Cartierul în care gălăţenii au renunţat să se mai plângă (FOTO)

Cartierul în care gălăţenii au renunţat să se mai plângă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Străzi pline de gropi vechi de ani de zile, trotuare care nu îşi mai merită numele, servind într-o proporţie covârşitoare pe post de loc de parcare pentru miile de maşini, o veritabilă junglă nebăgată în seamă de foarfecele celor are ar trebui să întreţină spaţiile verzi. Probleme vechi, cum s-ar zice, de când lumea, de care oamenii care locuiesc într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale oraşului s-au săturat să se mai plângă.

Ar fi nedrept să susţinem că Micro 20 este un cartier periferic al Galaţiului care arată groaznic. Nu este chiar aşa, mai ales că cel puţin în ceea ce priveşte „exteriorul”, reprezentat de marile bulevarde, a mai fost cosmetizat prin reabilitarea arterelor de la intarea în oraş, s-a mai lucrat la spaţiile verzi exterioare, care fură ochiul la intrarea în urbe. Atenţia edililor a ajuns în zonă, dar nu a intrat şi „după gard”, aşa cum au sperat ani la rând, şi poate încă mai speră, locuitorii acestei zone rezidenţiale foarte aglomerate. Spunem asta pentru că, în ani de zile în care „Viaţa liberă” a ajuns regulat la întâlnirea cu cititorii din acest cartier, mereu au existat cel puţin patru-cinci cititori care au venit special să puncteze nemulţumurile pe care le au faţă de zona în care locuiesc şi îşi petrec cea mai mare parte a vieţii. Ei bine, ce-i drept, într-o zi ploioasă de joi, 16 mai 2019, la întâlnirea anunţată cu cititorii la chioşcul nostru amplasat vizavi de piaţă nu a mai venit nimeni. Şi nu pentru că, aşa cum se putea lesne constata, toate problemele pe care le-au ridicat de-a lungul timpului s-au rezolvat, ci pentru că, probabil, oamenii au ajuns la concluzia că doleanţele lor, chiar dacă sunt consemnate şi auzite, nu sunt băgate în seamă de cei care ar putea şi ar trebui să le rezolve. Dovezi, la tot pasul, lesne de trecut în revistă, pentru că, efectiv, „te muşcă de nas”. Nu doar pe noi sau pe ei, locuitorii cartierului, ci cu siguranţă şi pe cei plătiţi din banul public care, cu diverse ocazii, ajung pe acolo.

"Simbolul" cartierului, o groapă

La câţiva metri de proaspăta reabilitată stradă Oţelarilor, la intrarea în cartier, tronează o groapă care cel puţin în ultimii cinci ani nu a fost „deranjată” de nimeni. A căpătat dimensiuni considerabile, şi în lăţime, şi în adâncime, şi se află chiar în faţa pieţei din cartier. Pe acolo trec maşini şi oameni, fiind o zonă de traversare la îndemâna celor care au treabă la piaţă, dar, se pare, nimeni nu mai suferă şi preferă să o ocolească cu grijă. Cât se poate, pentru că dacă se va mai mări, evitarea craterului va fi, în curând, imposibilă. Şi nu e singura groapă care face necinste cartierului flancat de bulevarde recent asfaltate.

Găuri suspecte, viitoare surpări?

Majoritatea străduţelor sunt în suferinţă cruntă, pe unele existând câteva găuri în asfalt care indică semnele unor viitoare surpări. Am întâlnit astfel de probleme lângă parcul amplasat vizavi de „Doi Cocoşi”, dar şi lângă părculeţul adiacent blocului D, aproape de Oţelarilor. Nu mai punem la socoteală aleile care nu a fost asfaltate niciodată sau au fost cu foarte mult timp în urmă, parcările chipurile amenajate, dar pline de denivelări şi pietriş, care pe timp de ploaie, aşa cum a fost în ziua raidului nostru în zonă, se transformă în câmpuri minate cu băltoace. E inutil să amintim trotuarele, distruse până la desfiinţare, fie de intemperii, de lucrări făcute de mântuială sau de maşinile care se parchează cu regularitate în lipsa alternativelor civilizate.

Proiectul parcărilor, mort în faşă

Micro 20 a fost primul cartier din Galaţi unde s-a făcut inventarierea şi numerotarea parcărilor în cadrul proiectului ce viza închirierea locurilor pentru proprietari. Hotărârea nu a mai fost pusă în practică până la final, aşa că, acum, abia dacă se mai zăreşte vopseaua marcajelor făcute în speranţa disciplinării sistemului de parcare. Mai mult, garajele care nu au apucat să fie demolate sunt încă pe poziţii, iar cei care nu au nici garaj, nici norocul să îşi fi ocupat pe sistem de cutumă vreun loc în apropierea blocului, sunt nevoiţi să găsească soluţii. Pe trotuar, în mijlocul străzii, blocând vreun vecin mai norocos, pe spaţiile verzi sau mai puţin verzi. Cum dă Dumnezeu, pentru  că aşezarea e mare, locuinţe multe şi maşini pe măsură.

Nu sunt toţi copiii egali?

În Micro 20 există câteva locuri de agrement, de joacă să le spunem, amenajate în aşa fel încât acolo să se poată distra şi cei mici, şi cei trecuţi de prima sau a doua tinereţe. Parcul de la „Doi Cocoşi” sau cel aferent blocului A11, de pe bulevardul Dunărea, sunt elocvente în acest sens, fiind aranjate decent şi arătând corespunzător destinaţiei. Cu toate acestea, fix alături de acesta din urmă, se întinde o mare de bălării, iarba crescută necontrolat în urma ploilor din această primăvară, pe domeniul public, nefiind luată în seama de motocoasele celor de la Spaţii verzi. La fel ca şi întregul cartier de altfel, lăsat pradă şi vegetaţei sălbatice, şi căpuşelor sau altor insecte mari şi mici, dăunătoare oamenilor şi animalelor. Culmea junglei şi a nepăsării şi faţă de adulţii cartierului şi de copiii acestora, am descoperit-o în parcul de lângă blocul D, pe Oţelarilor. Locul de joacă este inundat de atât de multe bălării, şi în interior, şi în împrejurimi, încât ar fi o nebunie să îţi laşi copilul să se joace acolo. Mai mult, un cetăţean care îşi plimba căţelul pe lângă gardul năpădit de buruieni, l-a redirecţionat rapid în momentul în care patrupedul a vrut să îşi caute loc de joacă pe una dintre aleile părculeţului.

E lesne de înţeles că oamenii s-au resemnat şi unde nu pot face nimic să influenţeze decizii spre folosul lor, evită şi găsesc alternative care să nu implice iniţiativa autorităţilor. Ei vor să şi vadă ceva, nu doar să ceară sau să fie nevoiţi să strige când cuţitul le va fi ajuns la os.

Piaţa rămâne doar cu numele

Un cartier mare, situat la mare distanţă de centrul oraşului, cu mii de gălăţeni cărora le-ar plăcea să îşi poată cumpăra de la ţărani o legumă, o fructă sau o bucată sănătosă de brânză, nu are piaţă! Afirmaţia ar putea fi contrazisă cu siguranţă de existenţa halei mari, construită special pentru a oferi oamenilor din Micro 20 accesul la o piaţă decentă, unde comercianţii să îşi poată vinde produsele feriţi de ploaie, ninsoare sau arşiţa verii, dar iată că, de ani de zile, acest lucru nu este posibil. Motivle, nu le ştim, le putem doar intui. Cert este că în afară de vreo două-trei tarabe ocupate în hala uriaşă, care ar trebui să fie un spaţiu de comerţ similar cu "suratele" din alte cartiere ale Galaţiului, mult mai slabe din punct de vedere economic, nimic nu aduce cu ideea de "piaţă". Monopolizată cu un imens banner care face reclamă unui magazin chinezesc, piaţa din Micro 20 este doar de formă. Alternativa cea mai apropiată? Piaţa din Micro 17 sau cea din Micro 19, ori supermarketurile din zonă.

Când afară-i vopsit gardul

La câţiva metri de intrarea în oraş, cosmetizată şi renovată la standarde europene, se arată o altă faţă a ceea ce înseamnă "gospodărire urbană". În spatele blocurilor Y, flancate pe partea dinspre strada Galaţi de asfalt nou şi parcări moderne, se deşfăşoară peisajul nepăsării. O mare de vegetaţie crescută haotic, neatinsă de motocoasele celor de la Spaţii verzi, care contrasează izbitor cu priveliştea civilizată din faţă. Bălăriile care cresc nestingerit sunt la concurenţă cu maşinile care, din motive neclare în condiţiile în care în faţă este o parcare mare, stau staţionate pe trotuare.

Biserică în mijlocul unui maidan

Biserica "Sfânta Filofteia" este lăcaşul de cult frecventat de majoritatea gălăţenilor care locuiesc în Micro 20. Amplasata la marginea cartierului, bisericuţa este însă înconjurată de o junglă, iar singurele căi de acces către ea reprezintă nişte drumuri de pământ, care mai ales pe timp ploios, devin tobogane de noroi. Este inadmisibil, au susţinut, de-a lungul anilor, cititorii noştri din cartier, nemulţumiţi că nu s-a găsit nici interes şi nici câteva roabe de asfalt pentru a amenaja aleile care duc la biserică. Iniţiativa de a reabilita zona aflată în imediata vecinătate a străzii Galaţi, la intrarea în oraş, unde s-a refăcut întreaga infrastructură şi a blocurilor Y, care se bucură de parcări noi, trasate, asfaltate şi împrejmuite, ar fi binevenită şi ar da zonei un aspect nu doar funcţional, ci şi civilizat.

Joi, ne vedem la Spitalul Judeţean

„Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 23 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru amplasat în Micro 18, vizavi de Spitalul Judeţean, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot lua pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 5873 ori Ultima modificare Duminică, 19 Mai 2019 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.