Munca peste program afectează sănătatea părinţilor

Munca peste program afectează sănătatea părinţilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Munca peste program are un "preţ mare" pentru părinţi, afectându-le sănătatea şi calitatea vieţii de familie, atunci când se străduiesc să facă faţă orelor lungi de la birou, este concluzia unui nou studiu, preluat de Press Association.

Cercetarea, condusă de organizaţia nonprofit Working Families şi Bright Horizons, o companie din domeniul educaţiei timpurii, a ajuns la concluzia că mulţi părinţi muncesc peste programul normal de lucru, din cauza volumului mare de sarcini. Aproape doi din cinci părinţi nu ajung acasă la timp pentru a le spune ''noapte bună'' copiilor şi nu au timp să-i ajute pe cei mici la teme, iar unul din patru consideră că munca este cauza neînţelegerilor cu partenerul.

Munca peste program este legată şi de obiceiurile alimentare nesănătoase, precum şi de timpul insuficient alocat exerciţiilor fizice. Un sondaj, la care au participat peste 2.700 de părinţi încadraţi în câmpul muncii, a ajuns la concluzia că doi din cinci angajaţi care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre cei care au un program de 25 de ore, doar o treime lucrează suplimentar. Constatările studiului descriu o situaţie ''îngrijorătoare'' pentru părinţi, care admit că ''trag de timp'' în carieră, refuză o nouă slujbă sau promovarea, pentru a putea echilibra viaţa profesională cu aceea de familie.

''Pentru mame şi taţi, faptul de a deveni părinte pare să fie o decizie proastă pentru carieră, deoarece standardul pentru cei ce vor să aibă succes a rămas venitul devreme la serviciu, munca suplimentară şi răspunsul la emailuri în afara orelor de program, iar părinţii au mai puţin timp la dispoziţie, ceea ce îi dezavantajează'', explică Sarah Jackson, directoarea organizaţiei Working Families.

Şi alte studii efectuate în anii din urmă au arătat faptul că orele peste program petrecute la locul de muncă au efectul de a creşte nivelul de stres al angajaţilor, ceea ce determină, ulterior, urmări negative asupra relaţiei cu partenerul de viaţă şi a vieţii de familie.

Citit 1347 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.