Procesul criminalilor de război din Ucraina. Cât de grea ar fi anchetarea și judecarea lor. De la realitatea mediatică la cea judiciară

Procesul criminalilor de război din Ucraina. Cât de grea ar fi anchetarea și judecarea lor. De la realitatea mediatică la cea judiciară
În foto, Horațiu Baias
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Rusia nu va câștiga acest război. Vedem zilnic armata rusă lovită din toate părțile, tancurile lor pulverizate, soldați ruși împotmoliți în noroi. Bătăușul cartierului și-a găsit de aceasta dată un adversar pe măsură. Și fiindcă nu știe și nici nu vrea să negocieze, Rusia va pierde până și pacea.

Și atunci tot ce mai rămâne este afirmația tranșantă a lui Joe Biden „Putin este un criminal de război”.

Tranșantă, dar nu numai. Angajantă peste măsură. Cum s-ar putea sfârși acest război cu o asemenea afirmație neurmată de concretizare.

În cazul de față, un tribunal de război este urmarea firească nu numai a faptelor din teren, ci mai ales a unei declarații politice de o asemenea anvergură. Învingătorii scriu istoria. Inclusiv pe cea juridică. Învingătorii organizează procese învinșilor. Invers n-am văzut.

Cu o singură condiție însă: să aibă și inculpați prezenți în sala de judecată.

Și asta nu pentru că un proces nu ar putea decuge în lipsa lor, ci pentru că la un asemenea nivel judecată efectivă se pretează a fi realizată doar în prezența celor vinovați.

Știm bine câte eforturi s-au făcut pentru asigurarea prezenței fizice la fostul Tribunal Penal Internațional (TPI) a unui Ratko Mladici, Radovan Karadjici sau Biliana Plavsici.

Care nu se ascundeau decât într-o Bosnie, o Republică Sprska sau prin cine știe ce entitate juridică nou aparută. Niște simple părculețe ca întindere geografică, în comparație cu Rusia. Nemaivorbind de „țările frățești” de genul Kazahstan, Tadjikistan sau altele asemenea „stan-uri” de prin Asia Centrală unde s-ar putea ascunde cei urmăriți.

Și dacă ne gândim că nici Miloșevici n-a fost chiar ușor de adus din Serbia, avem deja în fața problema..

Deci un Tribunal Penal International pentru Ucraina, dar cu cine? Citiți articolul complet AICI

 

Citit 746 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2022 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.