Un imens eșafodaj metalic este ridicat, în aceste zile, pe strada Domnească nr. 24. Este, practic, un uriaș puzzle, calculat și asamblat în așa fel încât să confere siguranță celor două fațade care vor rămâne din Palatul „Simion Gheorghiu” pe tot parcursul execuției lucrărilor de consolidare și renovare a imobilului de patrimoniu. Aproape o sută de tone de construcții metalice sunt manipulate și montate în condiții de circulație intensă, cu șoferi care nu prea țin seama de restricțiile specifice unui șantier.
Despre etapele construcției şi despre lucrările care trebuie executate cu precizie chirurgicală - pentru a nu pune în pericol nici imobilul degradat, nici constructorii - am discutat cu șeful de șantier, inginerul Mihai Băițan, de la compania Rovis Lider.
Chiar și pentru un profan în construcții - așa cum mă consider - era limpede că punerea în operă a proiectului european de „Renovare integrată - Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24 - proiectare și execuție”, de către Asocierea Rovis Lider SRL - Servland SRL - ATU Consulting SRL, nu va fi o lucrare obișnuită. În primul rând, din cauza riscurilor pe care le implică o construcție șubredă și nesigură! Iar în al doilea rând, din cauza spațiului restrâns de intervenție, al șantierului în sine, deschis în mijlocul Galațiului, pe o stradă intens circulată. Despre ambele realități m-am putut convinge miercuri, când am avut ocazia unei incursiuni în șantier, alături de șeful de șantier.
Furată, arsă, umplută cu gunoaie
„Acum e curată! Am strâns din ea circa 60 de metri cubi de deșeuri menajere, fără vreo legătură cu construcția”, ne-a spus inginerul, îndată ce am intrat în zona de protecție a șantierului. În prima etapă, 120 de metri pătrați de acoperiș, care se putea prăbuși în orice moment, a trebuit demolat, ca să se poată intra și lucra în siguranță în interiorul ruinei.
„Nu numai că au furat tot ce s-a putut fura. S-a furat mai mult decât mi-aș fi putut închipui: și-au furat podelele! Au dat și foc... S-au furat până și cablurile din pereți! Acolo pare că am tras noi trasee de cabluri, dar ele sunt furate. Clădirea este acum în siguranță. Păcat că s-a ajuns la o asemenea distrugere!”, ne spune șeful de șantier.
Imaginile din interior, pe care vi le prezentăm, sunt mai grăitoare decât orice descriere...
Săpături la cinci metri adâncime
„Nu e o lucrare de construcții obișnuită, unde faci o săpătură generală, un radier general, vii cu un excavator mare, ai făcut 1.500 de metri cubi și ai plecat. Totul se face punctual, e chirurgicală, practic, lucrarea. Fiecare etapă presupune o muncă într-un anumit loc. În Galați, în ultimii 35 de ani, sigur nu s-a mai făcut așa ceva!”, ne explică șeful de șantier.
Prima etapă a execuției - etapa de subzidiri și cămășuiri - a presupus ploturi între doi și patru metri lungime, în condițiile în care parte din utilități au rămas în funcțiune. Practic, s-a săpat pe sub casă, între doi și patru metri lungime, la o adâncime de aproximativ cinci metri față de sol. Totul pentru a conferi siguranță fundațiilor celor două fațade ce vor rămâne - cea de pe strada Domnească și cea de pe Nicolae Gamulea - și pentru a avea legătura cu radierul general al viitoarei construcții.
„Etapa următoare este sprijinirea provizorie, care va rămâne pe poziție până la apariția noii clădiri”, ne informează șeful de șantier.
Eșafodajul provizoriu e „proiect la proiect”
Constructorii estimează că montajul acelui eșafodaj metalic, care va sprijini cele două fațade, va dura o lună. Desigur, dacă vremea nu ne va oferi surprize. Nu gerul, ci umiditatea ar fi o problemă, când oamenii trebuie să lucreze la 18 metri înălțime!
Tot acel eșafodaj provizoriu este o construcție în sine! „E un puzzle din confecție metalică, calculat și asamblat în așa fel încât să confere siguranță celor două fațade, pe tot parcursul execuției”, aflăm de la șeful de șantier, care ne prezintă schița lipită pe un zid.
Sunt aproape o sută de tone de construcții metalice, montate în condiții de circulație intensă, pentru că șoferilor nu prea le pasă de restricțiile de pe strada Domnească. Stradă pe care circulă și troleibuzele, motiv pentru care au trebuit luate măsuri speciale: „Avem o colaborare foarte bună cu Biroul Investiții din Primărie, iar domnii de la Transurb au fost extraordinari. Pericolul era ca, apropiindu-ne de liniile de troleu, să se formeze arc electric. Dar au venit, au relocat ce era nevoie și au ținut cont de doleanțele noastre. Nu numai montajul acesta a ridicat probleme, ci toată partea de execuție de până acum!”, ne spune șeful de șantier.
Constructorii au la dispoziție un spațiu foarte restrâns pentru întregul șantier. Cam într-un metru pătrat trebuie să se desfășoare... Miercuri, de pildă, un ansamblu a fost ridicat și trecut peste clădire.
„Echilibristică” pe acoperiș
După sprijinirea provizorie exterioară, se va trece la demolarea propriu-zisă. Au mai rămas aproximativ 500 de metri pătrați de acoperiș, iar operațiunea îndepărtării lui va fi delicată și cu riscuri: „Trebuie să ridicăm acel acoperiș șubrezit și degradat, și să-l dăm jos. Va fi făcut cu un mix de utilaje foarte grele, adică acele macarale, și cu muncă manuală, ceea ce e un paradox. Practic, el va fi dezasamblat bucățică cu bucățică”, ne spune inginerul Băițan.
„Sperăm să-i redăm gloria de altădată!”
După demolări va fi executat și la interior un sistem de sprijinire, până la ranforsarea fațadelor: „Aceste fațade se vor reface cu cele mai noi materiale de pe piață. Arhitectura rămâne aceeași, dar vor fi consolidate. Avem plasă de armare, avem rășini speciale, toate fisurile vor fi tratate. Tâmplăria e una deosebită. Practic, prin sistematizare, se va păstra exact aspectul de la 1923. Sperăm să-i redăm gloria de altădată!”, ne-a mai spus șeful de șantier, inginerul Mihai Băițan.
Imobil de patrimoniu, Casa „Simion Gheorghiu” de pe strada Domnească nr. 24 ar urma să găzduiască, după renovare, un hub IT. Valoarea contractului este de 17.837.082 de lei fără TVA. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, atrasă de Primăria municipiului Galați.