Oregano - ingredient în bucătărie şi medicament naturist

Oregano - ingredient în bucătărie şi medicament naturist
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cunoscut mai ales ca ingredient alimentar, oregano poate fi folosit şi ca remediu natural pentru diverse afecţiuni. Atât frunzele proaspete, cât şi cele uscate conţin uleiuri volatile cu proprietăţi tonifiante, carminative, diuretice, expectorante, antibacteriene şi antioxidante.

Datorită proprietăţilor antioxidante şi antiseptice pe care le are, oregano poate fi un tratament eficient pentru răceala obişnuită. Dacă simţi că ai răcit sau că te doare gâtul, este suficient să adaugi trei picături de ulei de oregano într-un pahar de suc proaspăt de portocale. Bea acest suc o dată pe zi, până când simptomele dispar.

De asemenea, mai poţi încerca ceaiul de oregano, care se găseşte la magazinele cu produse naturiste şi care este indicat în tratamentul răcelii şi al infecţiilor sinusurilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la două căni de apă fiartă şi se beau două-trei căni pe zi. Pentru a trata gripa, se recomandă să amesteci câteva picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă, amestec pe care îl bei o dată pe zi, până când starea de sănătate se îmbunătăţeşte.

Desfundă nasul

Oregano este un tratament bun şi pentru congestia nazală, deoarece funcţionează ca un antihistaminic. Pentru a-ţi uşura respiraţia, adaugă trei picături de ulei de oregano la o jumătate de cană cu apă clocotită. Acoperă-ţi capul cu un prosop din bumbac şi inhalează vaporii care ies din amestec. Poţi repeta procedeul de două ori pe zi.

Ameliorează crampele menstruale

Oregano poate fi folosit şi ca analgezic, mai ales în cazul durerilor menstruale. Pentru acest efect, poţi mesteca câteva frunze proaspete de oregano de trei ori pe zi. De asemenea, poţi bea un ceai calmant, pe care îl prepari dintr-o jumătate de linguriţă de oregano la o cană de apă fiartă. Bea acest ceai de două ori pe zi.

Înlătură paraziţii intestinali

Dacă nu sunt depistaţi la timp, viermii intestinali pot cauza afecţiuni grave. Pentru a-i înlătura, folosește oregano uscat, cu rol antiparazitar. De asemenea, uleiul de oregano conţine agenţi antimicrobieni, substanţe care s-au dovedit eficiente în tratarea paraziţilor. Adaugă două sau trei picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă şi stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Bea acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol.

Citit 3078 ori Ultima modificare Duminică, 18 Martie 2018 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.