UPDATE. Încă doi jurnaliști uciși și unul rănit în apropiere de Kiev

UPDATE. Încă doi jurnaliști uciși și unul rănit în apropiere de Kiev
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Postul american de televiziune Fox News a anunţat uciderea unui alt membru al echipei sale din Ucraina, jurnalista Oleksandra Kuvshinova, în vârstă de 24 de ani. Aceasta a fost ucisă la Horenka, în apropiere de Kiev, împreună cu colegul ei cameramanul Pierre Zakrzewsk, în timp ce corespondentul Benjamin Hall a fost rănit.

Vehiculul echipei de jurnalişti a fost vizat de focuri de armă în timp ce realizau un reportaj pentru Fox News.

Oleksandra Kuvshinova era o jurnalistă locală care lucra de o lună pentru Fox News.

Fox News confirmase anterior că Pierre Zakrzewsk, cameraman în vârstă de 55 de ani, a fost ucis luni. Televiziunea americană a declarat că a aşteptat până să anunţe moartea lui Kuvshinova din consideraţie pentru familia acesteia.

Stabilit la Londra, Pierre Zakrzewski era un obişnuit al teatrelor de război - Irak, Afganistan, Siria. El este al cincilea jurnalist şi al doilea reporter străin ucis de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a condamnat marţi uciderea în Ucraina a celor doi jurnalişti, subliniind că presa "nu ar trebui să fie niciodată vizată”. Jurnaliştii joacă un rol vital în diseminarea informaţiilor în timpul conflictelor şi nu ar trebui să fie niciodată ţinta unor atacuri", a declarat directoarea generală a UNESCO într-un comunicat.

Pe de altă parte, Rusia pare a fi făcut în mod deliberat un obiectiv din eliminarea jurnaliștilor, pentru a împiedica diseminarea informațiilor din zonele de război.

În total, de la începutul ostilităților, cinci jurnaliști au fost uciși și peste 30 au fost răniți în timp ce încercau să relateze despre evenimentele din Ucraina. (Ovidiu Amălinei )


Un jurnalist de la New York Times a fost ucis în Ucraina. Un jurnalist al New York Times a fost ucis duminică, în apropiere de Kiev, după ce forțele ruse au deschis focul asupra unui autoturism, a confirmat șeful poliției din regiune, relatează The Guardian. El se afla în Irpin, alături de un coleg care a fost și el rănit, pentru a filma evacuarea civililor ucraineni.

Jurnalist video premiat de-a lungul carierei, Brent Renaud, în vârstă de 51 de ani, a fost împușcat când forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin. Un alt jurnalist de la New York Times, aflat cu el în acel moment, a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, ca urmare a atacului. Într-o filmare publicată pe Facebook, acesta povestește că au ajuns sub focul forțelor inamice în timp ce filmau refugiații care se evacuau. Despre colegul său, afirmă că ar fi fost împușcat în gât.

În foto, Brent Renaud

Este al doilea incident în care o echipă de jurnaliști străini ajunge sub focul forțelor ruse. Echipa de jurnaliști a televiziunii britanice Sky News a fost atacată, în primele zilei a invaziei ruseti, într-o zonă de lângă capitala ucraineană. Corespondentul Stuart Ramsay a fost rănit, iar cameramanul Richie Mockler a fost nimerit de două ori în vesta antiglonț. (Mariana Constandache)

Mai multe detalii despre războiul din Ucraina

Citit 2537 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.