Sfatul medicului/ Cum deosebiţi tenul uscat de tenul deshidratat

Sfatul medicului/ Cum deosebiţi tenul uscat de tenul deshidratat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Tenul uscat este o problemă dermatologică cu care se confruntă marea majoritate a populaţiei. Medicii atrag atenţia că tenul uscat nu este sinonim însă cu tenul deshidratat. În vreme ce primul este o formă particulară a tenului, deshidratarea pielii poate afecta pe oricine, în anumite condiţii.

Cum faceţi deosebirea

Pielea deshidratată a feţei nu reprezintă un tip anume de ten, practic orice ten putând fi deshidratat. Factorii care duc la deshidratare sunt lipsa unui consum adecvat de lichide, alimentaţia dezechilibrată, expunerile excesive la soare, unele medicamente (în special cele antiacneice, precum peroxidul de hidrogen sau acidul retinoic), demachiantele, îngrijirea deficitară, fumatul sau unele afecţiuni cutanate. Şi cafeaua în exces poate duce, în timp, la deshidratarea tenului. Tenul deshidratat are un aspect solzos, iritat, cu linii fine uscate, prezintă mâncărimi locale şi cu semne de îmbătrânire prematură.
„Pielea uscată a feţei, pe de altă parte, reprezintă un tip particular de ten, caracterizat printr-o secreţie scăzută de sebum. Sebumul, denumit şi "film protector hidrolipidic" are rolul de a proteja organismul de pierderile de apă şi de diversele agresiuni externe, precum razele ultraviolete sau factorii de poluare. Sebumul acţionează practic ca o barieră de protecţie, în care stratul cornos al pielii, împreună cu lipidele prezente în acest strat, regularizează circulaţia apei prin piele. De aceea, tenul uscat atrage, în consecinţă, deshidratarea. Tenul uscat este mat, cu pori mici, adesea cu o descuamare precum făina şi cu riduri fine. Din cauza insuficienţei de grăsimi din stratul adipos şi a insuficienţei de apă din spaţiile intercelulare, pielea este fină, subţire, cu elasticitate scăzută şi uşor iritabilă. Persoanele cu tenul uscat se plâng adesea de senzaţii de usturime şi mâncărime, aşa numita "piele care strânge şi trage". Ca o concluzie, tenul uscat prezintă deficienţă în lipide, iar tenul deshidratat deficienţă de apă”, a explicat, pentru “Viaţa liberă”, prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu.
Diferenţa majoră între cele două tipuri de ten este următoarea: un ten gras deshidratat va secreta mai mult sebum şi va încerca să compenseze în timp deshidratarea, în timp ce un ten uscat nu poate secreta mai mult sebum, ceea ce îl va face în permanenţă să fie uscat, cu consecinţe inestetice şi care evoluează în timp.
Pe de altă parte, în cazul unui ten cu exces de sebum, de foarte multe ori acest exces poate fi ameliorat dacă tenul este corect hidratat. În consecinţă, un ten uscat va atrage după sine şi un ten deshidratat, dar un ten deshidratat poate fi orice tip de ten, inclusiv tenul gras.

Care sunt cauzele

Tenul uscat este adesea un ten moştenit genetic sau este secundar vârstei înaintate. Însă aproape invariabil are şi o componentă genetică. Tenul deshidratat este consecinţa modului de viaţă, a îngrijirii inadecvate şi, mai ales, a expunerile excesive la soare şi factori de mediu.

În ce constă prevenţia

„În primul rând, trebuie disociate cele două aspecte, pentru că tratamentele sunt diferite. În cazul unul ten deshidratat, măsurile de prevenţie şi tratament sunt următoarele: evitarea expunerilor prelungite la soare; evitarea deshidratării, deci, implicit, consumul de lichide adecvat, care înseamnă 30 ml apă pe kilogram corp pe zi (adică o persoană cu o greutate de 60 kg trebuie să bea 1,8 litri pe zi); evitarea demachiantelor cu alcool; evitarea cremelor cu efect de peeling sau de descuamare fără prescripţia medicului estetician; o alimentaţie bogată în fructe şi legume; folosirea unor creme profesionale de hidratare.
În cazul unui ten uscat, tratamentul este mai complex. Doar cremele nu rezolvă problema acestui tip de ten, de aceea se intervine cu tratamente mai agresive. Tratarea tenului uscat se realizează în două etape: hidratarea permanentă a tenului şi împiedicarea pierderilor de lichide prin pielea tenului. Simpla hidratare a tenului cu creme hidratante, în aceste cazuri, nu are efect, de aceea persoanele cu probleme, când ajung la noi, se plâng că au folosit nenumărate creme, care de care mai scumpe, şi tot felul de tratamente cosmetice, dar fără rezultate şi că ridurile lor s-au tot accentuat. Pentru aceste persoane trebuie realizate tratamente personalizate, pentru că, de regulă, asociat tenului uscat apar şi reacţii alergice locale, eczeme, sunt tenuri care se irită uşor etc.”, a concluzionat dr. Ardeleanu.

Citit 12928 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.