Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Piaţa Energiei, cartier cu palmieri exotici şi probleme româneşti
Foto: ”Viața liberă”, Florin Răvdan

Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Piaţa Energiei, cartier cu palmieri exotici şi probleme româneşti
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Forfotă. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine zona numită "Piaţa Energiei", dar pe care gălăţenii o ştiu mai bine cu numele de "General". O intersecţie circulată, prin care trec maşini, tramvaie, autobuze, biciclete şi mii de oameni zilnic, dar al cărei aspect nu s-a mai schimbat, cu adevărat, de ani buni.

Trotuarele sunt la fel de crăpate, spaţiul verde este la fel de neîngrijit, iar gropile din asfalt sunt, deja, parte integrantă în peisaj. Nici oamenii nu s-au schimbat, iar acum, la venirea frigului, îşi ţin capetele plecate, privirea în pământ, arătând trişti. De fapt, spun unii, mersul cu privirea în jos se datorează gropilor care trebuie evitate şi a gunoaielor în care nu trebuie să calci. "Mai ales în rahatul de câine, că greu se mai ia de pe pantofi. Şi miroase", ne-a zis un domn. Nu îl putem contrazice, pentru că rar vedem şi noi un stăpân de patruped care strânge după animăluţul său. "Voi strânge când nu vor mai fi câini vagabonzi pe stradă", e replica preferată a acestora, replică ce sună aproximativ ca "dacă oraşul e plin de gunoaie, ce mai contează unul în plus aruncat de mine?". Puterea exemplului nu a ajuns încă peste tot. 

Palmierii, elementul de noutate 

Odată cu începerea lucrărilor de reabilitare în micuţul parc de la Elice, palmierii din zonă au trebuit să fie mutaţi undeva, aşa că autorităţile locale au găsit de cuviinţă să îi ducă în intersecţia de la General. "E ca şi cum ai da cu parfum într-o toaletă nespălată. Degeaba avem palmieri, dacă avem un cartier plin de gropi, gunoaie, câini maidanezi şi fără prea multe locuri de parcare", ne-a explicat un bărbat.  

Modernizarea, un vis îndepărtat

Când vine vorba de schimbare, oamenii sunt, deja, reticenţi. "Ce să se mai schimbe? Ne plângem an de an de aceleaşi probleme şi nu ne bagă nimeni în seamă. În campania electorală se interesează toţi, fac promisiuni, spun că vor asfalta, că vor face nu ştiu ce lucruri, iar când se văd în funcţii uită de oamenii care i-au votat. De s-ar face o lege prin care aleşii să poată fi înlăturaţi din funcţie când nu îşi fac treaba, altfel ar sta lucrurile. Până atunci, toată lumea se bate la ciolanul puterii”, ne-a explicat un gălăţean cu ştate vechi în cartier.

ATENŢIE! Se surpă intersecţia de la General

Pe locul unde a stat, până acum câteva săptămâni, chioşcul de ziare al "Vieţii libere", se ițește acum o groapă destul de mare, iar oamenii spun că nimeni nu a luat nicio măsură. "I-am atenţionat pe cei de la Ecosal, care vin să strângă gunoiul, să spună mai departe, dar nu s-a luat nicio măsură. Cred că trebuie să aşteptăm să se rupă jumătate de stradă ca să se facă ceva", ne-a spus o doamnă de la un magazin din zonă.

Un alt cetăţean a anunţat că este dispus să meargă şi mai departe. "O să aduc o roabă de pământ, să plantez flori în groapă, poate se prind şi ăştia din primărie sau cine se ocupă de domeniul public că nu e în regulă să laşi o groapă aşa. Păi, dacă nu se muta chioşcul de ziare, o găseam pe doamna de acolo cu ghereta în groapă. E normal?", a conchis bărbatul.

Staţiile de autobuz nu au refugii

Problemă a întregului oraş, deja, faptul că în Piaţa Energiei nu există refugii în staţiile de autobuz este cu atât mai grav cu cât zona este sub lumina şi câldura soarelui aproape toată ziua. Oamenii se adăpostesc care cum pot prin puţinele cotloane umbrite, însă atunci când ajunge în staţie mijlocul de transport sunt nevoiţi să alerge pentru a prinde autobuzul. Aceştia cer primăriei montarea unor refugii, pentru adăpostirea de razele fierbinţi ale soarelui.

Fără garaje ar fi mai multe locuri de parcare

Indiferent unde te uiţi, în Piaţa Energiei nu ai loc să îţi parchezi maşina. Cel puţin nu după-amiaza, când toţi locatarii zonei sunt acasă. Deşi şi dimineaţa este destul de greu, pentru că trotuarele, zonele din faţa garajelor şi puţinele locuri de parcare sunt deja ocupate.  "Am auzit că primăria vrea să traseze locuri de parcare şi să ne pună să plătim. Păi, pe ce să plătesc? Pe trotuar? Să facă domnule o parcare cum trebuie, să dărâme garajele, eventual să facă un spaţiu amenajat frumos, cu acoperiş, să nu plouă în parcare. Aşa mi s-ar părea normal. Nu să ne ceară 150 de lei pe două linii trase pe asfalt", ne-a explicat Mihai Dumitreasca, un bărbat cu care ne-am întâlnit în zonă. 

Zece maşini pe metru pătrat 

Problema locurilor de parcare în acest cartier este una stringentă, dat fiind că numărul maşinilor a crescut simţitor în ultimii ani. "Parcă toată lumea are maşină. Nu mai ai loc să arunci un ac în faţa blocului. Şi e păcat, pentru că spaţiu ar fi. Cred că, dacă s-ar renunţa la garaje, am avea loc pentru cel puţin 1.000 de maşini. Lejer! Până atunci, să mă ierte Dumnezeu, dar avem zece maşini pe metru pătrat. Metaforic vorbind!", ne-a mai spus Mihai Dumitreasca. 

Parcări pe pistele de biciclete

Pe strada Tecuci, spre exemplu, recent redeschisă, şoferii folosesc pe post de parcare până şi pistele de biciclişti. "Degeaba le-a pus delimitările alea, pe români nu îi civilizezi decât cu amendă. E drept, şi pista e făcută prost, că se termină brusc şi  nu mai începe nicăieri. Ce ar trebui să facă biciclistul de acolo? Să zboare?", ne-a mai spus un bărbat. 

În urma sesizărilor făcute de "Viaţa liberă", dar şi în urma amenzilor date de Poliţia Locală, primăria Galaţi a montat limitatoare pentru a delimita pistele de biciclişti de şosea. Cu toate astea, mulţi şoferi trec fără probleme peste ele, şi îşi lasă maşinile parcate pe locurile unde ar trebui să circule bicicletele.

La punctele de colectare, mizerie cât cuprinde

La întâlnirea cu cititorii a venit şi doamna Cristea Matei Paula, o doamnă care ni s-a plâns că în spatele blocului dânsei, la punctul de colectare al gunoiului, este mizerie totală. "Am mers şi în alte ţări şi am văzut cum stau lucrurile. Nu mi se pare normal ca la ghenă să fie cutii de carton, plastic, hârtii împrăştiate, deşi se poate colecta separat, preferenţial. Cred că se impun amenzi celor ce nu păstrează curăţenia", ne-a explicat femeia. De altfel, dânsa crede că singura metodă de control este montarea unor camere de supraveghere video, pentru a putea fi identificaţi cetăţenii care fac mizerie. "Englezii spun că le-au trebuit trei secole pentru a se civiliza. Nouă cât ne mai trebuie?", a conchis Cristea Matei Paula.

Gunoi lăsat la întâmplare

Există suficiente zone în care gunoiul acoperă asfaltul și degajă un miros îngrozitor. Cu toate acestea, se pare că vina nu este a celor de la Ecosal care pot fi văzuți făcându-și datoria. Vina aparține celor care nu au simț civic  și care, în loc să își ducă deșeurile la coșul de gunoi, le aruncă în plină stradă fără rușine. Astfel, se confirmă teoria doamnei Cristea Paula, conform căreia doar cu amenzi se pot civiliza gălăţenii.

În parc, la fel ca în pădure

Dacă locuiești în cartierul Piața Energiei și ești în căutarea unui loc de joacă pentru copilul tău, eventual îți și dorești să fie curat, cu iarba tunsă, atunci nu ai noroc! În parcurile din această zonă abundă iarba și buruienile care te fac să crezi că ești în natură, la pădure și nu într-o zonă urbană. Soluția nu este resemnarea, ci sesizarea și mobilizarea autorităților locale. Poate în acest fel vor avea și copiii un spațiu în care să își consume energia în siguranță.

Micile chioşcuri din cartier zac părăsite

Una dintre problemele zonei o constituie chioşcurile abandonate, adevărate monumente de praf şi rugină. Din ce ne-au spus oamenii, şi-ar dori ca acestea să fie demolate, pentru că sunt un real pericol pentru cei mici. "Copiii se joacă, ba cu mingea, ba se aleargă. Se pot tăia în sticla spartă a geamurilor fostelor chioşcuri, se pot lovi, nu e normal. Ar trebui să fie dărâmate, dacă oricum nu se mai face nimic în locul lor", a conchis un bărbat.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele probleme cu care se confruntă aceştia în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 6 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Spicu, pentru a ne spune ce neplăceri sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 11250 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2017 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.