Încremenirea centrului istoric al Galaţiului. Cartierul unde nimic nu pare să se schimbe. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Încremenirea centrului istoric al Galaţiului. Cartierul unde nimic nu pare să se schimbe. REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Urbanistic vorbind, centrul istoric al Galaţiului din zona Parfumul Teilor pare un exemplu perfect de "aşa nu". De la un an la altul, nimic nu pare să se schimbe în bine. Clădirile vechi, multe dintre ele monumente istorice, stau în continuare gata să cadă, trotuarele sunt pline de denivelări, teii au îmbătrânit şi ei. Cele mai multe dintre vechile clădiri ale oraşului, foste la vremea lor bijuterii arhitectonice, sunt părăsite şi singurul lucru care le dă o notă comună sunt anunţurile cu "Atenţie! Pericol de prăbuşire elemente din construcţie".

Parfumul Teilor, zonă a Galaţiului unde se regăseşte cea mai mare densitate de clădiri-monument istoric din oraş, pare încremenită în timp. Tot era ceva dacă timpul respectiv ar fi fost cel de la începutului secolului trecut, când clădirile elegante, incluse acum în ansamblul urban "Strada Domnească", erau pline de viaţă şi prilej pentru proprietarii lor de a-şi etala bunăstarea şi bunul-gust. Din păcate, acele timpuri s-au dus şi nu se mai întorc, iar noi nu părem a fi în stare nici măcar să păstrăm ce au construit alţii.

De fapt, o mică schimbare s-a produs în ultimii ani: trotuarul dintre complexul Parfumul Teilor şi grădiniţa cu acelaşi nume a fost nivelat recent, pe o porţiune de vreo douăzeci de metri. Şi s-a mai anunţat că părculeţul de lângă sediul "Vieţii libere", singurul loc de relaxare din zonă, va fi reabilitat şi modernizat, în urma unor lucrări ce vor dura 12 luni. Nu se ştie însă când vor începe şi dacă licitaţia Primăriei va atrage ofertanţi. În rest, totul e la fel ca la precedentele articole scrise despre zona aceasta.

Deşi există în zonă mai multe blocuri şi case, miile de gălăţeni care locuiesc în ele nu au în zonă niciun loc de joacă pentru copii, parcările sunt insuficiente - motiv pentru care maşinile staţionează şi pe trotuar, nu există niciun supermarket. Fosta alimentară Alcom este tot părăsită, iar locuitorii cartierului se descurcă cu ce au la îndemână: un minimarket, un miniaprozar şi un fast-food, care, ce-i drept, merg destul de bine. Nu departe de ele, însă, zac alte clădiri închise, rămăşiţe ale unor afaceri care n-au mers.

Lucrări de... unică folosinţă

Aleea Trandafirilor, care duce din Domnească spre strada Nicolae Bălcescu, pare să fi fost reabilitată în stilul "totul e bine până se strică". Şi s-a stricat deja! Aleea a fost dalată în urmă cu doi-trei ani, dar acum are deja valuri ca străzile pe care trec autobuze grele şi s-a căptuşit cu câteva denivelări pronunţate, mai ales în zona canalizărilor. În felul acesta, în loc de Aleea Trandafirilor, i s-ar putea spune foarte uşor Aleea Noroaielor.

Zebra lui Pavlov

Vechile obiceiuri dispar greu. Desfiinţată de mai bine de doi ani, "fantoma" fostei treceri de pietoni din zona Parfumul Teilor atrage zilnic sute de gălăţeni care vor să traverseze şi sunt prea comozi să meargă până la trecerile de la Prefectură ori de la intersecţia cu strada Gării. Indicatorul cu "Trecere de pietoni desfiinţată" nu pare deloc să-şi atingă scopul. Măcar dacă ar fi asta cea mai mare problemă din zonă...

Joi, venim în Vadu Ungurului

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 7 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din faţa sediului AJOFM, din strada Domnească nr. 191, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot lua pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4511 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2019 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.