7 scenarii pentru războiul din Ucraina și posibile urmări. Cum ar afecta un război mai lung Europa

7 scenarii pentru războiul din Ucraina și posibile urmări. Cum ar afecta un război mai lung Europa
Sursa foto: Depositphotos.com
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Indiferent dacă va fi un război „de uzură” sau un conflict „mocnit” ce se va întinde pe parcursul mai multor ani, cu sau fără extinderea pe continent a războiului, Europa va fi puternic afectată de ce se întâmplă în Ucraina.

Nimeni nu știe cum va evolua războiul din Ucraina, situația fiind într-o continuă dinamică în care nimeni nu poate fi sigur de nimic. În acest context, cercetătorii Centrului de Analiză Politică Europeană (CEPA) au identificat câteva scenarii pentru viitorul conflictului și posibile urmări ale acestora.

Specialiștii în studii europene arată, în primul rând, că atâta timp cât Vladimir Putin va fi președintele Federației Ruse, aceasta va rămâne principala amenințare la acresa securității occidentale și a ordinii mondiale.

Unul dintre efectele imediate va fi implicarea Statelor Unite ale Americii într-o mai mare măsură în teatrul european. Europa și SUA vor trebui să acționeze simultan împotriva Rusiei – o amenințare imediată și Chinei – o provocare pe termen lung.

„Invazia rusă a Ucrainei este o criză existențială și o provocare directă la adresa ordinii internaționale de securitate. Atâta timp cât președintele Vladimir Putin domnește la Kremlin, Rusia va reprezenta principala amenințare de securitate la adresa intereselor occidentale și a ordinii globale.

Aceasta înseamnă că Europa și Statele Unite nu vor putea prioritiza provocarea pe termen lung a Chinei în fața amenințării Rusiei: alianța va trebui să le abordeze pe ambele în același timp. SUA vor fi mai implicate în teatrul european, în ciuda necesității de a echilibra cerințele de poziție a forței în Indo-Pacific.

SUA vor acorda prioritate capabilităților terestre din Europa, având în vedere activele navale și marine necesare în Indo-Pacific – iar activele aeriene vor trebui împărțite între ambele”, se arată în analiză.

Articolul complet poate fi citit AICI

Citit 950 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2022 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.