Parcul Cloșca, sufocat de gunoaie și de nepăsarea edililor. Abandonat de autorităţi, dar asaltat de gălăţeni
Foto: Ingrid Macovei

Parcul Cloșca, sufocat de gunoaie și de nepăsarea edililor. Abandonat de autorităţi, dar asaltat de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Tot mai multe parcuri din municipiul Galați au ajuns într-o stare dezamăgitoare, o imagine greu de privit din cauza degradării continue de la zi la zi în care acestea se află de ani de zile. Unul dintre parcurile distruse de nepăsarea oamenilor, dar și de lipsa de implicare a autorităților, este Parcul Cloșca sau Parcul lui Durbacă, așa cum îi spun gălățenii. Situat la Ultimul Leu, la întâlnirea mai multor cartiere, fiind o destinație preferată atât de familiile cu copii, cât și de tineri și vârstnici, precum și amplasament al multor sculpturi în metal care ar merita o soartă mai bună, parcul a ajuns într-o stare deplorabilă din cauza lipsei de implicare a autorităților, dar și a cetățenilor, care nu au păstrat nici curățenia, nici mobilierul încă în stare de funcționare și coșurile de gunoi.

Buruieni și gunoaie cât vezi cu ochii

Parcul Cloșca a ajuns groapa de gunoi a unor vizitatori certați cu bunul-simț, care se așază pe spătare, cu picioarele pe bănci, beau și mănâncă, lăsând în urmă mormane de gunoaie. La acest aspect au contribuit, desigur, și cei responsabili de curățenia parcului, care nu și-au mai făcut simțită prezența de ceva timp, lipsa de implicare a acestora fiind ușor remarcată doar uitându-te la marea de buruieni crescute la tot pasul. Din cauza situației insalubre din parc, și-au făcut simțită prezența și șobolanii, împreună cu câinii vagabonzi, care reprezintă un pericol pentru cei mici care vin să se joace în parc, dar și pentru oamenii care vor doar să se relaxeze pe o bancă sau printr-o plimbare, precum și pentru câinii cu stăpân, care se joacă și ei într-o zonă mai izolată a parcului. Nici zona special amenajată pentru copii nu este diferită, și aici fiind vegetație crescută alandala, gunoaie și alte dovezi ale lipsei de bun-simț, cei mici fiind expuși constant la pericole, din cauza insectelor și a maidanezilor.

Asfaltul, doar o amintire

În întregul parc, gropile își fac simțită prezența, asfaltul rămânând mai mult o amintire. Dalele si bordurile sunt și ele pe cale de dispariție, din unele au rămas doar bucăți mici, sfărâmate, iar din altele doar un spațiu gol, care lăsă în urmă o imagine tristă a dezinteresului, oferită de cei vinovați de starea degradată în care se află parcul. De altfel, la un moment dat, se începuse reabilitarea parcului, utilajele spărgând întâi pavajul existent. Ulterior, lucrarea a fost abandonată și aleile au rămas ca după război. Nici în cazul treptelor, situația nu este una fericită, multe fiind lăsate pe o parte, iar altele pierzând definitiv lupta cu timpul și rupându-se în două.

Vandalizare la fiecare pas

În general, toate parcurile au și o problemă comună, niciunul nu rămâne nevandalizat și, din păcate, nici Parcul Cloșca nu a scăpat de prezența persoanelor care şi-au făcut din asta un hobby. Lucrările de artă monumentală, realizate în cadrul uneia dintre taberele de sculptură în metal pentru care Galațiul este recunoscut, au fost și ele victime ale distrugerilor, toate fiind mâzgâlite cu desene tip graffiti, la fel ca gardul împrejmuitor, din care unele plăci sunt dărâmate. Se pare că, dacă tot e plin de deșeuri aruncate pe jos, cineva a crezut că și coșurile de gunoi sunt inutile, așa că "binevoitorii" au distrus şi câteva pubele. Băncile nu au scăpat nici ele de vandalii care au simțit nevoia să le distrugă sau să le mâzgâlească.

Situat într-o zonă bună, agreat pentru umbra deasă din timpul verii, dar și pentru aleile mai ferite, Parcul Cloșca ar putea fi o adevărată oază de frumos, cu condiția să fie refăcut și curățat cât mai repede, dar să nu fie nu sufocat de betoane, așa cum s-a procedat în zonele Spicu şi Trei Star. Sperăm ca autoritățile să asculte doleanțele gălățenilor și să ia măsuri. 

Citit 11349 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 23:55

9 comentarii

 • postat de Bibucul
  Vineri, 01 Octombrie 2021 08:37
  193.231.148.***
  Pe bune? E vinovat PSD-ul de lipsa de educație a progeniturilor voastre care vandalizează banci și coșuri de gunoi, îi chinuie talentul și mâzgălesc sau se pipăie și se freacă prin parc? Acel parc era odată loc de relax și distracție pt copii, părinți și bunici, acum colcăie de boschetari, aurolaci și adolescenți care vorbesc și se poartă obscen.
  13
  16
  Raportează
 • postat de tutti fruti
  Duminică, 26 Septembrie 2021 18:14
  5.13.208.***
  Se va vedea la vot , crede ca sa-mi scoata ochii cu partea Siderugistilor si restul orasului ca in cocina de porci?
  5
  19
  Raportează
 • postat de Mircea popescu
  Duminică, 26 Septembrie 2021 14:38
  5.13.168.***
  La fel este si cel de la turnul de televeziune. Nu mai merge nici iluminarea, bancile sau furat cu totul iar aleile sunt distruse.
  2
  20
  Raportează
 • postat de carmen
  Duminică, 26 Septembrie 2021 10:59
  195.32.91.***
  se vede ca nu sa facut nimiccccccccc ,daca erau camere de supraveghere cum face piedone in bucuresti nu mai erau pungi ,,,,dar parcul arata asa din nepasarea autoritatilor in ani ,daca nu faci curat in casa cum ajunge casa dupa 5 ani ,asa si cu parcurile ...in plus ,nu exista la noi, mentalitatea de calitate ...
  5
  23
  Raportează
 • postat de Gigi
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 18:23
  109.166.130.***
  PSD = dezastru , nesimtire , lene ...
  10
  28
  Raportează
 • postat de Nicu
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 17:30
  5.13.145.***
  Intreb de curiozitate,
  Cei 5 care a-ti dat NU (si cati o sa mai fiti daca o sa fiti) CE EXPLICATII AVETI PENTRU STAREA DEPLORABILA A PARCULUI ? Daca parcul se chema PUCHEANU ia sa vezi ce emblematic arata !!!!!
  7
  18
  Raportează
 • postat de ro
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 11:29
  5.13.141.***
  Inca o pata pe obrazul primarie, de parca n-ar avea destule. Dar nesimtirea autoritatilor este fara masura. Noi nu uitam.....
  8
  36
  Raportează
 • postat de Alin-Răzvan Podaşcă
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 09:55
  5.13.210.***
  N-aţi făcut poză şi la podul dărâmat. Eu atunci când vroiam să ajung din Micro 19 în Ţiglina I câştigam vreo zece minute traversându-l, dar acum nu mai pot face asta.
  3
  40
  Raportează
 • postat de Nicu
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 01:43
  5.13.145.***
  NORMAL. Daca este poreclit "Parcul lui Durbaca" !
  10
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.