Pelerinajul de Florii, la Galați - Domnul Ceresc „a intrat în Ierusalim” pe Calea Domnească (FOTO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Pelerinajul de Florii, la Galați - Domnul Ceresc „a intrat în Ierusalim” pe Calea Domnească (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfăşurat sâmbătă, 16 aprilie, tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

La Galați, Calea Domnească, drumul pe care îl urmau voievozii în vremurile de odinioară, s-a deschis larg în Pelerinajul de Florii pentru a-l primi pe Domnul Ceresc, venit să intre în ”cetatea” inimilor noastre, pentru a birui moartea și a ne dărui viața veșnică.

Pelerinii s-au adunat cu mic, cu mare, fiecare purtând ramuri de salcie și florile recunoștinței, în preajma bisericii ”Vovidenia”, pentru a urma apoi, în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală, icoana Intrării Domnului în Ierusalim.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice a Sărbătorilor Pascale.

Pe esplanada Catedralei, pelerinii au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim și a săvârşit slujba de binecuvântare a florilor și ramurilor înverzite, simbol al întâmpinării Domnului.

Și pentru că trăim vremuri în care cumplita amenințare a războiului planează asupra lumii, iar Galațiul a deveni casă pentru refugiații care fug din calea distrugerilor din Ucraina, preoți și pelerini deopotrivă, împreună cu IPS Casian, s-au rugat pentru pacea între oameni și între popoare.

”Doamne Iisuse Hristoase, Izvor al Vieții și al Păcii în Cer și pe Pământ, revarsă darul Păcii Tale în lumea tulburată de ură și de război, stinge neînțelegerile și învrăjbirea între oameni și revarsă în inimile tuturor smerenia, pacea și bunătatea. Liniștește pe cei războinici și dăruiește-le înțelepciune. Dăruiește ajutor celor suferinzi, ocrotire celor refugiați sau în primejdie și mângâiere celor înstrăinați și întristați. Iar nouă tuturor, dăruiește-ne voința și puterea de a ajuta cu toată inima pe semenii noștri care suferă din pricina războiului”, s-a rugat IPS Casian împreună cu preoții și pelerinii.

E bine acum, în vremuri atât de aspre, să ne amintim că ”Fericiți sunt făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema!”.

Sărbătoarea Floriile este una a speranței, iar sfințirea florilor ce vor fi puse alături de icoane simbolizează că stă în puterea noastră să alungăm vrajba și să punem la loc de cinste în inimile și casele noastre frumusețea smereniei, credinței și a iubirii de semeni.

Despre toate acestea a fost vorbit IPS Casian în cuvântul de învățătură adresat sutelor de credincioși adunați pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Iar faptul că, la Pelerinajul de Florii, au participat în număr mare tinerii - elevi din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos - alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, de asemenea, un semn de speranţă şi o dovadă că dragostea creştină are, în interiorul Bisericii, rădăcini adânci, ce rodesc an de an în tinerele vlăstare.

”Voi sunteți ”florile” acestei sărbători”, a subliniat IPS Casian, adresându-se credincioșilor. ”Să păstrați mereu în suflete frumusețea și lumina acestei zile!”

Iar pentru ca bucuria să fie deplină, elevii din județul Galați care s-au remarcat prin rezultatele la olimpiadele școlare au fost invitați ”la scenă deschisă”, pe treptele Catedralei, pentru a fi felicitați și premiați cu mici daruri din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos. ”Sunt flori între flori!”, i-a lăudat IPS Casian, în aplauzele credincioșilor.

Pelerinajul de Florii de Galați adună de la an la an tot mai mulți participanți, unii veniți chiar de departe pentru a fi prezenți la această sărbătoare. Dar procesiuni similare au avut loc și alte localități din Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum cele din localităţile Tecuci, Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca, la rândul lor un prilej de mare bucurie pentru credincioși.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 14949 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2022 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.