Ce cred gălăţenii despre modernizarea Parcului ”Eminescu” (FOTO)
Foto: Valentin Chiţu

Ce cred gălăţenii despre modernizarea Parcului ”Eminescu” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

„Ai făcut poză cu arteziana?! Acum hai la Eminescu!”, este una dintre replicile care se tot aud, în Parcul „Mihai Eminescu” de joi după-amiază, de când noua fântână arteziană a fost pusă în funcţiune. Apariţia ei la intrarea în parc, pe fostul scuar cu trandafiri, este privită critic de unii gălăţeni, care o numesc ironic „ţâşnitoare mare”, lighean” sau „balie”, iar de alţii, cu încântare. Dovadă, fotografiile cu arteziana, care au inundat Facebook-ul! Aidoma, şi părerile gălăţenilor despre modernizarea parcului sunt împărţite. Unii se declară dezamăgiţi pentru că aveau aşteptări mai mari, alţii cred că aspectul parcului, calitatea lucrării şi a materialelor folosite se înscriu în linia modernizărilor începute la Potcoava de Aur şi Dunărea, iar cei din urmă cred că parcul, monument istoric, ar fi avut nevoie de restaurare, nu de modernizare.

Chiar dacă Parcul „Mihai Eminescu” nu a fost redeschis oficial, iar constructorii tot mai au câte ceva de făcut, gălăţenii nu mai au răbdare! Vor să-şi recapete locul de socializare, odihnă şi promenadă. Începând de joi după-amiază, când noua arteziană construită la intrarea în parc i-a salutat pe gălăţeni, aleile şi băncile parcului s-au umplut de oameni. Iar de vineri după-amiază, când s-au făcut probele de funcţionare la cascadă, vechea arteziană şi a fost umplut lacul, numărul vizitatorilor a crescut. Vă propunem un periplu prin parc pentru a vă arăta ce s-a făcut şi ce nu, dar şi ce spun gălăţenii.

„Harem” fără paravan

Contrastele sunt evidente dinainte de intrarea în parc. Trotuarul străzii Domnească şi aleea care separă parcul de fostul Cinema „Central” suferă de tasări şi denivelări. Faţada răpciugoasă a clădirii din parc strică imaginea elegantă şi îngrijită din jurul fântânii arteziene. Un cablu atârnă periculos de la etajul construcţiei, şi se strânge colac la jumătate de metru de pământ, ca o spânzurătoare.

Nu puţini sunt gălăţenii care se întreabă de ce imobilul ridicat peste fosta toaletă publică a parcului, în care funcţionează "Harem Night Club", nu a fost demolat. Conform proiectului de modernizare a parcului, pe care l-au votat aleşii locali, clădirea ar fi trebuit ascunsă în spatele un paravan înalt de şase metri, print pe mash, cu imagini istorice din zona străzii Domnească. Numai că, pe parcursul lucrărilor, s-a făcut o notă de renunţare.

Nu se regăsesc în parc nici grupul sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism, prevăzut în proiect, nici vechiul foişor din Parcul "Carol" (fost CFR) care, fragil şi deteriorat, ar fi putut fi distrus în încercarea de a-l transfera dintr-un parc într-altul.

Trei tipuri de alei

Pe gălăţenii veniţi în Parcul Eminescu îi poartă paşii pe trei tipuri de alei: dale de granit, lespezi şi piatră cubică.

Identice cu cele care pavează esplanada de la Potcoava de Aur, dalele de granit de pe alei le permit micilor biciclişti să pedaleze cu viteză şi chiote de bucurie. În plus, există şi un rastel pentru biciclete!

Pavajele de piatră cubică dau un fermecător aspect vintage parcului, numai că nu sunt deloc confortabile sub tălpile pantofilor. Iar pietricelele dintre lespezile de granit se împrăştie în toate direcţiile la fiecare pas. Poate vor găsi o soluţie constructorii!

„Îmi place că e mult verde!”

Aşa îi mărturisea o tânără prietenei cu care stătea pe bancă. „Sunt rulouri de gazon”, constata cealaltă fată, care atrăgea atenţia că parcului îi cam lipseşte umbra.

Într-adevăr, aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pentru tăierea a nouă arbori din Parcul "Eminescu", printre care unul vechi de o sută de ani, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a sancţionat Primăria Galaţi cu o amendă de 50.000 de lei. Potrivit SC Gospodărire Urbană SRL, în Parcul "Eminescu" au fost tăiaţi/ doborâţi următorii arbori: un plop euroamerican, cu vârsta de peste 75 de ani,  trei salcâmi, un arţar, un dud alb, un castan şi doi salcâmi japonezi, cu vârsta de peste 60 de ani. De asemenea, s-au făcut tăieri de corecţie şi de ridicare a coronamentelor arborilor. În timpul lucrărilor, frumoasa magnolie care, în fiecare primăvară, înflorea la intrarea din strada Domnească a Parcului "Mihai Eminescu" s-a uscat. La fel şi numeroşi copaci din zona statuii marelui poet.

E drept, s-au făcut şi plantări. Conform Primăriei, ar fi vorba despre 20 de copaci şi 31 de arbuşti şi plante ornamentale.

Administraţia locală a ţinut să precizeze că suprafaţa spaţiului verde înaintea demarării proiectului era de 3.240 metri pătraţi, iar după finalizarea acestuia măsoară 3.360 metri pătraţi. Suprafaţa ocupată de alei înainte de modernizare a fost de 1.940 metri pătraţi, iar după, de 2.357 metri pătraţi.

Rulourile de gazon au fost montate pe toată suprafaţa de spaţii verzi a parcului şi beneficiază de o nouă instalaţie de irigaţii. Şi, în ciuda părinţilor care îşi tot atenţionează copiii „Nu călca pe iarbă!”, se pare că nu există interdicţie în acest sens.

Mobilier nou, camere de supraveghere

Tot mobilierul din parc este nou: bănci simple sau cu pergole, gradene, coşuri de gunoi şi cişmele. Au fost montate socluri pentru amplasarea unor noi statui şi panouri informative.

De asemenea, au fost reabilitate şi puse în valoare grota cu cascadă, vechea arteziană, lacul, dar şi podul rustic, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni. Mai trist este că unii gălăţeni au folosit pe post de coş de gunoi şi scrumieră una dintre "buturugile" podului. Exact cea pe care cu greu se mai poate citi semnătura autorului acestei lucrări - "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", săpate în ciment.

Parcul „Eminescu” are un nou sistem de iluminat (42 de stâlpi cu înălţimea de 4,25 metri, conform Primăriei), inclusiv lumini ornamentale.

Din păcate, în cadrul proiectului nu a fost realizată şi restaurarea statuii poetului Mihai Eminescu, care are soclul crăpat, iar sub glezna muzei abia se mai poate citi numele sculptorului Frederic Stork.

Cine păzeşte tot ce s-a făcut

Unii gălăţeni privesc cu ochi critici împrejmuirea parcului, însă autorităţile susţin că este inspirată după modelul gardului original! Important este că au fost instalate zece camere video de supraveghere, care transmit imaginile pe monitorul aflat în cabina de pază. Joi seara, poliţiştii locali le-au atras atenţia unor cetăţeni că parcul este supravegheat video nonstop şi că actele de vandalism sau de nesimţire vor fi sancţionate de îndată.

Când anul are 14 luni

Reamintim că pentru modernizarea Parcului „Eminescu”, Primăria municipiului Galaţi a încheiat, în urma licitaţiei, un contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, cu firma Rovis Lider SRL. Lucrările au început pe 11 iulie 2018 şi ar fi trebuit să se încheie în iulie anul acesta, dar s-au prelungit şi în luna august şi iată, şi în septembrie. Chit că pe panou a rămas acelaşi termen de execuţie – 12 luni!

Despre calitatea lucrării şi a materialelor folosite de constructori, vă lăsăm pe dumneavoastră să vă spuneţi părerea. Cert este că, dincolo de critici sau de aprecieri, parcul avea nevoie să fie salvat din starea avansată de degradare în care zăcea pe nedrept, de prea multă vreme.

Ce-ar mai fi de spus? Doar că, amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

Foto: Bogdan Codrescu, Valentin Chiţu

Citit 21019 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.