Tancurile Abrams ajung în Ucraina săptămâna viitoare

Tancurile Abrams ajung în Ucraina săptămâna viitoare
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că tancurile de tip Abrams urmează să ajungă în Ucraina foarte curând, pentru a consolida forţele armate ucrainene în contraofensiva împotriva forţelor ruse, relatează AFP. ”Săptămâna viitoare, primele tancuri (de tip) Abrams americane vor fi livrate Ucrainei”, a anunţat joi liderul democrat, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se afla în a doua vizită la Washington de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Statele Unite au promis în total Ucrainei 31 de tancuri de tip Abrams, echipate cu muniţie cu uraniu sărăcit de 120 de milimetri. Această muniţie poate străpunge blindaje, dar este controversată din cauza riscurilor toxice la adresa militarilor şi populaţiei.

Joe Biden a anunţat că a aprobat o nouă tranşă de asistenţă militară destinată Kievului, evaluată de către Pentagon la 325 de milioane de dolari. Ea cuprinde rachete de apărare antiaeriană, muniţie pentru lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS, armament antitanc şi muniţie de artilerie. Însă Washingtonul nu va furniza, pentru moment, rachete cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS pe care le cere Kievul.

Joe Biden i-a dat asigurări lui Volodimir Zelenski de susţinerea constantă a Statelor Unite şi a declarat că Congresul nu are ”alternativă” decât să voteze în favoarea continuării ajutării Ucrainei. ”Contez pe discernământul Congresului. Nu există alternativă”, i-a răspuns şeful statului american unui jurnalist care l-a întrebat despre opoziţia unor aleşi republicani faţă de validarea de către Congres a unui nou pachet de ajutoare destinat Ucrainei.

Citit 1177 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2023 16:35

1 comentariu

  • postat de Oaia vigilenta citeste presa independenta
    Marți, 26 Septembrie 2023 05:47
    5.13.168.***
    Daaa! E altceva! Tancurile Leopard ce mai fac? Sunt bine? Sa fie pace in lume!
    P.S. Transnistria si Gagauzia cum de mai supravietuiesc dupa doi ani de blocada din partea Ucrainei si Moldovei???
    32
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.