Între degradare şi restructurare urbană | Cartierul lucrărilor bune începute, dar neterminate (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Între degradare şi restructurare urbană | Cartierul lucrărilor bune începute, dar neterminate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

„Apreciem că s-a făcut câte ceva, dar, ca de obicei - că aşa e la noi la români -, se lasă treburile neterminate! Observaţi scările, trotuarul din zona complexului comercial. Sunt încântată că s-a făcut această parcare, cu toate că mi-a dărâmat garajul şi am în casă un balamuc, fiindcă tot ce a fost acolo am adus în casă, chit că nu erau ale mele, ci ale copiilor! Cât priveşte cartierul, e mult de muncă până departe”, ne-a declarat o cititoare a ziarului „Viaţa liberă” pe care am întâlnit-o la chioşcul nostru joi, 6 iunie.

Zone verzi infecte, în Complexul Ancora. Dezastru în jurul unei investiţii de peste un sfert de milion de euro” era titlul articolului publicat pe 17 aprilie 2018, care semnala situaţia din jurul parcării cu 87 de locuri şi a arterei de acces amenajate în Complexul "Ancora", investiţie în valoare de 1.178.478 de lei (256.190 de euro). În contrast violent cu oaza de civilizaţie, zona din jur arăta dezastruos la acel moment: gunoaie, resturi rămase din demolări şi trotuare sparte. Între timp, graţie lucrărilor executate de Primăria municipiului Galaţi în interiorul cartierului, zonele care fuseseră lăsate de izbelişte, au fost amenajate. Păcat, însă, că spaţiile verzi ale parcării sunt năpădite de buruieni, din care copăceii plantaţi abia se mai văd. În schimb, ciulinii îţi ajung până la umăr!

Tomberoane cu senzori

Tot în zona Ancora, Primăria a demarat, în vara trecută, un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, în cadrul căruia a pus la dispoziţia cetăţenilor un modul modern, securizat şi prevăzut cu senzori pentru detectarea nivelului de umplere, conectat la dispeceratul Ecosal. Administraţia locală spunea atunci că proiectul face parte din strategia de modernizare a punctelor de colectare selectivă a municipiului. Între timp, modulelor securizate li s-au adăugat tomberoane obişnuite pentru hârtie şi carton, respectiv sticle şi PET-uri, dar şi o toaletă ecologică. În ziua în care am vizitat noi zona, o singură maşină Ecosal a venit să ridice gunoiul şi sperăm că deşeurile ridicate nu au fost amestecate!

Doctoratul în trotuare

„Lăsaţi trotuarele, că se fac! Ionuţ Pucheanu mi-a fost vecin. Acum şi-a luat doctoratul în trotuare”, ne-a spus mai în glumă, mai în serios, Constantin Gheorghe, fost tehnician sunetist în cinematografie, actualmente pensionar. Gălăţeanul ne surprinsese când fotografiam contrastul evident dintre trotuarul reparat al străzii Roşiori şi cel sfărâmat, dar şi porţiunea rămasă, inexplicabil, nefinalizată în zona Complexului Ancora.

Dincolo de critici, trebuie spus că la Ancora efectele lucrărilor de refacere a sistemului rutier şi de regenerare urbană chiar se văd! Au dispărut chioşcurile inestetice de pe trotuar, iar Administraţia Pieţelor Agroalimentare a pus la dispoziţia comercianţilor module pentru a-şi reloca şi desfăşura activitatea în mod civilizat.

Module, în locul chioşcurilor demolate

„Demolaţi şi cu micul comerţ de cartier ce facem?”, este întrebarea legitimă a celor care-i apără pe micii agenţi economici de lângă blocul în care locuiesc şi consideră că afacerile acestora trebuie să reziste în ciuda alternativei mult mai bogate, oferite de supermarketuri şi de marile lanţuri comerciale. Ei bine, spre deosebire de chioşcarii a căror activitate a fost desfiinţată prin demolarea spaţiilor comerciale, cei opt comercianţii ale căror chioşuri au fost demolate în zona Ancora, în toamna trecută, au primit o alternativă civilizată de a-şi continua activitatea. În locul tarabelor şi al standurilor improvizate pe trotuar, care încurcau traficul pietonal şi dădeau zonei un aspect de târg de cătun, au fost create, prin modernizarea micii pieţe din zona Ancora, module.

Deşi unii se arătau destul de sceptici, iată că, la mai bine de jumătate de an de la demolare, toate modulele sunt ocupate, iar trotuarul este liber, reabilitat şi aerisit. Iar cei care doresc să îşi procure în continuare fructele, legumele, ouăle şi brânzeturile de la comercianţii cunoscuţi o pot face în condiţii mai sigure şi mai civilizate.

Sărăcie, vândută pe piatră

În urmă cu un an, o gălăţeancă ne semnala că băncile montate în zona parcării din Mazepa I ar fi fost foarte necesare în faţa marketului, o zonă frecventată de oameni în vârstă, persoane cu dizabilităţi, bolnavi, care, după ce îşi fac cumpărăturile, nu au unde să se odihnească sau pur şi simplu să stea la aer, împreună cu alţi vârstnici, să socializeze. Şi în prezent, oamenii stau pe unde apucă, pe pietroaiele din faţa marketului, unde uneori mai și vând mărunțișuri, iar băncile sunt, în continuare, necesare.

Ce-a fost şi ce-a mai rămas

În cartierul Mazepa, printre grădiniţele de la parter de bloc, mai mult sau mai puţin îngrijite, am descoperit şi o suprafaţă elastică de tartan, aşa cum există în parcurile importante ale oraşului, precum Viva sau Orăşelul Copiilor. Numai că, pe covorul antitraumă nu exista nici măcar un leagăn, un tobogan sau vreun alt echipament de joacă, ci doar resturi din fundaţiile unor bănci. Desigur, copiii se pot juca şi pe tartan, dar e păcat ca locul să nu fie amenajat aşa cum se cuvine!

Dar după blocurile gri…

E dezastru. Trotuare şi alei pietonale sfărâmate, canalizări supraînălţate sau scufundate în asfalt, care devin capcane pentru roţile autoturismelor, dar şi pentru picioarele pietonilor. Străduţe intens circulate, precum Ovidiu, sufocate de maşini parcate şi cu carosabilul ciuruit de gropi. Şiruri lungi de garaje şi spaţiile verzi chelite de vegetaţie sau năpădite de bălării completează o imagine tot mai clară a faptului că, în zona Mazepa I, lucrurile bine făcute nu se finalizează!

Pentru a încheia într-o notă optimistă, am întrebat Primăria Galaţi dacă şi în acest an vor fi derulate lucrări în interiorul cartierului Mazepa I şi dacă da, în ce zonă şi când vor începe. „Primăria municipiului Galați derulează în mod obișnuit lucrări de menținere și întreținere în interioarele cartierelor”, a fost răspunsul administraţiei locale.

Joi, venim la Casa Roşie

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 13 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în zona Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan", la Casa Roşie, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări.

Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 7751 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.