O parte dintre locatarii Blocului C vor fi executaţi silit. Pentru că n-au plătit impozitul mărit cu 500 la sută
Foto: Iulia Kelt

O parte dintre locatarii Blocului C vor fi executaţi silit. Pentru că n-au plătit impozitul mărit cu 500 la sută
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

În cartier "la Studenţi" se află primul dintre blocurile din Galaţi declarate "neîngrijite", proprietarii celor 34 de apartamente fiind obligaţi de Primărie să plătească o supraimpozitare de 500 la sută.

Este vorba de Blocul C de pe Strada Domnească nr. 144, ai cărui locatari au fost notificaţi în august 2017 de către Primărie să remedieze deficienţele constatate, altfel vor fi supraimpozitaţi cu 500 la sută, conform reglementărilor Codului Fiscal care permite autorităţilor locale să recurgă la o asemenea măsură. Cum locatarii nu au făcut nimic pentru a repara sau renova imobilul respectiv, în 2018 aleşii locali au votat o hotărâre prin care s-a bătut în cuie sancţionarea lor.

În baza Regulamentului şi a verificărilor făcute de Serviciul Disciplina în Construcţii, Blocul C a fost declarat că se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite deoarece prezintă o mulţime de deficienţe: ţigla desprinsă de pe acoperiş, jgheaburile şi burlanele deteriorate, tencuiala degradată, balcoanele şi balustradele foarte deteriorate, elementele decorative desprinse care prezintă risc de cădere şi pericol pentru trecători, tâmplăria uzată, zugrăveala exfoliată şi decolorată. În plus, proprietarilor li s-a atras atenţia că şi grinda de legătură dintre blocul lor şi imobilul vecin este foarte deteriorată şi îi pune în pericol trecătorii. De atunci şi până în prezent, nu s-a modificat nimic în aspectul imobilului, unul dintre cele mai vechi blocuri construite în Galaţi, prin anii '50. Acelaşi aspect de clădire aproape abandonată, cu pereţi coşcoviţi, decoloraţi de vreme şi de timp. Aceleaşi balcoane care arată ca după bombardament, gata să cadă în capul trecătorilor. Proprietarii s-au plâns atunci că nici nu ştiuseră de atenţionarea Primăriei, dar şi de faptul că, bătrâni fiind şi cu pensii mici, nu-şi permit să suporte costurile pentru renovare, care ar fi destul de ridicate, comparativ cu veniturile lor. Socoteala lor nu pare să fi fost una bună, pentru că supraimpozitarea de 500 la sută le-a ridicat taxa de 150 de lei, cât ar fi plătit în mod normal la bugetul local, la suma de 700 de lei. 

"Unii dintre locatari au plătit deja impozitul majorat. Alţii au dat doar suma care li s-ar fi cuvenit fără calculul supraimpozitării. Dar şi ei vor fi obligaţi ca, până la sfârşitul anului, să achite diferenţa, altfel vor fi executaţi silit", aflăm de la Biroul de presă din cadrul Primăriei. Tot de aici ni s-a spus că, totuşi, asociaţia de locatari ar fi obţinut de la Primărie certificatul de urbanism necesar demarării lucrărilor de reparaţii. "Dacă, până pe 1 ianuarie 2020, locatarii vor reuşi să finalizeze lucrările, nu vor mai fi penalizaţi cu supraimpozitare", mai aflăm de la Biroul de presă.

Gropi şi trotuare neasfaltate de zeci de ani

Deşi este considerată o zonă centrală a oraşului, cu impozit pentru locuinţe pe măsură, trotuarele sunt în suferinţă, cu gropi mari, numai bune să-ţi rupi picioarele şi cu asfaltul ras pe bucăţi destul de mare din trotuar. Cum în zonă locuiesc mulţi bătrâni, unii ne-au declarat că nici nu mai ies din casă după căderea întunericului de teamă să nu se împiedice. "Curăţenie se face. Vin maşinile şi ridică gunoiul, dar asfalt nu s-a mai turnat pe aici de când m-am mutat în cartier, în urmă cu mulţi ani. Ar trebui să ajungă şi la noi cu asfaltarea, măcar viitorul primar, dacă nu ăsta", ne spune Nelu Zgâbea.

Solicitare: Mai multe bănci în parcul cu troiţă

Amenajat cu puţini ani în urmă, parcul cu troiţă arată acum cam neîngrijit. Iarba a crescut cam mult, iar mâna de var de pe soclul troiţei se scorojeşte. Însă oamenii sunt mulţumiţi de faptul că au câteva bănci la umbră, sub copaci, unde să stea la aer. Cum cei mai mulţi dintre locatarii blocurilor A, B şi C din zonă sunt bătrâni, unii dintre ei neputând să se mişte până în Grădina Publică, ne-au rugat să transmitem autorităţilor să monteze mai multe bănci.

Oaza de verdeaţă, cu o vârstă venerabilă

Unul dintre punctele de atracţie ale zonei, dar şi ale întregului oraş este Grădina Publică, renovată recent, care numără 173 de ani de la înfiinţare. De pe o plăcuţă instalată la intrare afli că încă din 1846 pârcălabul Iorga Ghica ne făcea parc public sau că în 1866 s-a realizat Pavilionul de muzică, refăcut la 1900. Cu 12 ha după Primul Război Mondial, parcul a rămas acum cu doar circa 8,7 ha. Arteziana este din 1960, realizată de Stela Gănescu şi Nicolae Constantinescu, fiind însă doar o copie a Fântânii zodiacale din Parcul Carol.

Dispensarul studenţesc are nevoie de renovare

Singur clădire din zonă care aparţine Universităţii "Dunărea de Jos" şi care nu arată aşa cum ar trebui este dispensarul. Pereţii cenuşii n-au mai văzut de decenii o mână de var. Scările de la intrare arată şi mai rău: treptele sunt rupte într-o parte, făcând accesul în dispensar o pistă cu obstacole, dacă mai punem la socoteală şi o canalizare care se cască fără capac la numai câţiva metri.

Dacă nu e piaţă, măcar o linie de autobuz

Locuitorii din zonă au de ani buni aceeaşi problemă nerezolvată: lipsa unei pieţe de fructe şi legume. Sigur, există un minimarket, dar preţurile nu sunt mici şi nici marfa ca la piaţă. "De ani buni ne chinuim aşa. Mergem în Piaţa Mare cu autobuzul şi avem destul drum de parcurs pe jos. Când ne ducem la piaţă, mai e cum mai e. Dar când te întorci cu sacoşele pline, e foarte greu. Mai ales că suntem în etate. De ani plângem după o piaţă şi nu ne aude nimeni. Măcar o linie de autobuz care să ne ducă la Piaţa Mare să facă! Chiar nu se mai poate aşa! Ce privilegii avem noi că locuim într-o zonă centrală, dacă nici măcar o piaţă câât de mică sau facilităţi să ajungem mai uşor la una nu avem?”, ne spune una dintre interlocutoare.

"Nu pot dormi noaptea din cauza petrecerilor lor!”

Cu toată forfota studenţească din zonă, cartierul este, în general, unul liniştit. Locatarii nu se plâng de vecinătatea cu studenţii, care sunt civilizaţi, se pare. Am găsit însă şi locuitori care ni s-au plâns de zgomotul pe care-l fac vara "golanii" care se adună pe sub ferestrele lor, atraşi de vecinătatea Grădinii Publice. "Beau, fumează şi ţipă până la ore târzii. Nu sunt studenţii, ei sunt acasă vara. Poliţia locală patrulează ziua, dar noaptea îi lasă să-şi facă veacul sub ferestrele oamenilor", ne spune Otilia M. Supărată de zgomotul din cartier este şi Mariana Manole de la Blocul A. "Eu locuiesc pe partea cu Grădina Publică şi nu mai dorm nopţile, de vineri până duminică. De când s-a redeschis localul din colţ, dau muzică tare toată noaptea. Probabil au evenimente, dar sunt la câţiva metri de bloc. Toţi vecinii se plâng de asta. Vrem să facem o petiţie. Dar unde să ne ducem? Nu sunt reglementări care să le interzică să pună muzică în toiul nopţii, la câţiva metri de fereastra mea?", spune, supărată, Mariana Manole.

Joi, ne vedem în Micro 20

„Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 16 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Piaţa din Micro 20, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot lua pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

CITEȘTE ȘI: Stadionul "Portu Roşu" a pierdut finanţarea din cauza unei autorizaţii

Citit 8896 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 00:19

8 comentarii

 • postat de manager
  Marți, 21 Mai 2019 22:22
  89.137.138.***
  Toti acei locatari trebuie sa dea in judecata Primaria! E inadmisibil asa ceva. Oamenii aceia nu au bani ca sa repare acel bloc si voi ii executati dupa ce le puneti ilegal supraimpozitare? Asa ceva nici in tarile bananiere nu vezi. Si uite asa ajung oamenii din proprieteri , oameni ai strazii. Cine isi permite o asa lucrare in timp scurt? Abia se aduna intr-un bloc bani de o conducta sparta si voi visati la asa lucrari. Socialistii, fostii comunisti nu suporta ca omul sa fie proprietar. Ei vor ca toti sa fie la mana lor. Ne vor sclavi si sa depindem de ei. Daca ai ei va vor lua. Asta e politica lor! Nu au muncit in viata lor acesti indivizi...totul fac din pix in stil mafiot ca sa deposedeze lumea de apartamente, bani, bunuri. Taxe peste taxe asta stiu astia.
  1
  6
  Raportează
 • postat de pai da
  Marți, 14 Mai 2019 11:27
  193.194.132.***
  Haide oameni buni, supraimpozitatrea nu este o inventie romaneasca, o au implementata de multa vreme multe state europene. Unele state europene sunt direct interesate de pastrarea patrimoniului. La urma credeti ca toti proprietarii de apartamente din centrul Parisului spre exemplu, pot sa le lase in paragina ca nu au bani sa le repare?

  So domnu' Zap, daca intamplator , dumneata treci pe langa acel imobil, si va cade in cap o bucata de aperis, tot pe primarie dati vina?

  Adevarat ca in Bucuresti mai subventioneaza primaria o parte din lucrari pentru cei ce nu au nu stiu ce venit minim pe luna, restul se esaloneaza pe o perioada de 10 ani parca....
  Ne-am invatat numai cu moaca... Suntem proprietari, dar cand vine vorba de responsabilitati, ciuciu. Au fost o groaza de articole cu proprietari de locuinte care nu isi plateau datoriile la asociatie pentru ca nu aveau cu ce....
  6
  7
  Raportează
 • postat de Zap
  Marți, 14 Mai 2019 00:12
  109.166.131.***
  Pensii de mizerie si taxele cele mai mari din UE.
  Dp care cresterea impozitului cu 500% pt ca sunt prea saraci sa isi renoveze cutiile de chibrituri. Dupa care dati afara din case pt ca sunt prea saraci.

  "Socialism" marca PSD (TM)

  Asta e comedie curata...
  2
  15
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 13 Mai 2019 17:43
  213.233.101.***
  Jos PSD! De ce? Blocurile ălea stau așa de decenii de când PSD-ul conduce și deștepții PSD-isti s-au gândit ei să renoveze cu banii contribuabilului de rând tot ceea ce ei trebuiau să facă de decenii, de când tot conduc orașul ăsta. Repararea acoperișului cine trebuie să o facă? Oare nu asociația de locatari cu un fond anume , strâns parțial de la locatari iar restul din banii orașului (strâns tot de la alți locatari)? Unde este planificarea de reparare a clădirilor? Anul ăsta acoperișul. Anul viitor, pereții. Peste 2 ani, canalizarea. Vreți toate într-un an? Voi credeți că noi avem pensii speciale? Abia ne taram de azi pe mâine. PSD= Incompetență. PSD= Hoție. PSD = Corupție. Jos PSD! Trebuie să fii prost grămadă ca încă să crezi in acest partid "social" care doar s-a îmbuibat din munca românilor.
  4
  20
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Luni, 13 Mai 2019 14:23
  81.12.149.***
  Mai mare rusinea pentru Administratia Publică Locala!
  Trebuia sa faca un proiect din Fonduri Europene si sa renoveze toate blocurile la strada asa cum a facut în Micro 19 sau Micro 21 fostul primar Marius Stan.
  Deasemeni jumatate din rigolele din tablă zincată de pe aleile din Grădina Publică lipsesc, fiind desprinse sau furate! Grădina se degradează pe zi ce trece şi nimeni nu se îngrijeşte de ea!
  1
  31
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 13 Mai 2019 10:21
  188.24.205.***
  @ dragos Titlu excecutoriu catre primarie: parcuri intretinute, repartii, strazile... unde este studiu de caz cu avizul cetatenilor cu privire la reamenajarile deja incepute? Poate nu ne place ce iese? Decid altii din banii nostril ce si cum sa faca???? Ce tara este asta? Nu tata, dezbate publica, pe site-ul primariei macar 5000 si majoritar se alege 1 din 5...10 variante. Salarii ca-n UE... si dupa da... taxeaza-i ca au bani si nu-si repara din rea vointa sau indferenta... ca vecinul meu... cu multe zerouri in cont si nu-si repara o instalatie sanitara! HALAL!
  1
  16
  Raportează
 • postat de dragos
  Luni, 13 Mai 2019 07:58
  5.2.209.***
  maare ipocrizie la primarie: blocul nu arata ok dar si terenul din jurul lui arata ca dupa razboi. si este al primariei. locatarii ar trebui sa ceara taxa lui puche cel lenes pentru balariile si gropile din zona. si cu banii aia sa renoveze cladirea.
  0
  46
  Raportează
 • postat de Wi-Fi in Gradina Publica :
  Luni, 13 Mai 2019 00:23
  89.137.225.***
  repuneti in functiune , sistemul Wi-Fi din Gradina.
  Si poate mai reparati si unele alei , care au inceput sa aiba denivelari.
  Poate mai reparati si mesele de ping-pong din zona de fitness , plus completat aceasta zona cu aparate in plus cum este pe faleza sau in parcul Viva.
  Stalpii de iluminat rupti...cand se inlocuiesc ?
  WC-urile , noi cand le puneti in functiune ?
  ...etc
  6
  46
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.