Inima Galaţiului, în prag de infarct urbanistic (FOTO)

Inima Galaţiului, în prag de infarct urbanistic (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Clădirile vechi, unele resuscitate, putem spune cu destul de mult succes, altele lăsate în voia sorţii, şi istoria locului nu sunt suficiente pentru a salva identitatea centrului istoric al Galaţiului. Tot ceea ce ţine de implicarea în menţinerea unui aspect măcar civilizat dacă nu "de punct zero" al oraşului lasă de dorit, de la calitatea străzilor, la curăţenie.

Ceea ce ar trebui să fie centrul vechi al Galaţiului, atins cu grijă de patina îngrijirii moderne, cu condiţii bune, aspect îngrijit, aplecare către detalii care să menţină vie şi istoria, dar care să aducă şi confortul mult dorit pentru oamenii prezentului nu este decât un deziderat pe care îl întâlnim, în cazuri fericite, pe la alţii. La noi, grija pentru buricul târgului a fost, dacă nu uitată, cel puţin trecută în coada listei cu preocupări. Nu este greu să îţi dai seama de asta. O simplă plimbare în orice zi a săptămânii te luminează asupra ignoranţei cu care este tratată cea mai istorică şi reprezentativă parte a municipiului. Zona Parfumului Teilor, centrul centrului, şi atunci, demult, când calea Domnească era şi la propriu şi la figurat "zona zero", şi acum, când la doi paşi este centrul administrativ al Galaţiului, se adânceşte în puţul uitării pe zi ce trece. Printre blocurile vechi nu a mai trecut demult cineva cu roaba de asfalt, gunoiul sau lucrurile nefolositoare se mai aruncă încă pe la colţurile imobilelor - incredibil pentru o zonă cu pretenţii ca aceasta! - terenuri, posibil private, îngrădite pe sfert şi devenite prin "grija" riveranilor ori locuri pentru parcare, ori pentru aruncat diferite gunoaie. Este dezolantă priveliştea în spatele clădirilor falnice care odată au găzduit consulate, dar aceasta este realitatea. O realitate pentru care oamenii care locuiesc aici plătesc cele mai mari impozite şi de care se lovesc, inevitabil, zi de zi. 

Mizerie incredibilă

În ziua în care am luat, din nou, la pas, cartierul Parfumul Teilor, am constatat un fenomen crunt, greu de digerat chiar şi în zonele periferice, unde s-ar putea presupune că îşi dau întâlnire mai des delăsarea muncitorilor de la salubritate şi educaţia îndoielnnică a unor indivizi fără noţiuni elementare de civilizaţie şi respect. Cea mai mare parcare publică, cu plată, din centru, cea de la Biserica Catolică, "mustea" de deşeuri aterizate parcă din văzduh. Nu ştim dacă de vină or fi fost vântul, ori oamenii care le-au aruncat pe unde au apucat din comoditate ori pentru că în zonă coşuri de gunoi nu prea găseşti: Ori poate muncitorii de la salubritate nu şi-au făcut treaba. Şi peisajul devenea tot mai terifiant odată ce înaintai spre punctul termic din spatele Bisericii Catolice, unde odată, nu foarte demult, au fost nişte ghene de gunoi, Nu mai sunt, ne aduce la cunoştinţă o gălăţeancă care locuieşte în apropiere. "Au luat containerele de acolo, să zicem că nu aveau ce căuta în parcare. Dar gunoaie se aruncă în continuare acolo, e ceva de nedescris. În schimb, singurele două containere care au rămas şi care deservesc toate restaurantele din zonă, plus instituţii şi blocurile de pe Mihai Bravu şi câteva case de pe Gării sunt la Arena de Box. Atât. Vă imaginaţi ce este acolo?", ne-a spus Elena Penciu. 

Gunoaie şi hârtoape

Asfaltul ciuruit, lipsă sau denivelat este o prezenţă constantă pe strada Domnească, la Parfumul Teilor, la fel ca şi pe aleile care duc în cartier, după blocuri sau printre case. Ca şi cum asta nu ar fi suficient, "cocoaşele" în care poţi să îţi rupi picioarele sunt asezonate, unde ţi-e lumea mai dragă, în mijlocul drumului sau în parcarea de la Parfum, cu gunoaie. Aruncate "ploaie" sau direct cu sacul, deşeurile nu fac decât să subilnieze încă o dată că omul poate sfinţi locul, dar îl şi poate aduce în cel mai avansat stadiu de degradare, fără prea multă minte şi cu efort zero. 

Parcul uitării

Şi dacă tot vorbim de efort "zero" nu putem trece cu vederea singura zonă de relaxare aflată la îndemâna celor care locuiesc la Parfum sau în apropiere. Părculeţul pentru care anul trecut, în plină vară, s-a licitat un proiect care valorează aproape 450.000 de lei fără TVA, în scopul reabilitării şi reamenajării spaţiului, astfel încât nu doar să arate frumos, ci şi să răspundă nevoilor tuturor categoriilor de vârstă, zace şi acum în uitare, în totală armonie cu degaradrea generală a cartierului. Reabilitarea parcului a fost decisă de aleşii locali încă din decembrie 2018, dar nici acum lucrarea câştigată la licitaţie pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut", de asocierea Perfecta Impex SRL - Arhideskvision SRL - Rovis Lider SRL nu a fost demarată. Termenul de realizare prevăzut în caietul de sarcini era de două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie, dar totul depinde de momentul în care se va da ordinul efectiv de începere a lucrărilor.

Absurdul parcărilor în Centru

Străzile înguste, multe dintre ele sensuri unice de circulaţie nu sunt deloc propice parcării la "bordură", ceea ce face ca puţinele locuri de parcare să nu prea aibă alternative care să nu se abată de la normele de siguranţă rutieră. În zona Parfumului Teilor, autoturismele, dacă vorbim de cele ale riveranilor, se parchează după cum are fiecare noroc sau şi-a rezervat, prin cutumă, vreun locşor de care nimeni nu se atinge. Printre blocuri, pe terenuri lăsate în paragină, pe alei sau pe trotuare, aşa cum se întâmplă pe strada Nicolae Holban, o arteră unde deplasarea pietonilor se poate face doar pe o singură parte. Asta deoarece celălalt trotuar este aproape permanent ocupat de maşini, staţionate într-o rână, jumătate pe carosabil, jumătate pe spaţiul destinat pietonilor, puşi astfel în situaţia să facă slalom printre vehicule sau să meargă, de-a dreptul, pe mijlocul străzii. Şi mai incomodă pentru şoferi poate fi strada Gării, sens unic între Nicolae Bălcescu şi Domnească. Cu trei benzi, artera face parte din străzile unde parcarea este, oficial, interzisă. Punem restricţia pe seama faptului că este circulată de autobuze care, dacă maşinile ar obtura două dintre benzi, nu ar mai putea nici măcar vira pe Gării. În practică însă, ori de câte ori echipajele de poliţie nu îşi fac simţită prezenţa în zonă, regula este încălcată temeinic mai cu seamă de clienţii restaurantelor care preferă să economisească câţiva lei la parcarea cu plată.

O audienţă cât un mandat

Să rezolvi o problemă juridică în legătură cu municipalitatea, încercând să discuţi şi să găseşti o soluţie chiar cu capul administraţiei publice locale poate fi o provocare care durează ani de zile. Ne-a adus la cunoştinţă acest aspect deloc plăcut, o cititoare care a venit la întâlnirea de la Parfumul Teilor, indignată din cauza unei serii de nereguli de care se izbeşte în plin centrul urbei, dar şi de faptul că de ani de zile să chinuie să dea de capăt unei probleme. "Din 2016 mă chinui să intru în audienţă la domnul primar, în legătură cu o problemă, şi nu pot. M-am înscris şi am aşteptat sa fiu chemată. Se fac patru ani de atunci şi nu am reuşit să discut o chestiune care ţine de retrocedarea unui teren, pentru care sunt în litigiu cu Primăria. L-am contactat pe domnul primar şi pe Facebook, am fost şi recent la Primărie, unde am mai lăsat o cerere de audienţă. Am fost trimisă acasă, spunându-mi-se că voi fi chemată când va avea timp. Soţul meu e grav bolnav, eu de asemenea sunt în investigaţii, am o fiică care creşte singură patru copii şi vreau să rezolv această problemă, să nu mor înainte de a pune lucrurile în ordine", ne-a spus Elena Penciu.

Pasionată de Fuego, vinde ziarul la Parfum

Cea care le dă "bună dimineaţa", un zâmbet şi un ziar cititorilor la chioşcul de la Parfumul Teilor este Anymary Zaharia. La fel de veselă precum îi este numele, colega noastră este cel mai înfocat fan Fuego şi lucrează în reţea din primăvara anului trecut, după alţi opt petrecuţi tot în distribuţia de presă, la Brăila. Anymary este o fire optimistă şi prietenoasă, fiind la dispoziţia cititorilor de luni până vineri, între orele 8,00 şi 16,00, pentru a le oferi cele mai noi informaţii sau pentru a-i scuti de corvoada alergatului prin tot oraşul pentru plata facturilor.

Joi, venim în Vadu Ungurului

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 16 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de la AJOFM, pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot adopta pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 11638 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2020 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.