O livadă de la marginea Galațiului a ajuns groapă de gunoi (FOTO)
Foto: Marian Calestru

O livadă de la marginea Galațiului a ajuns groapă de gunoi (FOTO)
Tone de moloz și alte deșeuri
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cândva o livadă înfloritoare, întinsă pe mai bine de 60 de hectare, porțiunea de teren care desparte orașul Galați de Combinatul Siderurgic a ajuns astăzi o adevărată groapă de gunoi. Zeci de tone de moloz, canapele și fotolii vechi, bidoane și ambalaje din plastic aruncate ilegal aici, cât vezi cu ochii, au transformat fosta plantație de pomi fructiferi într-un loc poluat și deprimant.

Povestea fostei livezi care a aparținut Seromgal SA Galați este una tipică pentru ilustrarea jafului la care au fost supuse multe societăți de stat din România, după Revoluție. Între 1987 și 1991, pe o parte din fâșia de teren care delimita Galațiul de Combinatul Siderurgic au fost sădiți pomi fructiferi. Vorbim despre vișini, cireși, meri, pruni și gutui plantați pe o suprafață de peste 60 de hectare. Pe alte aproape 200 de hectare din aceeași zonă era plantată, pe terase, viță de vie. Toate se aflau în patrimoniul statului, prin Seromgal SA. Societatea a mers destul de bine până în 2001, atunci când două treimi din acțiuni au intrat în posesia salariaților.

În scurt timp, managementul total ineficient a făcut ca Seromgal să înregistreze pierderi destul de mari, ceea ce a transformat într-un veritabil eșec o afacere care avea toate ingredientele pentru a deveni un exemplu de ”așa da” în perioada de tranziție prin care trecea țara noastră.

Terenurile împreună cu pomii fructiferi au rămas totuși în proprietate publică, la Agenția Domeniilor Statului. Din nou, corupția, incompetența și interesele (terenul are o valoare imobiliară estimată la milioane de euro – n.red.) au făcut ca livadă să fie lăsată în paragină, an după an. Sub privirile dubios de pasive ale celor care o aveau în grijă, plantația a ajuns lemn de foc pentru localnicii din satele învecinate.

Mormane de gunoi în locul pomilor fructiferi

După devalizarea unei afaceri cât se poate de profitabile și după ce hoții de lemne au defrișat întreaga livadă, alți gălățeni ”de bine” au dat lovitura de grație. Este vorba despre persoanele care vin și aruncă gunoaie exact pe terenul fostelor plantații. Nu vorbim despre o pungă cu gunoi aruncată cu nepăsare dintr-o mașină, ci despre mormane întregi de cărămizi și ciment, despre bucăți întregi de zid și despre mobilier vechi, totul amestecat cu resturi de plastic din belșug.

Pomii fructiferi încă roditori au fost tăiați de hoții de lemne (Foto: Jandarmeria Galați):

Din spusele ciobanilor care trec zilnic cu turmele prin zonă, munții cu gunoaie cresc de la o săptămână la alta. Doar amenzile pe care Poliția Locală le-a mai dat celor prinși aruncând deșeuri au mai domolit fenomenul, dar poluarea fostelor livezi continuă încă. ”Am înțeles că au dat polițiștii amenzi foarte mari, așa că se cam tem să vină și să mai arunce. Dar acum vin pe timpul nopții și aruncă din mașini, pentru că a doua zi se vede unde a fost aruncat gunoi. Este păcat că se întâmplă așa, pentru că se transformă totul într-o groapă de gunoi”, a spus Iordan Cherici, un cioban pe care l-am întâlnit în zonă.

Pozele sunt cât se poate de grăitoare, astfel încât orice comentariu este de prisos.

Amenzi date de polițiști

De la Poliția Locală Galați am aflat că, de la începutul anului și până pe 25 martie, au fost date 28 de sancțiuni în valoare totală de 25.000 de lei pentru depozitarea sau abandonarea deșeurilor. ”Polițiștii din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului au dat amenzi în următoarele zone: strada Garofiței, zona Tirighina, zona Castrul Roman, cartier Filești, șoseaua Smârdan, zona Drumul Viilor, zona lac Brateș, Calea Prutului, clădirile Seromgal, zona Mehid etc. Trebuie precizat că, în anul 2020, au fost aplicate un număr de 50 de asemenea sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 58.700 de lei”, a precizat Aurelia Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Galați.

1.800 de tone de fructe, în fiecare an

La trei ani de la Revoluție, livezile Seromgal produceau anual în jur de 1.800 de tone de fructe. Acum, zecile de hectare defrișate abuziv și lăsate abandonate sunt năpădite de buruieni și de oțetari.

Citit 7334 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 21:51

7 comentarii

 • postat de PATRIOTUL
  Vineri, 02 Aprilie 2021 13:40
  81.12.149.***
  Oare cei de la Garda de Mediu nu au maşini de teren sau camere de supraveghere?
  Sau au doar fonduri de salarii nesimţite?
  Ce este aşa greu să instalezi camere ascunse în zonele critice ale Galaţiului şi să aplici amenzile maxime prevăzute de legislaţia actuală (care ar trebui majorate cât mai curând ca afară!)?
  O altă problemă este Campania de informare a mârlanilor pe toate palierele şi oferirea de soluţii multiple pentru aruncarea gunoaielor/deşeurilor din construcţii.
  0
  36
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Vineri, 02 Aprilie 2021 10:16
  82.76.159.***
  In afara amenzilor pentru idioti, a demiterilor prostovanilor, a inlocuirii de manageri incompetenti, chiar nu sunt alte soltii care sa poata opri jaful si batjocura asupra orasului Gl? Ce dracu fel de primari, de consilieri, de prefecti, de juristi avem cu clasa lor politica cu tot? Oameni buni, daca peste tot conduc hamesiti de a se imbogati, tantalai parveniti si prostovani fara numar, pe care ii alegeti de buna voie, atunci fiti linistiti, nepasarea si prostia a dat rezultate, doar se vad. Gl un oras sarac dar cu personaje cu pretentii, care vor po***satele din jur devenind proprietari de viloaie moderne si masini cu multi CP, toate realizate din munca la stat.
  0
  47
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 02 Aprilie 2021 09:00
  5.13.175.***
  In toata zona noastra oamenii nu au pic de educatie si arunca gunoaiele pe unde nimeresc.

  Ieri mergeam pe DN24D si santul este plin de gunoaie pana la Baleni. Oamenii arunca gunoiul pe geam, fara pic de remuscare.

  Nu mai vorbesc de locurile unde sunt refugii. Acolo sunt munti de pet uri, pungi, electrocasnice, cauciucuri...

  Vrem o tara ca afara, dar noi nu avem nici macar cei 7 ani de acasa... Nu ne pasa de ce o sa ramana in urma noastra...copii nostri nu mai conteaza...
  0
  48
  Raportează
 • postat de adina
  Vineri, 02 Aprilie 2021 07:20
  86.124.200.***
  Este tara nimanui,legea nu mai este respectata,fiecare face ce poate. S-a ajuns aici datorita hotilor care au jefuit economia tarii,au distrus tot,si m-ai distrug si ce mai merge (daca mai merge).Astia sunt cei care ne conduc,pusi pe furat.
  1
  35
  Raportează
 • postat de ecologist
  Vineri, 02 Aprilie 2021 07:02
  89.137.230.***
  Oameni necivilizati si care merita sa traiasca printre acele gunoaie pentru ca ei sunt ca niste gunoaie in societate. Trebuie nu doar urmariti si amendati dar si confiscata masina cu care arunca. La galati sunt cei mai multi marlani pe metru patrat. Nu au niciun fel de educatie si bun simt.
  0
  45
  Raportează
 • postat de Fost galatean
  Vineri, 02 Aprilie 2021 06:09
  185.147.213.***
  Suntem ceea ce producem.
  Un articol util, mereu m-am întrebat ce s-a întâmplat cu livada. Bănuiesc că serele au fost vândute la preț de fier vechi. Erau totuși sute de tone de oțel și sticlă. Ce s-a ales de cei din conducerea Seromgal? Dacă nu greșesc, directorul general a fost angajat tot director, tot la stat (cantină). După o astfel de experiență la privat nu ar fi avut nici o șansă.
  0
  40
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Vineri, 02 Aprilie 2021 00:56
  5.13.162.***
  Aceiasi poveste mai trista si se afla cum se termina de mers cu masina in zona de agrement Brates , pana sa inceapa trenul Galati-Barlad pilotatea dar si mai dureros cum intri in gara Tulucesti inainte cam cu 1 km; camp de gunoaie , nu de verdeata. Nu are cine sa vada dar mai ales sa constateze, amenzi ....... noooooo; garda de mediu.....noapte buna. Am ajuns sa zic : suntem ceea ce generam.
  p.s. pe viitor adaugati si o rubrica la articole acestea de incarcat 1, 2 poze.
  0
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.