În Joia Mare, ÎPS Casian a spălat picioarele „micilor ucenici” (FOTO și VIDEO)
Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

În Joia Mare, ÎPS Casian a spălat picioarele „micilor ucenici” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită, conform tradiției din Biserica Ortodoxă, rânduiala spălării picioarelor, drept pildă de dragoste și urmare a îndemnului dumnezeiesc la smerenie și iubire față de aproapele nostru.

Catedrala Arhiepiscopală Galați este unul dintre puținele lăcașuri de cult din țară unde, în ultimele trei decenii, an de an, neîntrerupt, s-a făcut această actualizare a faptei Mântuitorului Iisus Hristos și îndemn față de ucenicii săi.

”Voi Mă numiți pe Mine Învățătorul și Domnul și bine ziceți, căci sunt. Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora. Pildă v-am dat vouă, ca și voi să faceți așa cum v-am făcut Eu vouă” (Ioan 13, 13-15).

Andrei, Ioan, Mihai, David, Daniel şi ceilalţi, până la doisprezece, au fost, în mijlocul credincioșilor din Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, ”micii Apostoli” ai nevinovăției și gândului curat, neîntinat de vrajbă sau răutate față de cei din jur. ”Ucenicii”, nu mai mari de opt ani, veniți din patru comune gălățene - Rediu, Plevna, Suhurlui și Cuca - au fost pentru gălățeni mesagerii înnoirii, curățirii sufletești, premergătoare Luminii pe care o primim în suflet odată cu Învierea Domnului.

”Și Mântuitorul a spus adesea să fim la suflet, atunci când ne rugăm, precum copiii! Relația între copii și părinte este una de iubire și aceeași relație de protecție și iubire ne-o împărtășește Dumnezeu, indiferent de vârsta noastră. Avem, așadar, această posibilitate toți - să ne unim cu acești copii, în curățenia sufletului, a minții și a inimii”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În cadrul slujbei, cei 12 copii au primit Sfânta Împărtășanie, după care și-au împlinit menirea de ”mici ucenici” și luminători ai bisericii. La momentul liturgic cuvenit, urmând cuvintele din Scriptură privind faptele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu un ştergar, a pregătit apa cea curățitoare şi a săvârşit ritualul spălării picioarelor celor 12 ”mici ucenici”.

În același timp, ÎPS Casian ne-a îndemnat să încercăm să pătrundem înțelesul tainic al pildei Mântuitorului și să nu cădem pradă unei ”teatralizări” a acestui ritual cu profunde semnificații spirituale. ”Spălarea picioarelor are în vedere o curățire totală - spirituală și trupească. Așa și facem! Iar slujba ne spune, în primul înțeles, să curățim gândurile. În al doilea rând, să ne sfințim sufletele. În al treilea rând, să îndepărtăm praful păcatelor noastre, cum îndepărtăm în casă praful din locurile în care se așază el. Și în al patrulea rând, să învățăm de la Domnul, că și cel mai mic este la fel de important precum cel mai mare. Mântuitorul nu a separat oamenii între mari și mici, ci El, care este Cel mai Mare, a luat locul celui mai mic, pentru ca între cel mai mic și cel mai mare să se așeze comunicarea, frățietatea și dragostea!”, a arătat în cuvântul său de învățătură ÎPS Casian.

Un gând a fost îndreptat și spre cei care, din diverse pricini - fie boală, fie bătrânețe sau singurătate, fie pribegie în alte locuri ale lumii - nu au putut fi în aceste zile în biserică, pentru a primi darurile duhovnicești aduse de slujbele premergătoare Învierii Domnului.

”De la creștin la creștin, de la român la român, oriunde ne-am afla, între noi există o cale de Lumină. Să o urmăm și nu vom fi niciodată singuri, nici întristați și nici uitați”, a mai arătat ÎPS Casian.

Din Joia Patimilor, Mântuitorul Iisus Hristos începe urcușul spre Învierea noastră. Să ne oprim, așadar, din tumultul cotidian și să cugetăm măcar o clipă la cele ce au împlinit veșnicia. Să încercăm să ne ridicăm deasupra firii omenești mereu șovăitoare, pentru a primi cu bucurie Lumina și vestea mântuirii noastre.

 

 

Citit 9649 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 17:23

2 comentarii

  • postat de ICTosca
    Joi, 20 Aprilie 2023 18:10
    5.13.173.***
    Daca tot se caieste ( coieste...come se dice ) trebuia sa-i faca si manichiura maicii Veronica ( aia pe care a dus-o la ginecolog, din banii "turnatoriei" sale de securici )
    0
    0
  • postat de Ady
    Joi, 20 Aprilie 2023 07:33
    92.86.16.***
    el si cu iliescu ce mai rezista din vechea garda :)
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.