Peste 663.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la începutul conflictului armat din țara vecină. O treime dintre aceștia au ales Galațiul ca punct de refugiu, peste 230.000 de persoane, dintre care peste 50.000 de copii, tranzitând punctele de frontieră de pe raza județului nostru.
Declanșarea, în urmă cu un an, a conflictului armat din Ucraina, a impus măsuri sporite de fortificare a granițelor, în special a celor de pe flancul estic. Asta din punct de vedere al personalului aflat în situația de a filtra avalanșa de refugiați care a intrat în toate punctele de tranzit de pe raza județelor de la granița cu Republica Moldova.
”Având în vedere că o mare parte a civililor au ales să se retragă din calea războiului, mulți dintre aceștia căutând refugiul pe teritoriul statelor UE și în țările învecinate, începând cu data de 24 februarie 2022, în punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară”, au anunțat reprezentanții Poliției de Frontieră printr-un bilanț special întocmit la un an de la începerea războiului din Ucraina.
Datele centralizate de autorități arată că prin punctele de frontieră din estul țării au trecut nu mai puțin de 663.037 de ucraineni, 164.697 fiind minori care au fugit din calea războiului. O parte semnificativă a fluxului de refugiați a fost preluat de punctele de tranzit de pe teritoriul Galațiului, peste 230.000 de cetățeni ucraineni fiind luați în evidență de poliția de frontieră.
”În perioada analizată, prin Punctul de la Oancea au trecut 45.869 de cetățeni ucraineni, dintre care 21.841 minori. Prin Punctul Galați Rutier au trecut 181.461 de ucraineni, dintre care 34.634 minori, iar prin punctul Galați-Portuar, 9.563 de persoane, dintre care șapte minori”, a precizat cms. Sorin Ene, purtător de cuvânt al STPF Galați.
Transportul de mărfuri a explodat
O provocare și mai mare pentru frontiera de est, inclusiv pentru cea de la Galați, a fost traficul de mărfuri, care a cunoscut o creștere totală de peste 60 la sută, cu peste 500.000 de vehicule de transport marfă monitorizate prin toate punctele de pe granița de est. Punctul de la Oancea a raportat o creștere a valorilor de trafic de mărfuri de aproape 400 la sută, fiind primul în topul punctelor cel mai accesate de transportatori. Un total întocmit de Poliția de Frontieră Galați în acest sens arată că numărul de vehicule de transport marfă, printre care multe ucrainene, a crescut semnificativ față de anii anteriori. ”Pe la Galați Rutier, pe sensul de intrare în țară, au fost înregistrate 54.945 de mijloace de transport marfă, iar pe sensul de ieșire, 42.609 de mijloace de transport. Pe la Oancea au intrat 25.607 de mijloace de transport și au ieșit 46.670”, a completat reprezentantul Poliției de Frontieră Galați
Măsuri speciale în calea refugiaților
Pentru a face față fluxului crescut de refugiați, poliția de frontieră a fost nevoită să ceară sprijinul altor autorități cu atribuții în domeniul gestionării unui asemenea fenomen. Au fost implicate Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) care, începând cu luna martie 2022, a extins Operațiunea TERRA 2022 și la frontiera cu Ucraina. De asemenea, s-a impus suplimentarea personalului din punctele de tranzit și a tehnicii mobile de verificare, utilizarea tuturor arterelor de control, care au fost adaptate în funcție de necesitățile concrete, crearea de fluxuri separate pentru persoanele vulnerabile, gestionarea problemei minorilor care au venit neînsoțiți de părinți, îndrumarea refugiaților către ONG-uri și autorități locale precum și supravegherea aeriană, cu elicoptere și avioane, a frontierei de est. Pentru a degreva presiunea de pe punctele de tranzit învecinate, a fost deschis în regim permanent de lucru PTF Rădăuți - Prut și a fost dat în folosință încă un punct de trecere cu specific rutier, la Racovăț.