ATENȚIONARE: Urzica este benefică pentru sănătate, însă doar cu acordul medicului. Efecte adverse

ATENȚIONARE: Urzica este benefică pentru sănătate, însă doar cu acordul medicului. Efecte adverse
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cunoscută pentru proprietatea sa de a vindeca o mulţime de afecţiuni, urzica este un remediu pe care trebuie să îl ai în casă, mai ales în plin sezon de primăvară. Totuşi, planta poate da şi efecte adverse, în anumite situaţii. Află care sunt acestea!

Potrivit specialiştilor, utilizarea îndelungată a urzicii poate provoca scăderea tensiunii arteriale. Este important să nu o foloseşti ca remediu dacă urmezi un tratament pentru scăderea tensiunii sau dacă deja ai valori mai mici ale tensiunii arteriale decât cele considerate normale. Cel mai bine este să discuţi cu medicul curant despre acest aspect, înainte de a folosi urzica pe post de tratament naturist.

De asemenea, dacă este folosită în exces, urzica poate da insomnii de lungă durată. Deşi, în primă etapă, ar putea crea o stare de somnolenţă, întrucât planta acţionează ca un sedativ asupra organismului, aceasta ar putea avea ca efect advers şi insomnia.

Problematică pentru piele

Cu siguranţă ai simţit măcar o dată pişcătura urzicii atunci când ai atins-o. Însă frunzele de urzică pot da şi crea şi alergii puternice, caracterizate prin erupţii cutanate, mâncărimi, arsuri sau urticarie, după administrare. De aceea, este bine să ştii de la început dacă eşti alergic/ă sau nu la anumite plante.

Contraindicată în sarcină

Remediile pe bază de urzică nu sunt indicate femeilor gravide şi nici celor care alăptează. Pe parcursul sarcinii, urzica poate da contracţii uterine puternice, provocând chiar şi avort. Dacă ai consumat această plantă fără să ştii de efectele secundare, e bine să te prezinţi direct la medicul ginecolog, pentru a ţine sub observaţie evoluţia sarcinii.

Pentru că este un diuretic natural, urzica creşte producţia de urină. Cu toate astea, nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale, deoarece poate tulbura funcţiile rinichilor. Înainte de orice tratament sau remediu pe bază de urzică, se recomandă consultarea medicului fitoterapeut.

Nu în ultimul rând, urzica poate creşte gradul de coagulare a sângelui în organism şi favoriza apariţia trombozelor.

Citit 6729 ori Ultima modificare Duminică, 01 Aprilie 2018 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.