Gara uitată a Galațiului, gata să se prăbușească în orice moment. În așteptarea unui "viitor program" de reabilitare (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Gara uitată a Galațiului, gata să se prăbușească în orice moment. În așteptarea unui "viitor program" de reabilitare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Este, practic, a doua gară a Galațiului. Aici urcă sau coboară gălățenii care vor să evite să traverseze tot orașul și pentru care Gara CFR cea "mare" este prea departe de casă. Tot aici ajung, de exemplu, și pasagerii trenului Iași - Mangalia, care trece prin Barboși și face legătura cu Litoralul, noaptea, pe răcoare. Cu toate astea, Gara Barboși pare să fi fost uitată de cei de la CFR. Totul arată dezolant, vechi, gata să cadă și nici nu are șanse să fie modernizat sau măcar reabilitat prea curând.

Gara principală a Galațiului, cea de la capătul străzii... Gării, deși nu se prezintă senzațional, arată totuși că s-a lucrat la ea în ultimii ani. Interiorul este decent, exteriorul, la fel (exceptând culoarea nefericită), s-au amenajat peroanele și pasarelele de trecere între linii.

În schimb, Gara Barboși, situată în partea cealaltă a orașului, la intrarea dinspre Tecuci, arată ca acum 30 de ani, ba chiar mai rău. "Arată sinistru, dar, într-un fel, ne-am obișnuit. Nici nu mă aștept să se schimbe ceva prea curând", ne-a spus unul dintre puținii călători întâlniți marți, la orele prânzului.

Pereții clădirii sunt coșcoviți, cu tencuiala gata să cadă și plini de crăpături, scaunele din plastic sunt vechi și puține, geamurile de lemn nu mai sunt funcționale sau nu există. Pe căldura asta, nu ai cum să ratezi toaletele, la care reprezentanții CFR SA spun că s-au efectuat lucrări parțiale în ultimii doi ani. Chiar dacă nu le vezi, le simți imediat, din cauza mirosului. Iar când le și vezi, ajungi să-ți pară rău. Arată dezastruos, părăsite, fără minime condiții de igienă. Se vede urât, miroase urât!

Cald este și în sala de așteptare, nu există aer condiționat și nici alte "utilități". Doar un aparat de cafea, câteva ghișee și multe-multe afișe. Afară, pe peron, dale crăpate, care ți se mișcă sub picioare.

Ceasul-donație, rămas fără limbi

Ca să ne facem încă o idee despre cât de buni administratori suntem, pe fațada gării este zidit un ceas cu numele francezului Paul Garnier (1810- 1869). Cunoscut ca fiind unul dintre cei pricepuți și talentați maeștri ceasornicari ai timpului său, Garnier a furnizat ceasuri de cale ferată tuturor gărilor din Franța, dar și multora din alte țări, printre care, iată, și celei din Barboși, România. Ei bine, nu numai că ceasul respectiv nu mai funcționează, dar nici măcar nu mai are limbi.

Se analizează includerea gării într-un viitor program de reabilitare

Am încercat să aflăm de la compania CFR SA, proprietarul gării, dacă și când are în vedere lucrări la gara Barboși. Răspunsul nu este prea îmbucurător: "În perioada 2019-2020, în cadrul contractului de lucrări de intervenții accidentale la clădiri și instalații, derulat de SRCF Galați (sursa de finanțare - fonduri proprii), s-au realizat lucrări reparații/ întreținere în stația CF Barboși, astfel: - lucrări la acoperiș și la sistemul de colectare ape pluviale (revizuirea/ rostuirea pe suprafețele deteriorate, revizuirea învelitorii din țiglă prin repoziționarea țiglelor și rostuirea lor, precum și revizuirea coamelor prin repoziționare, completare cu materiale similare și rostuirea lor, înlocuirea jgheaburilor, înlocuirea/ repararea pe anumite porțiuni a burlanelor existente); - lucrări parțiale la grupul sanitar, respectiv: refacerea zidăriei la pereții degradați şi la paravanele de acces, tencuieli, zugrăveli interioare și exterioare la pereți și la paravanele de acces, reparații pardoseală beton etc.

Având în vedere vechimea și starea actuală a clădirii de călători din stația CF Barboși, vom analiza includerea acesteia într-un viitor program de reabilitare/ modernizare, cu sursă de finanțare din fonduri europene. Menționăm faptul că, în cadrul actualului program de modernizare stații CF, pe raza SRCF Galați este în derulare proiectul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru şase stații CF: Râmnicu Sărat, Mărăşeşti și Comăneşti, gări monument istoric, Făurei și Adjud, noduri feroviare, și Tecuci. Menționăm faptul că, în funcție de alocațiile bugetare, SRCF Galați va continua să desfășoare lucrări punctuale de intervenții, astfel încât să se asigure condiții optime de funcționare în stația Barboși", se afirmă în răspunsul CFR SA remis "Vieții libere".

Citit 9499 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 19:51

6 comentarii

 • postat de Stroe
  Marți, 20 Iulie 2021 13:39
  86.124.205.***
  La cat de urat arata gara centrala, de zici ca-i o morga supradimensionata cu pasarelele acelea gen tomberoane prabusite dintr-o era de mult apusa, gara mica e normal sa fie lasata intr-o totala paragina. Bucurati-va ca nu le-a dat prin cap s-o modernizeze, ca ar arata si mai rau.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Paul Mironov
  Sâmbătă, 17 Iulie 2021 12:08
  95.77.107.***
  Suntem un oras de mana a 5-a!
  2
  15
  Raportează
 • postat de daniel
  Joi, 15 Iulie 2021 19:24
  41.58.201.***
  Galatenii au votat PSD,si acum se plang.
  7
  14
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 15 Iulie 2021 13:00
  82.76.159.***
  Cladiri care se darama, blocuri care se taseaza si strazi care se surpa, asta e orasul Gl in sec. XXI, si un "mare" politician s-a gandit el in timp ce dormea, sa fie propus ca oras turistic.
  4
  36
  Raportează
 • postat de carmen
  Joi, 15 Iulie 2021 11:58
  195.32.91.***
  in italia sunt asemena gari de interes turistic ,se fac excursii familiare unde copii vad ,locomotive, vagoane vechi uùsi umde locuitorii vand produse proprii in vecinatate ...in tren .tot antic se fac activitati ----toate garile din munti sunt refacute ....si aceste trenuri circula doar vara si in preajma sarbatorilor de iarva ,se poate gasi pe nea goggu ..transiberian abruzzese,,-----unde ai cap se face unde NU se vede ca in india ...in putin timp asa ajungem si noi.india europei
  2
  35
  Raportează
 • postat de Orasul de alta data
  Joi, 15 Iulie 2021 10:38
  86.124.200.***
  Si gara dar si imprejurimile si drumul pana la gara Barbosi arata jalnic. Cat de pitoresc si curat aratau acestea in urma cu 20-30 de ani. Si totul functional. Gara avea si cofetarie bar. Doar wc-ul era tot la fel ca acum.
  Cat despre Gara mare ... era mai functionala vechea.
  Holul cu 8 (opt !) case de bilete, vitrate, totul la nivel, de la intrare la iesirea spre peron. Asa cum e normal sa fie si cum a ramas de exemplu la Braila (desi e regionala Galati, si aici cadem pe locul 2).
  In Gara Galati urci scari o data la intrare, apoi cobori la ghiseele ingramadite pe sub tavane joase, printre coloane masive. Urci inapoi la cota primului peron.
  Pentru celelalte peroane trebuie sa urci si sa cobori pasarele. Doar nu ai bagaje cand vrei sa calatoresticu trenul ...
  S-a pierdut avantajul de a fi gara de capat, cu acces in paralel la peroane din gara, la nivel, precum in Gara de Nord Bucuresti. Bine ca sunt mai putine trenuri si calatori.
  Si de jur-imprejurul cladirii, scari si iar scari, rampe continue si balustrazi. Acolo unde inainte era loc plat.
  Cam asta e la Galti. Cam asta va face si primaria pe aleea de la P-uri. Strica ce mai e bun si functional si durabil. Cei in drept sa hotarasca, se duc in delegatii sa vada, dar nu stiu la ce sa se uite. Si cand trec la fapte, orasul kitch-ului bine facut.
  5
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.