Cartierul Spicu. O zonă de care nu mai are grijă nimeni (FOTO)

Cartierul Spicu. O zonă de care nu mai are grijă nimeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Câini vagabonzi, buruieni, pavele sparte, maşini parcate pe unde a apucat fiecare, staţii de autobuz în soare şi gunoaie aruncate la voia întâmplării. Zonă de impozitare zero, cartierul Spicu este unul dintre cele mai vechi ale oraşului şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai neîngrijite.

Aproape că nu există cartier în Galaţi care să nu arate rău. Dacă în alte zone, însă, oamenii mai păstrează speranţe pentru un aspect mai îngrijit, în centrul oraşului nu mai există nimic. "Degeaba ne plângem, că oricum nu se schimbă nimic" a devenit de prea mult timp laitmotivul oamenilor din cartier. Şi nu poţi să nu le dai dreptate.

Autorităţile sunt surde

Este a patra oară când ajung în zonă pentru a sta de vorbă cu locuitorii şi problemele sunt aceleaşi, nerezolvate de atât timp. "Am tot zis despre refugiul din staţia de autobuz de la Spicu. S-a făcut ceva? Nimic. Apoi, de câinii vagabonzi. Iarăşi nimic! Piaţă nu avem, locuri suficiente de parcare - iarăşi nu, pavelele din parcul de la Nespălata sunt tot rupte, artezienele astea nu au mai fost înfrumuseţate de ani buni, iluminatul public are probleme, buruienile cresc necontrolat, golanii stau tot nestingheriţi, seară de seară, în faţa blocurilor, mizeria de pe aleea pietonală de la P-uri este în floare... Mai zic? Ce rost are să ne mai plângem, dacă oricum autorităţile sunt surde la problemele noastre?", ne-a spus Ioan Georgescu, un domn care locuieşte în zonă din anii '70.

Lipsa locurilor de joacă, problemă mare

În ultimii ani, maidanele din cartier au lăsat locul maşinilor, astfel că cei mici care vor să bată mingea mai au acum un singur loc la dispoziţie: aleea pietonală de la P-uri. "Este o gălăgie infernală aici seara. Vrei să ieşi să iei aer, să mai stai de vorbă cu un vecin, dar nu poţi pentru că la doi paşi de tine bat copiii mingea. Vina nu e a lor, ci a celor care s-au gândit să desfiinţeze maidanele din cartier", ne-a mai spus bărbatul.

Altfel, cartierul este în continuare sufocat de maşini şi de garaje, iar oamenii abia mai au loc pe stradă, darămite pe trotuar...

Lipsa locurilor de parcare, o problemă gravă

Îngrijoraţi de iniţiativa autorităţilor locale de a taxa parcarea rezidenţială, mai mulţi locuitori din zona centrală ne-au contactat, în speranţa că celor responsabili cu acest proiect "le va veni mintea cea de pe urmă". "Ideea în sine nu este rea, dar nu avem suficiente locuri de parcare în cartier pentru câte maşini sunt. Ce se va întâmpla? Spre exemplu, în spatele blocului L, din centru, maşinile se parchează peste tot. Lângă trotuare, pe trotuare, jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă, etc. Unii chiar îşi pun maşina în grădina din faţa blocului. Alţii îşi rezervă deja locul de parcare, cu bolovani sau direct cu marcaje pe stradă. Ce vor face cei care nu vor apuca să închirieze un loc de parcare? Unde îşi vor duce maşina?", ne-a scris un domn, care a dorit să rămână anonim.

Artă urbană sau vandalism?

Chiar dacă, din punct de vedere legal, graffiti este o formă de infracţiune, iar cei prinşi pot fi amendaţi şi puşi să cureţe zonele vopsite, pereţii blocurilor din cartier sunt plini de diverse forme de artă urbană, de la declaraţii de dragoste la înjurături sau mesaje de susţinere pentru diverse echipe de fotbal, ori, pe alocuri, adevărate opere de artă.

Pasajul subteran din centrul oraşului, ameninţare pentru trecători

Deşi de ani buni se vorbeşte despre starea avansată de degradare în care se află, pasajul subteran din centrul oraşului a fost ocolit de autorităţi, iar singurele proiecte care l-au vizat au rămas doar pe hârtie. Acum, Primăria îşi propune din nou să reabiliteze zona. Rămâne de văzut dacă va reuşi! 

Ultimul material despre pasajul de subtraversare din centrul oraşului a fost scris la finalul lunii mai. De atunci, singurul lucru care s-a mai schimbat a fost mărimea găurii din plafon, dar şi faptul că una dintre benzile metalice ale scărilor de piatră s-a desprins şi pare că abia aşteaptă să pună piedică cuiva.

Sesizările oamenilor au rămas fără răspuns

"Am scris de mai multe ori Primăriei pe acest subiect, însă nu am primit decât răspunsuri vagi, de genul vom face, vom investi, vom repara. Când şi cu ce bani, nu ni s-a spus niciodată. Este trist, pentru că acel pasaj este, deja, un pericol. Pe partea dinspre hotelul "Dunărea", plafonul este rupt pe alocuri, iar atunci când plouă faci duş la intrarea în pasaj. Stau şi mă gândesc că nici restul plafonului nu este extraordinar de bun, pentru că arată uşor curbat", ne spunea, la final de mai, Neculai Oprea, un cetăţean care locuieşte în zona centrală.

"Cui să ne mai plângem? Sediul partidului din care face parte domnul primar este chiar aici, lângă pasaj. Dacă dumnealui nu are timp să vină, poate măcar consilierii dânsului, consilierii locali, cineva. Sau chiar nu se vede starea în care a ajuns acest pasaj?", se întreabă retoric şi Ioan Georgescu.

Reabilitarea mai are de aşteptat

"Pasajul subteran din piaţa Domnească este prins într-un amplu proiect de reabilitare a întregii zone centrale, care include şi aleea pietonală de la P-uri. Cel mai probabil, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect va fi pusă în discuţie la următoarea şedinţă de Consiliu Local, de la finalul acestei luni. Cât va costa acest proiect, nu ştim momentan, urmând să fie făcut un studiu care să determine acest lucru", ne-a explicat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, acum mai bine de o lună. De atunci, însă, nu s-a schimbat nimic în bine.

Cartierul Spicu are nevoie urgentă de piaţă

Piaţa din apropierea Şcolii Nr. 26 a fost construită la începutul anilor 2000, în locul terenului de fotbal pe care se jucau copiii zonei. Astăzi, însă, nu mai există nici teren de fotbal şi nici piaţă, pentru că în clădire nu mai sunt comercianţi, iar la tarabe abia mai găseşti unul sau doi oameni. "Cred că e din cauza preţurilor de chirie sau ceva, că altfel nu îmi explic. O piaţă aici este extrem de benefică pentru noi, pentru că nu mai trebuie să mergem tocmai în Piaţa Centrală. Aşa cred că ar trebui să fie în fiecare cartier, numai că nu există interes. Se cer preţuri prea mari la chirii, poate, şi de asta nu se înghesuie comercianţii. Bine că avem supermarketuri, cu alimente procesate", s-a plâns un cetăţean.

Rablele abandonate ocupă locuri de parcare

În fuga după un loc liber de parcare, locatarii din zona Spicu se plâng că rablele abandonate ocupă spaţiul din faţa blocurilor de ani de zile şi că nimeni nu ia vreo măsură. "Chiar nu se pot muta maşinile astea de aici? Să fie duse la fier vechi, din partea mea. Nu de alta, dar sunt periculoase şi pentru copii, pentru că se joacă pe aici şi se pot tăia în tabla ruginită", ne-a spus o doamnă. Conform legii, dacă toate taxele sunt achitate pentru respectiva maşină, ea nu poate fi mutată.

Unda verde încă le dă bătăi de cap oamenilor

Noile semafoare din cartier sunt inutile, spun cetăţenii, care ar dori semaforizare tocmai unde aceasta nu există. "S-a montat semafor între Hotelul "Galaţi" şi Hotelul "Dunărea". De ce? Semafor ar fi necesar aici, la Spicu, pentru că opresc foarte rar şoferii care vin dinspre faleză ori din partea cealaltă. Şi, de multe ori, noi trebuie să alergăm pe trecerea de pietoni. Nu e normal!", a conchis Ioan Georgescu.

Poarta Turcească, sufocată de bălării

Un monument istoric al oraşului - Poarta Turcească - zace uitat printre buruienile înalte. Acest fapt ne-a fost adus la cunoştinţă de un locatar al blocului Cocor, extrem de mâhnit că un vestigiu istoric nu este deloc îngrijit de autorităţi. "Aici ar putea fi făcut un parc, ceva, poate cu o arteziană. În schimb, buruienile sunt lăsate să crească necontrolat, de găsim şobolani cât o pisică prin iarba asta", ne-a explicat cetăţeanul.

Joi, venim la Baia Comunală

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 13 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Băii Comunale, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva.

În caz de nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

 

       

        

       

       

       

Citit 10668 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iulie 2017 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.