunii Europene - să nu adere la NATO, amenințând cu „consecințe militare și politice grave".

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar provoca Rusia prin aderarea la NATO, Niinisto a declarat: „Răspunsul meu ar fi că (Putin) a făcut să se se ajungă aici. Uită-te în oglindă”", a spus Niinisto.

Citit 486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.