Răzbunarea Rusiei după explozia de pe podul Kerci

Răzbunarea Rusiei după explozia de pe podul Kerci
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Noi bombardamente ale forţelor ruse au avut loc asupra oraşului ucrainean Zaporojie, care a fost lovit de cel puțin 12 rachete, au anunţat duminică autoritățile ucrainene.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise și alte 49 rănite, printre care șase copii, în bombardamentele de duminică dimineață din Zaporojie, conform autorităților locale, citate de presa ucraineană. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a declarat că Rusia a lansat 12 atacuri cu rachete asupra orașului în seara de sâmbătă spre duminică. Majoritatea rachetelor au lovit blocuri de apartamente și case de locuit. Un bloc de nouă etaje a fost serios avariat. Una dintre secțiunile clădirii a fost complet distrusă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacurile asupra civililor drept "rău pur" și i-a acuzat pe ruși că sunt "sălbatici și teroriști".

Atacul cu rachete vine la o zi după ce podul strategic Kerci, care face legătura dintre peninsula Crimeea și Rusia, a fost aruncat în aer. Serviciile secrete ucrainene au relatat că explozia de la Kerci a provocat tensiuni la Moscova și că trupele Gărzii Naționale ale lui Putin au făcut arestări în rândul militarilor armatei ruse. Explozia produsă sâmbătă a dărâmat secțiuni ale construcției, generând mesaje de bucurie din partea oficialilor ucraineni, care, însă, nu au revendicat direct responsabilitatea pentru atac.

Podul Kerci, supranumit și "podul lui Putin", reprezintă o rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești care controlează încă o mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei. Comitetul Național Antiterorism din Rusia a spus că explozia s-a produs la ora 6:07 dimineața, într-un camion de marfă, și a provocat incendierea a șapte vagoane-cisternă cu combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsulă. De asemenea, autoritățile ruse au declarat că trei persoane au fost ucise, ele fiind foarte probabil pasagerii unui autoturism care trecea pe lângă camion chiar în momentul în care acesta ar fi explodat.

Sâmbătă seară, Rusia a anunțat reluarea cu restricții a circulației pe pod, circulația feroviară fiind încă blocată. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat sâmbătă întărirea măsurilor de securitate pentru pod, precum și pentru infrastructura care aprovizionează cu electricitate și gaz peninsula ucraineană anexată, a informat agenția rusă Interfax, preluată de Reuters. Într-un decret emis la câteva ore după ce podul Kerci a fost avariat de o explozie puternică, Putin precizează că serviciul federal de securitate FSB va fi responsabil pentru întărirea măsurilor de protecție.

Citit 920 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2022 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.