Benefic pentru toată lumea. Un donator de sânge poate salva cel puţin trei vieţi

Benefic pentru toată lumea. Un donator de sânge poate salva cel puţin trei vieţi
Donarea de sânge este benefică şi pentru donator
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Zeci de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, pentru a dona sânge. Gestul lor ajută mulţi bolnavi aflaţi în situaţii critice. Practic, se consideră că un donator de sânge poate salva vieţile a trei pacienţi. O parte din sânge rămâne în spitalele din Galaţi, în vreme ce alte pungi sunt duse la Bucureşti, pentru tratamentul pacienţilor gălăţeni internaţi în spitalele din Capitală. Iată însă de ce aspecte trebuie să ţii seama, dacă intenţionezi să donezi sânge.

"Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, iar bărbaţii, cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele", se arată într-un comunicat al Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) Galaţi.

Fără mâncăruri grase

Dimineaţă, înainte de a dona, poţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumezi. Atunci când vrei să donezi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Cine poate deveni donator

Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, o greutate de minimum 57 de kilograme la femei şi 60 de kilograme la bărbaţi. De asemenea, donatorii nu trebuie să fi suferit vreo intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni şi să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc).  În cazul femeilor este interzisă donarea atunci când sunt însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Unde este situat Centrul de Transfuzii Galaţi

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului "Viva". Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. Este recomandat să mergeţi la centru în prima parte a dimineţii, deoarece procedurile birocratice şi investigaţiile medicale dinaintea donării pot dura o vreme.

Citit 2954 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.