Situaţia tuberculozei în judeţul Galaţi rămâne îngrijorătoare

Situaţia tuberculozei în judeţul Galaţi rămâne îngrijorătoare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tuberculoza (TBC) este, în continuare, o problemă de sănătate publică în judeţul Galaţi. Doar anul trecut, medicii pneumologi gălăţeni au diagnosticat 355 de noi cazuri de TBC şi alte 144 de cazuri de pacienţi în care reluarea tratamentului a fost necesară. Numărul mare de bolnavi nou diagnosticaţi situează judeţul Galaţi pe locul al nouălea în ţară în privinţa incidenţei acestei boli.

România continuă să fie prima ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri nou depistate de tuberculoză raportate la numărul de locuitori. Mai mult, avem şi una dintre cele mai mici rate de vindecare a bolii. Coroborate, cele două situaţii determină o creştere a numărului de pacienţi infecţioşi, adică a acelora care le pot îmbolnăvi, la rândul lor, pe persoanele cu care intră în contact. Mai mult, sistemul de depistare şi de tratament al bolii este subfinanţat, medicii confruntându-se, de multe ori, cu lipsa echipamentelor necesare.

"Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică în România şi în restul lumii. Doar anul trecut, în judeţul Galaţi, am depistat peste 500 de îmbolnăviri, dintre care 355 au fost cazuri noi. După incidenţă, ne situăm pe locul al nouălea în ţară, în scădere cu un loc faţă de anul 2016. Tot pe parcursul lui 2017 au înregistrat şi 11 cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente. Pentru aceşti din urmă pacienţi tratamentul trebuie urmat pentru o perioadă lungă de timp şi este mai greu tolerat de organism. De asemenea, costurile pentru sistemul sanitar sunt foarte mari", a explicat dr. Marta Lefter, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Cum se manifestă tuberculoza

Simptomul cel mai caracteristic al TBC-ului este tusea persistentă (peste trei săptămâni - n.r.), care se accentuează progresiv şi este însoţită de expectoraţie. Bolnavii mai pot avea febră, scăderea poftei de mâncare, slăbire nejustificată şi expectoraţie cu sânge. De cele mai multe ori, simptomele apar treptat, iar mulţi pacienţi întârzie să meargă la medic, sperând să le treacă. Trebuie ştiut însă că în această perioadă, înainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagioşi. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât vor infecta mai multă lume din jur.

Orice persoană care are simptome sugestive de tuberculoză (mai ales tusea) trebuie să se prezinte la medic. De obicei, i se recomanda un examen radiologic pulmonar care poate pune în evidenţă modificări care pot fi date de tuberculoză. "Spre deosebire de gripă, tuberculoza este mult mai puţin contagioasă, transmisia făcându-se, în special, pe cale aeriană. Din zece persoane infectate, două, cel mult trei, fac boala. Orice organ poate fi afectat de bacilul Koch (bacteria responsabilă de apariţia tuberculozei - n.r.), dar, cel mai frecvent, microbul afectează plămânul", a adăugat dr. Marta Lefter.

Citit 2424 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.