Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

Deşi una din secţiile de elită ale Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, Serviciul de neurochirurgie nu este considerat un centru de excelenţă în domeniu, activitatea secţiei fiind centrată pe patologia uzuală neurochirurgicală.

Cu o dotare sub standardul pe care îl impune un centru modern de neurochirurgie, prin entuziasmul, devotamentul şi responsabilitatea faţă de pacient a celor patru medici neurochirurgi gălăţeni, la ora actuală se înregistrează peste 45 de ani de activitate neurochirurgicală continuă în sudul Moldovei şi la Dunărea de Jos, cu asigurarea tuturor urgenţelor neurochirurgicale la orice oră din zi sau din noapte.
În acest sens, se poate afirma fără exagerare că s-au putut salva mii de vieţi de copii, bătrâni, adulţi, bărbaţi sau femei. În condiţiile în care aceşti pacienţi ar fi fost transferaţi spre alte spitale, având în vedere faptul că vorbim despre urgenţe medicale, multe vieţi nu ar fi putut fi salvate.

Paradoxul profesorului Arseni

Prof. C. Arseni a condus zeci de ani, până în 1989, în mod discreţionar şi în forţă neurochirurgia românească. Clinician de fineţe, excelent chirurg, prof. Arseni a hotărât, a modelat caractere, dar a şi distrus destine. Bine ancorat politic în acea vreme, ca şi predecesorul său, prof. Bagdasar, prof. Arseni şi-a desfăşurat activitatea într-un sistem concentraţionar. Practic, el avea toată puterea decizională în sfera neurochirurgiei româneşti.
Conştient de acest lucru, cu un comportament grobian faţă de ceilalţi colaboratori şi subordonaţi, cu un exces de severitate (dus uneori până la extrem) în conducerea clinicii, a stârnit tot timpul teamă şi respect. Paradoxul rezidă din faptul că deşi prof. Arseni nu a explicat niciodată nimic nimănui în timpul operaţiilor sau vizitelor la patul bolnavului, a lăsat totuşi în urmă o şcoală de neurochirurgie pătrunsă încă de spiritul său.
Formaţi în centrul de neurochirurgie Bucureşti, ca medici specialişti, neurochirurgii gălăţeni fac ca actul chirurgical efectuat la Galaţi să păstreze brandul şi tradiţia Şcolii de Neurochirurgie formată de prof. Arseni şi continuată apoi de cei care i-au urmat: prof. Constantinovici, prof. Dănăilă, prof. Constantinescu, prof. Ciurea, prof. Gorgan, prof. Iacob, prof. Poiată şi mulţi alţii.

Citit 2918 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 18:29

1 comentariu

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
ATENTIE: Comentariile nu se mai publica automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.