Moartea lui Prigojin, confirmată de testele genetice

Moartea lui Prigojin, confirmată de testele genetice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Moartea lui Evgheni Prigojin, al cărui avion s-a prăbuşit miercuri în Rusia, a fost confirmată de expertiza genetică, a anunţat duminică comitetul de anchetă rus. Anterior, un fragment dintr-un interviu mai vechi a stârnit fantezii în legătură cu moartea fostului șef Wagner.

În urma unor "expertize genetice moleculare", s-a stabilit că identităţile celor zece victime ale căror trupuri au fost găsite după prăbuşirea avionului "corespund listei" de pasageri şi de membri ai echipajului, printre care figura Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, a anunţat Comitetul de Anchetă, într-un comunicat. Anchetatorii nu au spus deocamdată nimic despre pistele examinate, neevocând nici teza accidentului, nici pe cea a unei bombe, a unei rachete sol-aer sau a unei erori de pilotaj.

Un clip de 40 de secunde dintr-un interviu mai vechi în care liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin declara că ar prefera să fie ucis decât să îşi mintă ţara şi menţiona un avion care se dezintegrează pe cer, a dezlănţuit duminică un val de teorii pe internet despre presupusa sa moarte, informează Reuters.

În clipul preluat dintr-un interviu cu bloggerul militar Semion Pegov, publicat iniţial pe 29 aprilie, Prigojin afirma că Rusia este în pragul dezastrului deoarece conducerea militară îi îndepărtează treptat pe cei care spun adevărul şi refuză să linguşească conducerea superioară. "Dar nu voi minţi, trebuie să spun sincer că Rusia este în pragul dezastrului. Şi dacă aceste rotiţe nu sunt reglate astăzi, atunci avionul se va dezintegra în aer", declara Prigojin în interviu.

Sute de comentarii au fost postate pe Gray Zone în câteva ore. "Aşadar ştia", a scris în primul răspuns un utilizator Telegram al cărui nume se traduce prin "avanpost". Unele postări au speculat în legătură cu faptul că Prigojin trăieşte. Alţii şi-au imaginat ce grozav ar fi dacă, de fapt, Evgheni Prigojin şi Serghei Surovikin, fostul comandant al operaţiunilor de război revocat din funcţia de şef al forţelor aeriene în ziua accidentului aerian, "stau în Jamaica, beau pinacolada şi trag un fum dintr-un joint uriaş", potrivit Agerpres.

Alte postări au arătat cu degetul spre Kremlin, într-un comentariu afirmându-se că prăbuşirea avionului a fost opera preşedintelui Vladimir Putin şi că "trebuie să fii o amibă ca să nu înţelegi asta".

Unele comentarii au dat vina pe Franţa, iar altele pe Ucraina. Într-o postare se spunea că Ucraina l-a ucis pe Prigojin din ordinul serviciilor speciale ale SUA "şi al anglo-saxonilor" şi adăuga că "este supărător pentru noi să pierdem un astfel de erou", afirmaţie la care cineva a răspuns cu trei emojiuri râs cu lacrimi.

La Washington, Paris, Berlin sau Kiev, înalţi responsabili au dat de înţeles că suspiciunile lor să îndreaptă direct spre Kremlin. Aceste afirmaţii au fost negate de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care le-a calificat drept o "minciună absolută".

Citit 925 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2023 10:30

1 comentariu

  • postat de Prigojin prin a lui asasinat, a devenit eroul rușilor, în detrimentul lui Putin, văzut ca un om incapabil.
    Duminică, 27 August 2023 16:46
    109.166.128.***
    Prigojin a lăsat o amprentă puternică asupra rușilor combatanți și civili, un factor pentru moralul lor, fiind ucis, mort ca un erou, fiind considerat un erou pentru ruși în detrimentul lui Putin, văzut incapabil de a câștiga războiul, mai ales odată cu Prigojin dispărând și a lui apropiați militari
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.